Meny Stäng

Gdansk i Polen – 25 tips på saker att göra

Gdansk i Polen är, enligt oss, en av landets allra finaste städer. Hansastaden Gdansk ligger vid Östersjön, omgärdad av långa vackra sandstränder. Tillsammans med Gdynia och Sopot bildar Gdansk det trevliga trestadsområdet, som bjuder på allt från historiska byggnader till mysiga restauranger och härligt strandhäng om somrarna. Här kommer lite tips och vad man kan göra i Gdansk!

Hansastaden Gdansk

En hansastad var en stad som var medlem av Hansan, alltså det handelsmonopol som under 1100-talet till 1600-talet idkade handel med varandra vid Nordsjön och vid Östersjön, och skyddade sig själva mot konkurrens.

De allra största hansastäderna när det begav sig var  Lübeck i Tyskland, Tallinn (Revall) i Estland, Riga i Lettland och … Gdansk i Polen. Hansastaden Gdansk (Danzig) låg perfekt med sin skyddade hamn, och bildade tillsammans med Sopot och Gdynia det som kallas trestaden (Trojmiastro).

Göra i Gdansk

Göra i Gdansk

Gdansk är en fantastisk stad som har enormt mycket inom 30 minuter. Här kan du strosa runt vackra hus eller längs floden, gå på museum eller upptäcka historiska sevärdheter. Polackerna är specialister på att behålla det gamla och bygga in i det moderna. Här kommer 25 tips saker att göra i Gdansk

1. Dlugi targ eller långa torget

Gamla stan i Gdansk är definitivt värd att uppleva! Här kan du vandra längs gatan Dluga street till torget Dlugi targ (långa torget) där du njuter av alla dessa fantastiska byggnader i alla färger. Här kan du också kolla in den kända fontänen Neptun. Fontänen har funnits på torget sedan 9 oktober år 1633 och föreställer förstås den mytologiska guden Neptunus. Runt torget finns också massor av ståtliga statyer på alla hustak med vackra fasader.

Gdansk

2. Artushovet

Bakom fontänen Neptun ligger Artus court (Invigdes 23 november 1742) och namnet är efter kung Arthur. Här träffades rika köpmän och storhetstiden var ända till 1920-talet. Huset är öppet för beskådning och en del är det historiska museet om Gdansk. Det finns en enorm kakelugn i byggnaden som är väldigt värd att se.

Utanför valvet på var sida finns två bastar som föreställer kungen av Polen Sigismund III Vasa och hans son Władysław IV Vasa. På byggnaden finns fyra antika hjältar som Judas Maccabeus, Themistocles, Scipio Africanus och Marcus Furius Camillus.

Göra i Gdansk
Göra i Gdansk – Artus court på Długi Targ 43-44

3. Lavas nya hus och gyllende stenhuset

Lavas nya hus ligger vägg i vägg med Artus Court på torget. 16 november 1901 invigdes undervåningen i borgarhuset. Här kan du uppleva en våning i barockstil med holländska hantverk.

”Fröken i fönstret”, som skrevs 1891 handlar om en vacker flicka från Gdansk på 1600-talet och stängdes in av sin grymme farbror. Många generationer polacker har läst denna roman och när de kommer till Gdansk så letar de efter huset och den vackra flickan i fönstret. Hedvig som hon heter i boken tittar ut genom ett fönster varje dag kl 13.00.

Gyllende Stenhuset byggdes i början av 1600-talet och beställaren var borgmästaren Jan Speymann. Den vackra dekor som du ser var tänkt som baksida, för frontdekoren som var beställd i Italien sjönk på väg till Gdansk.

Lavas nya hus till vänster i bild och gyllende stenhuset är det vita vackra huset

4. Gröna porten – stadsporten

Mellan torget Dlugi targ och floden Motława ligger en stor vacker byggnad med fyra valvbågar och det är gröna porten. Den byggdes ca 1564 och har varit värd för polska kungar och ledare som Lech Wałęsa. Idag är det nationalmuseet och fotogalleri från Gdansk som tar plats. När du går igenom valven så finns nästan alltid någon som spelar klassisk musik som du kan njuta av.

Göra i Gdansk

5. Chlebnicka porten

Den bäst bevarade porten av dem alla i gotisk stil från 1450. Titta ordentligt för att hitta den den äldsta vapenskölden i Gdansk mot vattnet… En vapensköld med två silverkors på. Här finns också en lilja som en gång var signum för hertiginnorna i Pommern.

 • Chlebnicka porten på Chlebnicka 21
Gdansk
Göra i Gdansk – Till vänster i bild så ser du Chlebnicka porten

6. Ta en tur med piratskeppet Black Pearl

Längs med floden Motława ligger piratskeppet Black Pearl. Skeppet tar dig runt och här kan du äta och dricka en god öl och uppleva Gdansk från floden och havet.

 • Skeppet Black Pearl på Długie Pobrzeże 11

7. St Maria porten och Mariagatan

St Maria porten är den port som också har arkeologiska museet i sig. När du har gått igenom porten från floden så hamnar du på Gdansk vackraste och romantiska gata Mariacka. Här hittar du gargoyles, vackra fasader pittoreska hörn, mysiga restauranger, försäljning av bärnsten och en hel del konstnärer. Välkommen till gamla stan!

 • St Maria porten på Mariacka 28/30
Göra i Gdansk – besök Gatan Mariacka sett från St Mary’s Gate

8. Mariakyrkan i Gdansk

Mariakyrkan i Gdansk är utrustad med ett 80 meter högt torn och rymmer 25 000 besökare. Den byggdes 1342-1502 och detta är faktiskt världens största tegelkyrka! Området har även inspirerat flera konstnärer och författare genom tiderna, samt använts för många filminspelningar. Gå upp 80 meter och du har den bästa Instagram bilden ever över Gdansk.

I huvudingången i Mariakyrkan finns en liten klocka med inskrifter på svenska och latin från Karl VII. Han fick den för att han stormade Narva år 1700 i Estland och vann och hjälpte svenskarna som var stationerade där. Ingen vet varför den glömdes i Gdansk men den upptäcktes ur ruinerna efter kriget.

 • Mariakyrkan på Podkramarska 5
Gdansk
Mariakyrkans torn reser sig mot himlen …

9. Kranporten – hamnkranen

Hamnkranen och kranporten kan kanske ses som en av de allra främsta symbolerna för Gdansk. Under medeltiden var detta den största hamnkranen i hela Europa, och den användes för att flytta gods till och från fartyg. Här ligger också en del av sjöfartsmuseet som är en av fyra och kallas “the Crane”

 • Kranporten på Szeroka 67/68
Kran Gdansk
Göra i Gdansk – Häftiga hamnkranen

10. St. John’s porten

St. John’s porten (Brama Świętojańska) är värd att spana in under din promenad längs floden som även kallas Fishermen’s Riverside. Portarna kallas vattenportar och ursprunget till just St. John’s port byggdes på 1300-talet.

.

 • St John’s porten på Śródmieście

11. St John’s kyrka i Gdansk

Det här var tänkt som ett litet kapell 1358 då det började byggas. Man har byggt på denna mäktiga kyrka ända till 2019 med alla besvär som tänkas kan. Kyrkan St. John är 55,10 m lång och 20,18 m bred. Tornet med fyra våningar är 47 m högt.

Ett litet tips: Oliwa som är känd för sin katedral och en botanisk trädgård. I trädgården hittar man bland annat “Viskningarnas grottor” och allt här ska vara sagolikt vackert.

 • St. John’s kyrka på Świętojańska 50

12. Straganiarska porten

Den medeltida vattenporten byggdes mellan 1481 och 1492 och som även kallas för “Traders Gate”. Straganiarska-porten är den nordligaste bevarade vattenporten och ligger i slutet av Straganiarska Street. Under åren 1959-1963 bodde Zbigniew Cybulski, en berömd polsk skådespelare i den.

 • Straganiarska porten på Straganiarska
Gdansk

13. ön Wyspa Spichrzów

Granary Island som ön kallas på engelska, ligger mitt emot stora hamnkranen och floden Motława närmast och Nowa Motława på andra sidan ön. På den norra udden ligger den nykonstruerade Spichlerz Długa Droga som var den stora spannmålsbyggnaden som förstördes av röda armen 1945.

I övrigt på hela ön är den supermodern med lägenhetshotell, restauranger i bästa Gdansk anda. På bortsidan av ön vid Stagiewna bron ligger två tegeltorn som är bevarade och som heter Stągiewna porten. Det här började byggas på 1500-talet och är en del av Gdansk gamla befästning. Värt att se!

14. Ön Ołowianka

Ön Ołowianka är den lilla efter Granary Island där du kan uppleva 2 av de nationella sjöfartsmuseerna och fota gamla stan från vyn över floden Motława. Om man går över bron Kamieniarski på bortre sidan från ön, så hamnar man vid ett vackert hus i barockstil från 1730. Huset har byggt upp och heter Dom pod Murzynkiem och är idag hotell. Här är perfekt att bo barockt, personligt och väldigt centralt.

Gdansk
Göra i Gdansk – ön Ołowianka och sjöfartmuseet längst till höger

15. Rådhuset – historiska museet

Ytterligare en sevärdhet i Gdansk är gotiska rådhuset, Ratusz Starego Miasta, som härstammar från slutet av 1200-talet. I rådhuset ligger också historiska museet i fyra våningar med den vackra “röda salen” i. Vill du ta bästa fotona över staden och kungsleden, så tar du dig högst upp i rådhuset med vy i alla väderstreck

 • Rådhuset och historiska museet på Długa 46

16. Gyllende porten i Gdansk

Den gyllende porten (Złota Brama) byggdes år 1612-1614 och är en historisk renässans stadsport.

På utsidan av porten till höger så kommer du till torget St Dominics fair där den stora marknaden startade år 1260.

På insidan på Långgatan (Dluga 12) hittar du Uphagenhuset och museet efter en politiker J. Uphagen. Våningen är precis som det såg ut på 1700-talet i högborgerlig stil.

 • Gyllende porten på Ulica Dluga
Gdansk

17. Stora vapenhuset i Gdansk

The Great Armory (Stora vapenhuset) byggdes 1600-09 på den medeltida linjen av stadsmurarna. En arsenal som arbetar fram till 1800-talet är vapenhallen det finaste exemplet på renässansarkitektur i staden. Det är nu öppet som ett konstgalleri, värd Gdańsk Academy of Fine Arts

 • The Great Armory på Kołodziejska, 80
Gdansk

18. Historiska Westerplatte

Westerplatte är en liten halvö vid Östersjön som du ser vid inloppet i hamnen när du tar båten till och från Sverige. Den här halvön var det fria polska Gdansk med eget styre när resten av Gdansk var tyskt under 80 år. Mot denna halvö startade Hitler andra världskriget 1 september 1939 kl 04:45 där skolskeppet Schleswig Holstein började sin beskjutning mot Westerplatte.

Polackerna var få i sin bunkrar och försvarade sig i hela sju dagar men fick till slut ge upp. 6 april 1945 hade polackerna tagit tillbaka Gdansk och Westerplatte. De hjältar som forfarande lever från kriget träffas på Westerplatte 1 september varje år.

Gdansk

19. Gå på museer i Gdansk

Sjöfartsmuseerna består av 4:a inviduella museer och det går att köpa en biljett för alla som tillsammans kallas Gdańsk National Maritime Museum.

 • På ön Ołowianka ligger skeppet Sołdeks ångskepp som är ett museum på Ołowianka 9-13
 • Bredvid ångskeppet står 3 stycken renessanshus och det är huvudbyggnaden för National Martime Museum på Ołowianka 9-13
 • The Crane “kranporten” är en del av sjöfartsmuseet på Szeroka 67/68
 • Maritimt kulturcenter i 4 våningar hittar du 50 meter längre ner från kranporten på Tokarska 21/25

Gdansk har varit ett centrum för bärnsten ända sedan stenåldern, och i museet kan man lära sig hela historien bakom bärnstenarna, från stenåldern till nutid.

 • Bärnstensmuseet ligger på Targ Węglowy 26
Göra i Gdansk
Bärnsten är fortfarande stort och finns till salu överallt

20. Gå på restauranger i Gdansk

I gamla stan finns det gott om mysiga restauranger, och på sommartid finns det många trevliga uteserveringar att välja på. Här går man på kullerstensgator i de gamla kvarteren och känner av stadens historia.

De flesta restaurangerna sticker inte ut matmässigt men en populär restaurang är till exempel Goldwasser, som ligger vid kanalen och som erbjuder både polska och fransk-europeiska rätter. Du har också Cala Naprzód efter och där kan du äta på taket och ha enorm utsikt över Gdansk,

 • Restaurang Goldwasser på Długie Pobrzeże 22, 80-888 Gdańsk
 • Cala Naprzód på Tokarska 21/25, 80-888 Gdańsk

Gdansk
I centrala Gdansk i Polen finns stort utbud av restauranger
Gdansk
Charmiga gränder överallt

21. Shopping i Gdansk

Man kan också välja att shoppa i alla de små butikerna som ligger längs gatorna. Till exempel kan man strosa längs den mysiga gatan Ulica Mariacka, där barer och butiker ligger vägg i vägg.

Här kan man framför allt handla precis allting som är gjort av bärnsten, men man hittar förstås också kläder, smycken, prydnadssaker, tavlor och annat. Om man vill kan man också kika runt i den härliga saluhallen, eller ta sig till shoppingcentret Galeria Baltycka där man hittar över 200 butiker.

 • Saluhallen på Plac Dominikanska 1 (Halatargowa.pl)
 • Galleria Baltycka på aleja Grunwaldzka 141, 80-264 Gdańsk, 
Helena i Gdansk

22.Upplev St Dominic’s Fair

En gång om året arrangeras en fascinerande marknad i Gdansk, som faktiskt har sin historia från år 1260. Marknaden, som kallas  St. Dominic’s Fair, arrangeras under de första tre veckorna i augusti och innebär att gatorna fylls av stånd som säljer allt från kläder och smycken till konst och antikviteter. Det är 1000 köpmän, konstnärer, samlare mm och ca 6 miljoner människor besöker marknaden som fyller hela Gdansk.

Det finns också massor av matstånd och godsaker som vindruvor och äpplen doppade i choklad. Dessutom kan man vara beredd på massor av uppträdanden och artister.

Gdansk
Chokladdoppade vindruvor på marknaden St. Dominic’s Fair i Gdansk

23. Sola och bada vid Stranden Stogi Beach

Vad kan man mer göra i Gdansk i Polen? Jo, man kan ta sig till stranden! Man kanske inte tänker på det, men det går faktiskt alldeles utmärkt att sola och bada i Gdansk. Bara en kort bit utanför staden ligger riktigt fina sandstränder.

Man kan till exempel enkelt ta sig till Stogi beach med spårvagn, och här finns också en nudiststrand för dig som är intresserad. Om du reser med husbil, husvagn eller tält hittar du också en trevlig camping här, som ligger bra till både för att besöka stranden (till fots) och stan (med spårvagn).

Gdansk
Härlig finkornig strand i Stogi

24. Besök Sopot

När du är på plats i Gdansk i Polen kan du med fördel passa på att besöka de andra staden i trestaden: Sopot är den kanske allra lyxigaste badorten i Polen, med sitt mäktiga Grand hotel och med Europas längsta träpir. När man är här känner man att man befinner sig vid Polens riviera!

Grand hotel Sopot
Grand hotel i Sopot, sett från den långa träpiren ut i havet

25. uppleva Gdynia

Den tredje staden är Gdynia som är en charmig sommarstad vid vattnet, som bjuder på väldigt bra shopping. två stora shoppinggallerior gallerian The Riviera Center som är norra Polens största galleria med 250 butiker, och en lite mindre som galleria Klif Gdynia. I Gdynia hittar du också vackra gränder, långa sandstränder och en härlig strandpromenad, ölprovning och många restauranger med god mat.

Strandrestaurang Gdynia

Se mer av Polen

Vill du se ännu mer av Polen? Polen har verkligen massor att bjuda på. Längs kusten ligger den ena fina semesterorten efter den andra, som till exempel mysiga Łeba och landtungan Hel, med sina magiskt långa sandstränder. Om du är intresserad av historia rekommenderas också ett besök i medeltidsborgen Malbork, som ligger ungefär åtta mil norr om Gdansk.

Har du gott om tid på dig kan du också ta dig österut för att utforska de masuriska sjöarna, där du kan ge dig ut på båtturer, eller för att kanske se vilda visenter i Bialowieza nationalpark. Föredrar du istället storstäder rekommenderar vi ett besök i Krakow eller Warszawa. Vi kan också varmt rekommendera till exempel Torun med sina pepparkakor eller Poznan med sitt historiska torg.

Göra i Gdansk
Borgen Malbork är värd ett besök!

Resa till Gdansk

Du kan resa till Gdansk från Sverige antingen med flyg eller med färja. Det finns flera varianter med flyg, men det går bland annat flyga snabbt och enkelt med Wizz Air från Skavsta flygplats. Med färja går det bra att resa från Nynäshamn till Gdansk, eller från Karlskrona till Gdynia.

resa med Polen-färjan

Fakta om Gdansk

 • Land: Polen
 • Vojvodskap: Pommerns vojvodskap
 • Folkmängd: Cirka 574 000 (2018)
 • Läge: Gdansk ligger vid Danzigbukten i sydöstra Östersjön, cirka 20 kilometer väster om floden Wisłas utlopp.
 • Namn: I historiska dokument benämns staden även som Dantzk, Dantzig, Dantzigk, Dantiscum, Gyddanyzc, Gdanzc, Gedanum och Kdansk.

Tidig Historia

 • 600- till 900-tal: Redan på 600-talet fanns en hantverkar- och fiskarby här. På 900-talet fanns här en befäst borg hos pommernfurstarna. Staden Gdansk grundades på 1200-talet och tillhörde Polen fram till 1308. Därefter kontrollerades staden av Tyska orden, innan den på 1400-talet blev stadsrepublik under polsk överhöghet.
 • Stadens grundande: Gdansk grundades 1224 eller 1225.
 • Medeltid: Staden var under senmedeltid en viktig handelsstad och medlem i Hansaförbundet. 1500- och 1600-tal var storhetstid, och hamnen användes bland annat för spannmålsexport. Gdansk blev på den här tiden en rik stad med många storslagna byggnader.

Preussen (1793-1919)

 • Preussen: När Polen delades 1793 tillföll Gdansk Preussen.
 • Det tyska kejsardömet: Mellan 1871 och 1918/1919 ingick staden i det tyska kejsardömet, i provinsen Västpreussen.
 • Första världskriget: År 1918 blev Polen igen ett eget land, för första gången på 125 år. Från början ingick endast de delar som tillhört Ryssland, men med tiden återerövrades även delar inom tyskt territorium.
 • Freden i Versailles: År 1919 skrev Tyskland under freden i Versaille, och ytterligare delar tillföll Polen.

Mellankrigstiden

 • Fristaden Danzig: Efter det tyska kejsardömets fall blev Gdansk (Danzig) en självstyrande så kallad “fristad” med egen regering och egen valuta.
 • Hamn i Gdynia: I fristaden Danzig talade de flesta tyska, och man ville inte lossa polskt krigsmaterial. Polackerna byggde därför en egen stor hamn, strax intill i Gdynia.

Andra världskriget

 • Angrepp på Polen: Den 1 september 1939 attackerade det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein Polen.
 • Återinförande i Polen: Dagen efter angreppet förklarades Gdansk som återinfört i det polska riket och ockuperades av Nazityskland fram till 1945.
 • Sovjetisk ockupation: I mars 1945 ockuperades staden av Sovjetunionen, och drabbades av plundring och bränder.

Modern historia

 • Fördrivningen av tyskar: Mellan 1945 och 1946 fördrevs 10 miljoner tysktalande från Ostpreussen, Gdansk (Danzig) med flera områden, till blivande Öst- och Västtyskland.
 • Fackföreningen Solidaritet: År 1980 bildades den polska fackföreningen Solidaritet på Leninvarvet i Gdansk av varvsarbetaren Lech Wałęsa. Detta blev början på kollapsen av den polska kommunismen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare