Meny Stäng

National Geographic-lista, ginboom och landskapspizzor

Veckorna rusar förbi, gör de inte? Det är måndag igen och därmed dags för resenyheter här på FREEDOMtravel. Idag kan vi berätta om en spännande National Geographic-lista, och så blir det lite gastronomiskt fokus: julmat, gin och pizzor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rekordmånga turister från Tyskland och Nederländerna på svenska campingar

Nya preliminära siffror från SCB/Tillväxtverket visar att gästnätterna på Sveriges campingplatser under de nio första månaderna 2021 ökat med 17 procent jämfört med 2020. I september var antalet gästnätter 8 procent högre än samma månad 2019 före pandemin och de internationella gästnätterna ökade mest. Nederländerna, som normalt är Sveriges tredje största utlandsmarknad, ökade med 121 procent och den tyska marknaden ökade med 35 procent. 

Foto: Anna Hult /SCR Svensk Camping

National Geographic har listat 25 fantastiska resmål för 2022

National Geographic har listat 25 fantastiska resmål för 2022, uppdelat på naturupplevelser, äventyr, hållbarhet, kultur och historia samt familjeresmål. Med på listan finns bland annat den polska staden Łódź, som har ett förflutet som textilstad. Staden lyfts på grund av sin ambition att skapa en grönare framtid med ekologisk teknik för uppvärmning av hus och minskning av CO₂-utsläppen i trafiken. Man rekommenderar bland annat konst- och köpcentret Manufaktura samt det trendiga kultur- och bardistriktet OFF Piotrkowska.

Den polska staden Łódź 

Första bokningsbara Nya X 2000 har avgått från Göteborg

Det första bokningsbara Nya X 2000-tåget avgick i veckan från Göteborg. För resenären är den största förändringen den nya stolen som i kombination med det nya, stadigare brickbordet förbättrar möjligheterna att arbete ombord. Resenären kommer också att märka en modern ljussättning, mer funktionella toaletter och rullstolsplatser samt en helt ny bistro med utökade möjligheter att erbjuda ett variationsrikt utbud.

Nya X 2000, Foto SJ

Klassisk julmat populär på Viking Lines julbord

Vegetariska och veganska rätter blir allt mer populära på julbufféerna ombord på Viking Lines fartyg. Men den traditionella julmaten fortsätter var folkkär från år till år. Av julens många tillbehör är den klassiska kålrotslådan populärast. För svenskarna är det Janssons frestelse, julskinka, revbensspjäll och köttbullar som gäller. Den här julen bjuder Viking Line på färdigkomponerade portionsbitar, exempelvis i små träbåtar, för att minska på matsvinnet.

Viking Lines julbord, foto: Tuukka Ervasti/Viking Line

Ginboom i Sverige – och på Spritmuseum!

Den svenska ginboomen är ett faktum. Idag finns det över 60 hantverksproducenter av gin i hela landet och svensk gin gör succé över hela världen. I Spritmuseums nya utställning GIN får besökaren följa med på en resa genom ginens svenska historia, och möta Sveriges ginproducenter. För den som blir sugen på att prova finns en smakbricka och baren erbjuder över 40 olika sorters svensk hantverksgin.

Foto: Johan Eldrot / Spritmuseum

Sveriges landskapspizzor är korade

Många har hört talas om våra landskapsblommor, landskapsdjur och landskapsrätter – nu har Sverige också fått egna landskapspizzor. Genom en nationell tävling bad Västerbottensost svenska folket att skapa 25 nya pizzor som representerar allt det unika och goda vårt land har att erbjuda. En jury bestående av Västerbottensost Ostmästare Thomas Rudin samt kockarna Emmah Strömberg och Eric Hristov från Svenska Juniorkocklandslaget har tillsammans utsett de vinnande landskapspizzorna.

Norrbottens landskapspizza med crème fraiche, Västerbottensost, torkat renkött, lingon och persilja

Veckans reflektion

Det är roligt att National Geographic bland annat valt lyfta fram den polska staden Łódź. Detta var en stad som verkligen överraskade oss positivt när vi var där med husbilen hösten 2020, och vi pratade redan då om att detta kommer bli ett trendigt resmål. Vi känner också igen detta med gintrenden. När vi nyss var i Kosta besökte vi bland annat en ginbar med Smålands största utbud av gin.

Missade du förra resenyheterna? Läs Äventyrlighet, fler Ryanair-linjer och 2022 års resmål

Prenumerera på vårt nyhetsbrev