Meny Stäng

Ny koppling till husbilen – och nya bord och stolar

Nu har vi äntligen ny koppling till husbilen! Vi har också skaffat nya bord och stolar samt nya vinglas. Vi har kommit en bra bit på väg med renoveringen av husbilen, men mycket arbete återstår. Här är en uppdatering!

Projekt FREEDOM 2.0

För dig som inte hängt med så kan vi berätta att vi tagit beslut om att helrenovera vår husbil FREEDOM. Husbilen har 12 år på nacken, har kuskat runt en hel del i Europa och stått utomhus flera vintrar. Här är tidigare inlägg:

Ny koppling till husbilen

Ny koppling till husbilen

Vi har länge haft problem med kopplingen (att pedalen sjunker ner mot golvet och inte kommer upp igen) och har tidigare försökt åtgärda det genom att byta kopplingscylinder. Tyvärr hjälpte inte detta …

När vi skulle köra ner till Elmiamässan blev det akut att lösa problemet och verkstaden (Kihlströms Transport & Lastbilsservice i Spånga) bytte nu hela kopplingen. Att få en ny koppling till husbilen kostade oss ytterligare 18 000 kronor. Dyrt! Men ok, nu rullar husbilen och kopplingen fungerar! Vi kom både ner till Elmia och hem igen utan några problem.

Framme på Elmia - tack vare ny koppling till husbilen

Nya bord och stolar

Vårt gamla bord och våra gamla stolar hade verkligen sett sina bästa dagar. När vi var på Elmia passade vi på att handla nytt. Vi köpte ett ganska litet bord, som egentligen bara passar för två, men som i nödfall kan användas av fyra. Vi köpte också fyra stolar, som vi tyckte var riktigt fina. Vi handlade på Campout och fick ge 600 kronor för bordet, och 450 kronor styck för stolarna.

Ny koppling till husbilen samt nytt bord och nya stolat

Nya vinglas och champagneglas

Vi tyckte också att det var dags för nya glas. Både vinglas och champagneglas hade fått en äcklig brun färg. När vi sedan råkade ut för att en mus gnagde sönder foten på ett av vinglasen så var det droppen … Vi kommer inte ens ihåg var vi köpte dem (det var lite fullt upp på mässan). Vinglasen kostade 159 kronor för fyra (bra pris!). Champagneglasen fanns tyvärr inte i samma utförande och var aningen dyrare.

Nya vinglas till husbilen

Koll på kostnaderna

Det är viktigt för oss att ha koll på kostnaderna, eftersom vi har en begränsad budget. Vi räknade från början med att försöka hålla oss under 100 000 kronor, men vi är medvetna om att det kan komma att dra över detta. Vi har trots allt en hel del kvar att fixa.

Vi behöver fortfarande byta ut flera fönster och takluckor och klä om hela bilen med ny plastkonvertering (den svarta och grå folieringen vi har klätt bilen med). Vi kommer också bygga om garaget för att få plats med nya elcyklar som vi har beställt. Vi berättar snart mer om det! Och hur som helst, nej, det hade (verkligen!) inte varit billigare att köpa en ny husbil …

Service/ProduktFirmaKostnad
Ny bäddmadrass samt nya täcken, kuddar,
lakan, badlakan, kökshanddukar och plädar
Jysk2500 kronor
Stor service inklusive byte av kamrem Kihlströms21 000 kronor
Nytt startbatteri samt två nya bodelsbatterierBiltema3100 kronor
Två nya (lätt begagnade) framdäck Däckia1200 kronor
Byte av bromsbelägg och byte av
kopplingscylinder
Kihlströms13 600 kronor
Ny kopplingKihlströms18 000 kronor
Bord och stolarCampout2400 kronor
Vinglas och champagneglasOklart450 kronor
Summa hittills62 250 kronor

Nu har vi testat FREEDOM – fler problem?

Det var riktigt bra att få testa FREEDOM på en miniresa till och från Elmiamässan. Så, hur gick det? Att köra gick alldeles utmärkt! När vi kom ner möttes vi dock av några obehagliga överraskningar. Först märkte vi att en mus gnagt sönder både en plastkorg och ett antal glas. Sedan märkte vi att båda vattenkranarna läckte …

Nyhetsbrev

Men kanske var det inte så farligt ändå? Vi la ut en ostbit (Gruyere!) för att testa om musen var kvar, men osten förblev orörd. Och vattenkranarna … ja, de slutade läcka efter några dagar!?

Köket i FREEDOM

ny koppling till husbilen – men Vad återstår att göra?

Nu har vi äntligen en ny koppling till husbilen och det funkar bra att köra, men ändå återstår mycket. Här är vad som är kvar att åtgärda:

  • Lämna in dynor och förarstol för lagning av klädsel
  • Nya luckor
  • Tre nya små takluckor och en ny stor taklucka
  • Ett nytt fönster
  • Ny plastkonvertering av hela husbilen
  • Ny framruta
  • Bygga om garaget för att få plats med elcyklar
Camping Tjeckien
Camping i Tjeckien för några år sedan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev