Meny Stäng

Svenska alternativ till utlandet och nytt husbilskoncept

Då var det måndag och dags för resenyheter igen! Idag kan vi bland annat berätta om de bästa svenska alternativen till resmålen utomlands – enligt svenskarna själva. Vi kan också berätta om ett nytt spännande koncept för husbilister i Frankrike. Självklart vill vi höra dina reflektioner på veckans nyheter!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

NCL tar bort plastsugrör

Norwegian Cruise Line (NCL) tar nu bort alla plastsugrör på sin flotta med 26 fartyg samt på två ödestinationer, vilket uppskattningsvis kommer innebära att 50 miljoner plastsugrör tas bort per år.

NCL ansluter sig också till Trash Seas Alliance, som arbetar för att hindra plastavfall att nå havet. Tillsammans med All Hearts and Hands – Smart Response har NCL också samlat in 2,5 amerikanska dollar för att bygga upp skolor som påverkades av orkanerna Irma och Maria i Västindien.

NCL Västindien

Sjöhistoriska laddar för elbåtsmässa

Den 11-12 maj arrangerar Sjöhistoriska museet i Stockholm landets första mässa med endast elfritidsbåtar. Branschens tillverkare och leverantörer finns på plats, visar det senaste och bjuder på provturer. Det blir också föredrag med olika perspektiv på eldrift och möjlighet att bygga sin egen lilla solcellsdrivna båt med barnen. Elbåtsmässan och Sjöhistoriska har fri entré.

Bästa svenska alternativen till utlandsresa

Sveriges resenärer har röstat fram vilket som är det bästa svenska alternativet till en utlandsresa i sommar. Med initiativet ”Visa ditt fantastiska Sverige” har SJ efterlyst vackra och intressanta platser runt om i landet som håller internationell klass och är klimatsmarta. Totalt kom det in över 10 000 röster under omröstningen. Här är resultatet:

  1. Trollsjön vid Abisko istället för Gardasjön
  2. Skuleskogen vid Höga kusten istället för Tingvalla på Island
  3. Stenshuvud på Österlen istället för Karibien
  4. Åstol i Bohuslän istället för Hydra i Grekland
  5. Kosterhavet i Bohuslän istället för Abel Tasman i Nya Zeeland
  6. Ven i Skåne istället för Islay i Skottland
  7. Djäknesundet vid Vättern istället för Samos i Grekland
  8. Sundborn i Dalarna istället för Giverny i Frankrike
  9. Borås istället för New York
  10. Mölle i Skåne istället för Biarritz vid franska Atlantkusten
Trollskön utanför Abisko

Nytt koncept för husbilister i Frankrike

Sedan tidigare finns ”France Passion” i Frankrike, som innebär att husbilister kan övernatta vid vingårdar och bondgårdar genom att ladda ner en app och betala en medlemsavgift. Nu rapporterar Husbil & Husvagn att det snart är dags för den nya plattformen ”Park and View”.

Idén är att privata natursköna platser upplåts mot en avgift på cirka 5-10 euro om det inte finns service, och lite mer om det finns service. Webbsidan finns än så länge bara på franska, men snart ska det komma både app och webbsida på flera språk.

husbil

Minskad efterfrågan på flygresor väntas fortsätta

Efter nio år med oavbruten ökning väntas antalet flygpassagerare på de svenska flygplatserna minska med närmare 5 procent 2019. Men redan under 2020 väntas efterfrågan vända uppåt igen. Detta visar Transportstyrelsens vårprognos. Enligt Transportstyrelsen kan ökad miljömedvetenhet påverka, men främst väntar man sig lägre efterfrågan på grund av Konjunkturinstitutet sänkt sin prognos över BNP-utvecklingen.

Flyg

Missade du förra resenyheterna? Läs Hyra husbil på camping och tågresor till Schweiz

Prenumerera på vårt nyhetsbrev