Meny Stäng

Hälsningar från Uzbekistan – nu är vi här igen!

Annons

Nu är vi återigen i Uzbekistan! Vi är här på en pressresa tillsammans med nio andra journalister och resebloggare. Denna gång upplever vi inte enbart Samarkand, utan också Tasjkent och Buchara. Fantastiskt roligt och spännande!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

På pressresa i Uzbekistan

Vi är alltså på pressresa i Uzbekistan, vilket innebär att vi reser runt på en guidad tur tillsammans med en grupp andra reseskribenter. För vår del startade resan på Arlanda i Stockholm, där vi mötte upp två andra resebloggare: Christian från Matochresebloggen och Gunilla från 4000 mil. Det blev en härlig start på resan och dessutom en mycket god middag på en av de nya restaurangerna på Arlanda – detta berättar vi snart mer om!

Vi flög med Turkish Airlines till Istanbul, där vi träffade upp resten av gänget, som flög in från Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och London. Vi (Helena och Peter) har jobbat med förberedelser för denna resa ända sedan i höstas, bland annat genom att sätta samman gruppen. Att till slut mötas hela gänget på flygplatsen i Istanbul var en helt fantastisk känsla. Och nu hade vi bara 4,5 timme kvar till Taskjent i Uzbekistan!

En härlig grupp

Vi reser med en riktigt härlig grupp människor. De flesta känner vi sedan tidigare. En del träffar vi någorlunda regelbundet, och andra har vi mött på enstaka pressresor runt om i Europa. Några få är nya bekantskaper – skribenter som blivit rekommenderade för oss via andra.

Alla är fantastiska och otroligt hängivna sin grej, oavsett om de jobbar som journalister, skriver böcker eller bloggar. Wow, så inspirerande att få hänga med detta gäng!

Hela gänget på plats i Samarkand
Gruppbild från Buchara. Stående från vänster: Vår lokala guide i Buchara, Charlotte (Danmark), Helle (Norge), Christian (Sverige), Sverre (Norge), Peter (Sverige), Helena (Sverige) och Veera (Finland). Sittande från vänster: Linda (Sverige/Storbritannien), Daniela (Sverige), Parastou (Danmark) och Gunilla (Sverige).

Spännande upplevelser i Uzbekistan

Resan startade i huvudstaden Tasjkent och fortsatte därefter till Samarkand (där vi varit förut) och Buchara, där vi är just nu. Slutligen kommer vi resa tillbaka till huvudstaden Tasjkent, där vi kommer se oss om mer innan det är dags att resa hemåt igen.

Vår första upplevelse i landet var en tur till bergen, med utgångspunkt i Tasjkent. Det blev förvisso en lång bilresa på slingrande grusvägar, men även om det var många timmar i bil så var det en fantastisk upplevelse. Helt otroligt att se de snöklädda bergen och de blågröna bergssjöarna! Dessutom härligt att möta människorna på landsbygden. Vi berättar förstås snart mer om denna resa i resan!

Vi fortsatte därefter till Samarkand med landets moderna och bekväma höghastighetståg. Eftersom Uzbekistan är stort är detta ett väldigt smidigt sätt att ta sig runt, när man ska färdas långa sträckor.

Eftersom vi besökte Samarkand i höstas har vi redan skrivit en guide om vad man kan se och göra i Samarkand. Att återvända var väldigt roligt! Den här gången njöt vi av att se alla fantastiska platser igen, och vi passade också på att fota och filma med Peters drönare, vilket vi ansökt om tillstånd för. Det var också roligt att se hur våra medresenärer upplevde Samarkand. Behöver vi säga att de var fascinerade och att kamerorna gick varma?

Utöver att se historiska byggnader blev det en hel del god mat samt shopping av hantverk, kläder och siden.

Veera från Finland och Charlotte från Danmark spanar in sidensjalar

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka? Att vi är i Uzbekistan förstås! Det roligaste för vår del är att vi får se några nya platser i landet, i form av Tasjkent och Buchara. Eller förresten, det allra roligaste är nog att vi är här tillsammans med detta härliga gäng av resebloggare och resejournalister!

Din tur … Vad har varit bäst under din vecka? (Stort som smått …)

En grupp lokala kvinnor bjöd in kvinnorna i vårt gäng för att fota oss tillsammans!

Veckan som kommer

Vi kommer hänga i Uzbekistan ytterligare några dagar, och vi har ett spännande program framför oss. Det dröjer lite innan vi hinner berätta mer här på FREEDOMtravel, men du kan förstås följa resan på Instagram på @freedomtravelnews. Under tiden har vi förberett några reportage med inspiration till Sverige och Europa!

Missade du förra Happy Friday? Läs Förberedelser för husbilsliv och redo för nästa äventyr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev