Annons

På måndagar kör vi alltid resenyheter här på FREEDOMtravel, det vill säga korta utdrag ur veckans pressmeddelanden, och ibland andra nyheter, inom resor, turism och camping. Denna vecka handlar det bland annat om charterresor och färjor, men också om konst och mode. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Charter från Borlänge till Gran Canaria

I vinter återvänder TUI till Borlänge Dala Airport med direktcharter till den populära kanarieön Gran Canaria. Den tredje största ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna är ett omtyckt resmål och första avresedatum blir den 27 oktober 2023, i samarbete med flygbolaget BRA.

Detur utökar chartertrafiken från Umeå

Detur, med nya ägarna Aventura Rejser (Aventura Travel Group), fortsätter sin satsning på charter från norra Sverige och utökar nu på Umeå Airport. Den helt nya destinationen Kos läggs till i programmet som dessutom ökar på med fler avgångar till de populära resmålen Kreta och Rhodos. Under april månad 2024 erbjuder man charter till de omtyckta Medelhavsöarna i samarbete med Enter Air.

Ön Kos i Grekland

M/S Europalink är tillbaka i Malmö och seglar åter under svensk flagg. Omflaggningen genomfördes den 18 september av Finnlines Line Manager Antonio Raimo, VD:n för Finnlines Ship Management AB Thomas Doepel och befälhavare Jan Isberg, tillsammans med regionstyrelsens ordförande i Skåne Carl Johan Sonesson. Under de senaste åren har Europalink seglat mellan Kapellskär och Nådendal, under finsk flagg. Men nu är fartyget tillbaka på linjen mellan Malmö och Travemünde .

Snart ny färjelinje mellan Malmö och Swinoujscie

Rederiet Finnlines planerar att sjösätta en ny färjelinje mellan Malmö och Swinoujscie i Polen, rapporterar Sydsvenskan. Enligt tidningen ska den första resan kunna ske i oktober, om allt går som planerat.

Swinoujscie i Polen

ForSea blir Öresundslinjen

ForSea byter namn till Öresundslinjen, som ett steg för integrationen med Molslinjen. Först ut i flottan blir elfärjan Tycho Brahe, som den 4 oktober är tillbaka på överfarten Helsingborg – Helsingör, efter ett planerat varvsuppehåll, med Öresundslinjens nya logo, färger och fräsch interiör. Förutom färjeöverfarten Öresundslinjen ingår även Molslinjen, Bornholmslinjen, Samsølinjen, Alslinjen, Langelandslinjen och Fanølinjen i samma rederi.

Kristian Durhuus, CEO Molslinjen

Monet-höst på Kalmar Slott

Just nu, fram till och med den 5 november, visas världsutställningen Monet & Friends Alive på Kalmar Slott. Det märks i höstens evenemangsprogram, som innehåller allt från måleriworkshoppar till en yogastund inramad av konst och musik. På tisdagar och torsdagar i oktober kommer slottet sedan att hålla kvällsöppet och ge fördjupade presentationer om impressionismen som konstform. Det görs också flera satsningar för att göra utställningen mer tillgänglig för barn och unga.

Monet & Friends Alive, foto: Adam Humlesol

Besökare strömmar till Paris under modeveckan

Trots att sommaren precis tagit slut, blickar modevärlden redan framåt till nästa års vår- och sommartrender, som visas under modeveckan i Paris, med start 25 september. Enligt data från Hotels.com har sökningar på Paris ökat med hela 34 procent under modeveckan. Höst- och vintertrenderna för 2023 har redan visats på catwalken, så vi vet vilka kläder som kommer dominera Paris gator. Därför har Hotels.com samlat eleganta hotell i Paris som speglar trenderna för hösten/vintern 2023:

  • Trend 1: Draperade klänningar – L’Hotel, Paris
  • Trend 2: Rött på rött – Hôtel Plaza Athénée, Paris
  • Trend 3: Skimrande – Cour des Vosges, Paris
  • Trend 4: Höstblommor – Maison Proust, Paris
  • Trend 5: Skira lager – Hotel Le Grand Mazarin, Paris
Hôtel Plaza Athénée i Paris

Veckans reflektion

Vi åkte nyligen med Finnlines nya fartyg, fantastiskt fina Finnsirius, som trafikerar sträckan Kapellskär – Åland – Nådendal. Vi undrade just hur de planerade att använda de fartyg som “blir över”, och nu ser det alltså ut som att det kan bli en ny rutt till Polen. Intressant!

Missade du förra resenyheterna? Läs Tåg till Tyskland, resmål i USA och kusliga aktiviteter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev