Meny Stäng

Gdansk i Polen – tips på saker att se och göra

Gdansk i Polen är, enligt oss, en av landets allra finaste städer. Hansastaden Gdansk ligger vid Östersjön, omgärdad av långa vackra sandstränder. Tillsammans med Gdynia och Sopot bildar Gdansk det trevliga trestadsområdet, som bjuder på allt från historiska byggnader till mysiga restauranger och härligt strandhäng om somrarna.

Gdansk i Polen – med lång historia

Gdansk bildades på 1200-talet och tillhörde från början den tyska orden, innan den tillföll Polen. Storhetstiden var på 1500- och 1600-talet, då staden var en viktig utskeppningshamn för spannmål.

Gdansk blev på den här tiden en rik stad med många storslagna byggnader. Under andra världskriget bombades staden dessvärre illa och stora delar ödelades totalt, men på 1950-talet restaurerades den för att återfå sin forna glans.

Gdansk
Gdansk – en gång känd som den fria staden Danzig
Polen Gdansk
Coola stuprör.  I Gdansk finns även gott om antika föremål.

Hansastaden Gdansk i Polen

En hansastad var en stad som var medlem av Hansan, alltså det handelsmonopol som under 1100-talet till 1600-talet idkade handel med varandra vid Nordsjön och vid Östersjön, och skyddade sig själva mot konkurrens.

De allra största hansastäderna när det begav sig var  Lübeck  Li Tyskland, Tallinn (Revall) i Estland, Riga i Lettland och … Gdansk i Polen.  Hansastaden Gdansk (Danzig) låg perfekt med sin skyddade hamn, och bildade tillsammans med Sopot och Gdynia det som kallas trestaden (Trojmiastro).

Historiska Hansastaden Gdansk i Polen
Häftigt fartyg i hamnen, i det som en gång var det tyska rikets Danzig
Kran Gdansk
Den gamla hamnkranen var viktig i Hansastaden Gdansk

Sevärdheter i Gdansk

Gamla stan i Gdansk är definitivt värd att uppleva! Här kan du vandra längs gatan Dluga street till  torget Dlugi targ (långa torget) där du kan kolla in den kända fontänen Neptun (översta bilden). Här finns också massor av fina hus med fantastiskt vackra fasader.

Gdansk
Kolla in de mest berömda sevärdheterna själv – eller välj en av alla guidade turer för mer information

Mariakyrkan i Gdansk

Mariakyrkan i Gdansk är utrustad med ett 80 meter högt torn och rymmer 25 000 besökare. Detta är faktiskt världens största tegelkyrka! Alldeles intill ligger gatan Mariacka, som är stängd för trafik och trevlig att promenera på för att se alla fina hus, som en gång i tiden tillhört köpmän och guldsmeder.

Området har även inspirerat flera konstnärer och författare genom tiderna, samt använts för många filminspelningar. Som alltid är det svårt att fotografera kyrkor mitt i stan – man kommer liksom för nära – men vi har gjort ett försök.

Gdansk kyrka
Mariakyrkans torn reser sig mot himlen …

Museer i Gdansk

Vill du se museer så kan du ta dig till Sjöfartsmuseet, Gdansks historiska museum eller Bärnstensmuseet. Gdansk har varit ett centrum för bärnsten ända sedan stenåldern, och i museet kan man lära sig hela historien bakom bärnstenarna, från stenåldern till nutid.

Bärnsten
Bärnsten är fortfarande stort och finns till salu överallt

Restauranger i Gdansk

I gamla stan finns det gott om mysiga restauranger, och på sommartid finns det många trevliga uteserveringar att välja på. Här går man på kullerstensgator i de gamla kvarteren och känner av stadens historia.

De flesta restaurangerna sticker inte ut matmässigt, men man brukar inte behöva bli besviken heller. Är man ute efter nåt speciellt är det dock bra att läsa på innan! En populär restaurang är till exempel Goldwasser, som ligger vid kanalen och som erbjuder både polska och fransk-europeiska rätter.

Gdansk
I centrala Gdansk i Polen finns stort utbud av restauranger
Gdansk
Charmiga gränder överallt

Shopping i Gdansk

Man kan också välja att shoppa i alla de små butikerna som ligger längs gatorna. Till exempel kan man strosa längs den mysiga gatan Ulica Mariacka, där barer och butiker ligger vägg i vägg.

Här kan man framför allt handla precis allting som är gjort av bärnsten, men man hittar förstås också kläder, smycken, prydnadssaker, tavlor och annat. Om man vill kan man också kika runt i Saluhallen på Plac Dominikanski 1, eller ta sig till shoppingcentret Galeria Baltycka där man hittar över 200 butiker.

Det är mysigt att strosa runt och shoppa i de fina kvarteren

Marknad i Gdansk

En gång om året arrangeras en fascinerande marknad i Gdansk, som faktiskt har anor från 1200-talet. Marknaden, som kallas  St. Dominic’s Fair, arrangeras under de första tre veckorna i augusti och innebär att gatorna fylls av stånd som säljer allt från kläder och smycken till konst och antikviteter.

Det finns också massor av matstånd och godsaker som vindruvor och äpplen doppade i choklad. Dessutom kan man vara beredd på massor av uppträdanden och artister.

Chokladdoppad frukt
Chokladdoppade vindruvor på marknaden i Gdansk

Stranden Stogi Beach

Vad kan man mer göra i Gdansk i Polen? Jo, man kan ta sig till stranden! Man kanske inte tänker på det, men det går faktiskt alldeles utmärkt att sola och bada i Gdansk. Bara en kort bit utanför staden ligger riktigt fina sandstränder.

Man kan till exempel enkelt ta sig till Stogi beach med spårvagn. Om du reser med husbil, husvagn eller tält hittar du också en trevlig camping här, som ligger bra till både för att besöka stranden (till fots) och stan (med spårvagn).

Gdansk strand
Härlig finkornig strand i Stogi

Besök Gdynia och Sopot

När du är på plats i Gdansk i Polen kan du med fördel passa på att besöka de andra två städerna i trestaden: Gdynia och Sopot. Gdynia är en charmig sommarstad vid vattnet, som bjuder på shopping, långa sandstränder, ölprovning och många restauranger med god mat.

Sopot är den kanske allra lyxigaste badorten i Polen, med sitt mäktiga Grand hotel och med Europas längsta träpir. När man är här känner man att man befinner sig vid Polens riviera!

Grand hotel Sopot
Grand hotel i Sopot, sett från den långa träpiren ut i havet

Se mer av Polen

Vill du se ännu mer av Polen? Polen har verkligen massor att bjuda på. Längs kusten ligger den ena fina semesterorten efter den andra, som till exempel mysiga Łeba och landtungan Hel, med sina magiskt långa sandstränder. Om du är intresserad av historia rekommenderas också ett besök i medeltidsborgen Malbork, som ligger ungefär åtta mil norr om Gdansk.

Har du gott om tid på dig kan du också ta dig österut för att utforska de masuriska sjöarna eller för att kanske se vilda visenter i Bialowieza nationalpark. Föredrar du istället storstäder rekommenderar vi ett besök i Krakow eller Warszawa.

malbork
Borgen Malbork är värd ett besök!

Resa till Gdansk i Polen

Du kan resa till Gdansk från Sverige antingen med flyg eller med färja. Det finns flera varianter med flyg, men det går bland annat flyga snabbt och enkelt med Wizz Air från Skavsta flygplats. Med färja går det bra att resa från Nynäshamn till Gdansk, eller från Karlskrona till Gdynia.

resa med Polen-färjan

Läs mer: Resa till Polen – din guide till Polens bästa resmål