Meny Stäng

Gdansk i Polen – tips på saker att se och göra

Gdansk i Polen är, enligt oss, en av landets allra finaste städer. Hansastaden Gdansk ligger vid Östersjön, omgärdad av långa vackra sandstränder. Tillsammans med Gdynia och Sopot bildar Gdansk det trevliga trestadsområdet, som bjuder på allt från historiska byggnader till mysiga restauranger och härligt strandhäng om somrarna.

Gdansk i Polen – med lång historia

Gdansk har en lång historia. Redan på 600-talet fanns här en fiske- och hantverksby, och på 900-talet hade Pommernfurstarna en befäst borg här. Staden Gdansk grundades på 1200-talet och tillhörde Polen fram till 1308. Därefter kontrollerades staden av Tyska orden, innan den på 1400-talet blev stadsrepublik under polsk överhöghet.

Storhetstiden var på 1500- och 1600-talet, då staden var en viktig utskeppningshamn för spannmål. Gdansk blev på den här tiden en rik stad med många storslagna byggnader.

På slutet av 1700-talet tillföll staden Preussen, vilket innebar att den efter Tysklands enande 1871 blev en del av Tyska riket fram till 1918. Under andra världskriget bombades staden dessvärre illa och stora delar ödelades totalt, men på 1950-talet restaurerades den för att återfå sin forna glans.

Polen Gdansk

Hansastaden Gdansk i Polen

En hansastad var en stad som var medlem av Hansan, alltså det handelsmonopol som under 1100-talet till 1600-talet idkade handel med varandra vid Nordsjön och vid Östersjön, och skyddade sig själva mot konkurrens.

De allra största hansastäderna när det begav sig var  Lübeck  Li Tyskland, Tallinn (Revall) i Estland, Riga i Lettland och … Gdansk i Polen. Hansastaden Gdansk (Danzig) låg perfekt med sin skyddade hamn, och bildade tillsammans med Sopot och Gdynia det som kallas trestaden (Trojmiastro).

Historiska Hansastaden Gdansk i Polen

Sevärdheter i Gdansk

Gamla stan i Gdansk är definitivt värd att uppleva! Här kan du vandra längs gatan Dluga street till torget Dlugi targ (långa torget) där du kan kolla in den kända fontänen Neptun (översta bilden). Fontänen har funnits på torget sedan år 1633 och föreställer förstås den mytologiska guden Neptunus. Runt torget finns också massor av fina hus med fantastiskt vackra fasader.

Gdansk

Hamnkranen kan kanske ses som en av de allra främsta symbolerna för Gdansk. Under medeltiden var detta den största hamnkranen i hela Europa, och den användes för att flytta gods till och från fartyg.

Kran Gdansk

Andra sevärda platser är Kungsvägen, där man hittar många vackert dekorerade hus och distriktet Oliwa, som är känt för en katedral och en botanisk trädgård. I trädgården hittar man bland annat “Viskningarnas grottor“.

Ytterligare en sevärdhet i Gdansk är rådhuset, Ratusz Starego Miasta, som härstammar från 100-talet. Du kan välja att strosa runt i de äldre delarna av Gdansk på egen hand, eller kanske boka in dig på en guidad stadsvandring.

Gdansk

Mariakyrkan i Gdansk

Mariakyrkan i Gdansk är utrustad med ett 80 meter högt torn och rymmer 25 000 besökare. Detta är faktiskt världens största tegelkyrka! Alldeles intill ligger gatan Mariacka, som är stängd för trafik och trevlig att promenera på för att se alla fina hus, som en gång i tiden tillhört köpmän och guldsmeder.

Området har även inspirerat flera konstnärer och författare genom tiderna, samt använts för många filminspelningar. Som alltid är det svårt att fotografera kyrkor mitt i stan – man kommer liksom för nära – men vi har gjort ett försök.

Gdansk kyrka
Mariakyrkans torn reser sig mot himlen …

Museer i Gdansk

Vill du se museer så kan du ta dig till Sjöfartsmuseet, Gdansks historiska museum eller Bärnstensmuseet. Gdansk har varit ett centrum för bärnsten ända sedan stenåldern, och i museet kan man lära sig hela historien bakom bärnstenarna, från stenåldern till nutid.

Bärnsten
Bärnsten är fortfarande stort och finns till salu överallt

Restauranger i Gdansk

I gamla stan finns det gott om mysiga restauranger, och på sommartid finns det många trevliga uteserveringar att välja på. Här går man på kullerstensgator i de gamla kvarteren och känner av stadens historia.

De flesta restaurangerna sticker inte ut matmässigt, men man brukar inte behöva bli besviken heller. Är man ute efter nåt speciellt är det dock bra att läsa på innan! En populär restaurang är till exempel Goldwasser, som ligger vid kanalen och som erbjuder både polska och fransk-europeiska rätter.

Gdansk
I centrala Gdansk i Polen finns stort utbud av restauranger
Gdansk
Charmiga gränder överallt

Shopping i Gdansk

Man kan också välja att shoppa i alla de små butikerna som ligger längs gatorna. Till exempel kan man strosa längs den mysiga gatan Ulica Mariacka, där barer och butiker ligger vägg i vägg.

Här kan man framför allt handla precis allting som är gjort av bärnsten, men man hittar förstås också kläder, smycken, prydnadssaker, tavlor och annat. Om man vill kan man också kika runt i Saluhallen på Plac Dominikanski 1, eller ta sig till shoppingcentret Galeria Baltycka där man hittar över 200 butiker.

Det är mysigt att strosa runt och shoppa i de fina kvarteren

Marknad i Gdansk

En gång om året arrangeras en fascinerande marknad i Gdansk, som faktiskt har anor från 1200-talet. Marknaden, som kallas  St. Dominic’s Fair, arrangeras under de första tre veckorna i augusti och innebär att gatorna fylls av stånd som säljer allt från kläder och smycken till konst och antikviteter.

Det finns också massor av matstånd och godsaker som vindruvor och äpplen doppade i choklad. Dessutom kan man vara beredd på massor av uppträdanden och artister.

Chokladdoppad frukt
Chokladdoppade vindruvor på marknaden i Gdansk

Stranden Stogi Beach

Vad kan man mer göra i Gdansk i Polen? Jo, man kan ta sig till stranden! Man kanske inte tänker på det, men det går faktiskt alldeles utmärkt att sola och bada i Gdansk. Bara en kort bit utanför staden ligger riktigt fina sandstränder.

Man kan till exempel enkelt ta sig till Stogi beach med spårvagn. Om du reser med husbil, husvagn eller tält hittar du också en trevlig camping här, som ligger bra till både för att besöka stranden (till fots) och stan (med spårvagn).

Gdansk strand
Härlig finkornig strand i Stogi

Besök Gdynia och Sopot

När du är på plats i Gdansk i Polen kan du med fördel passa på att besöka de andra två städerna i trestaden: Gdynia och Sopot. Gdynia är en charmig sommarstad vid vattnet, som bjuder på shopping, långa sandstränder, ölprovning och många restauranger med god mat.

Sopot är den kanske allra lyxigaste badorten i Polen, med sitt mäktiga Grand hotel och med Europas längsta träpir. När man är här känner man att man befinner sig vid Polens riviera!

Grand hotel Sopot
Grand hotel i Sopot, sett från den långa träpiren ut i havet

Se mer av Polen

Vill du se ännu mer av Polen? Polen har verkligen massor att bjuda på. Längs kusten ligger den ena fina semesterorten efter den andra, som till exempel mysiga Łeba och landtungan Hel, med sina magiskt långa sandstränder. Om du är intresserad av historia rekommenderas också ett besök i medeltidsborgen Malbork, som ligger ungefär åtta mil norr om Gdansk.

Har du gott om tid på dig kan du också ta dig österut för att utforska de masuriska sjöarna eller för att kanske se vilda visenter i Bialowieza nationalpark. Föredrar du istället storstäder rekommenderar vi ett besök i Krakow eller Warszawa.

malbork
Borgen Malbork är värd ett besök!

Resa till Gdansk i Polen

Du kan resa till Gdansk från Sverige antingen med flyg eller med färja. Det finns flera varianter med flyg, men det går bland annat flyga snabbt och enkelt med Wizz Air från Skavsta flygplats. Med färja går det bra att resa från Nynäshamn till Gdansk, eller från Karlskrona till Gdynia.

resa med Polen-färjan

Fakta om Gdansk

 • Land: Polen
 • Vojvodskap: Pommerns vojvodskap
 • Folkmängd: Cirka 574 000 (2018)
 • Läge: Gdansk ligger vid Danzigbukten i sydöstra Östersjön, cirka 20 kilometer väster om floden Wisłas utlopp.
 • Namn: I historiska dokument benämns staden även som Dantzk, Dantzig, Dantzigk, Dantiscum, Gyddanyzc, Gdanzc, Gedanum och Kdansk.

Tidig Historia

 • 600- till 900-tal: Redan på 600-talet fanns en hantverkar- och fiskarby här. På 900-talet fanns här en befäst borg hos pommernfurstarna.
 • Stadens grundande: Gdansk grundades 1224 eller 1225.
 • Medeltid: Staden var under senmedeltid en viktig handelsstad och medlem i Hansaförbundet. 1500- och 1600-tal var storhetstid, och hamnen användes bland annat för spannmålsexport.

Preussen (1793-1919)

 • Preussen: När Polen delades 1793 tillföll Gdansk Preussen.
 • Det tyska kejsardömet: Mellan 1871 och 1918/1919 ingick staden i det tyska kejsardömet, i provinsen Västpreussen.
 • Första världskriget: År 1918 blev Polen igen ett eget land, för första gången på 125 år. Från början ingick endast de delar som tillhört Ryssland, men med tiden återerövrades även delar inom tyskt territorium.
 • Freden i Versailles: År 1919 skrev Tyskland under freden i Versaille, och ytterligare delar tillföll Polen.

Mellankrigstiden

 • Fristaden Danzig: Efter det tyska kejsardömets fall blev Gdansk (Danzig) en självstyrande så kallad “fristad” med egen regering och egen valuta.
 • Hamn i Gdynia: I fristaden Danzig talade de flesta tyska, och man ville inte lossa polskt krigsmaterial. Polackerna byggde därför en egen stor hamn, strax intill i Gdynia.

Andra världskriget

 • Angrepp på Polen: Den 1 september 1939 attackerade det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein Polen.
 • Återinförande i Polen: Dagen efter angreppet förklarades Gdansk som återinfört i det polska riket och ockuperades av Nazityskland fram till 1945.
 • Sovjetisk ockupation: I mars 1945 ockuperades staden av Sovjetunionen, och drabbades av plundring och bränder.

Modern historia

 • Fördrivningen av tyskar: Mellan 1945 och 1946 fördrevs 10 miljoner tysktalande från Ostpreussen, Gdansk (Danzig) med flera områden, till blivande Öst- och Västtyskland.
 • Fackföreningen Solidaritet: År 1980 bildades den polska fackföreningen Solidaritet på Leninvarvet i Gdansk av varvsarbetaren Lech Wałęsa. Detta blev början på kollapsen av den polska kommunismen.
FREEDOMtravel