Meny Stäng

Denguefeber, indiska turister och chartrat långfärdståg

Måndagar betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Varje måndag lyfter vi upp 5-6 resenyheter som vi valt från veckans skörd av pressmeddelanden. Är det någon speciell sorts nyheter som du gillar mer eller mindre än andra? Berätta gärna!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Allt fler nedstämda efter semesterns slut

Hotell- och resesöksajten momondos årliga reseundersökning visar att närmare hälften av svenskarna svarar att de känner sig nedstämda efter semestern, en siffra som har ökat de senaste åren och en trend som även syns globalt. Så här gör svenskarna för att underlätta återgången till vardagen:

 • Ser till att ha några lediga dagar efter en resa innan jag går tillbaka till jobbet/skolan (27%)
 • Undviker att schemalägga saker första dagarna efter hemkomst (21%)
 • Städar bostaden innan semestern (18%)
 • Prioriterar kvalitetstid med familj och vänner (16%)
 • Prioriterar egentid för att slappna av (15%)
jobb

Höstlovets mest populära resmål

Höstlovet är ett av få lov då nästan alla barn i landet är lediga samtidigt, och därför är konkurrensen om resor stor. Enligt ett pressmeddelande från Resia är Europas storstäder eftertraktade, med stora ökningar till bland annat Rom. Charter bokas främst till Kanarieöarna, Antalaya i Turkiet och Chania på Kreta. Här är de mest bokade flygresorna (ej charter):

 1. London
 2. Miami
 3. New York
 4. Dubai
 5. Rom
Colosseum

Utbrott av denguevirus i Asien

SOS International rapporterar att Filippinerna samt en del andra länder i Asien (bland annat Malaysia och Vietnam) drabbats av en epidemi av denguevirus, som orsakar denguefeber. Viruset sprids av myggor, men totalt sett är risken att smittas som turist mycket liten, enligt läkaren Niels Højlyng. Om man får symptom (hög feber, utslag, huvudvärk och muskelsmärtor) ska man uppsöka läkare. Bästa sättet att skydda sig är att undvika myggbett:

 • Använd myggmedel
 • Använd kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen
 • Sov med myggnät och med stängda fönster
 • Var uppmärksam på stillastående vatten
filippinerna

Stor ökning av indiska och kinesiska turister i Stockholm

Enligt en ny analys från Stockholms handelskammare ökar antalet gästnätter i Stockholms län starkt – från 9,4 miljoner till 14,6 miljoner på tio år. Andelen gästnätter från utländska besökare ökar påtagligt och utvecklingen leds av Indien (505 procent) och Kina (227 procent) samt även USA (118 procent).

Stockholm

Fler nattåg till Berlin

Snälltåget fortsätter att satsa på nattåget till Berlin och utökar nu med tre direkttåg Stockholm – Malmö – Berlin under hösten 2019. Det blir avgångar i anslutning till Berlin maraton, trettioårsfirandet av Berlinmurens fall och till Berlins julmarknader. Biljetter och mer information finns på Snälltåget.se. Det finns även möjligheter att köpa biljetter online till ytterligare 30 tyska orter, till exempel om man vill resa vidare till Oktoberfest i München.

Berlin, foto: Pixabay

DN-tåget – Sveriges första chartrade långfärdståg

Igår (söndag) rullade Sveriges första chartrade långfärdståg söderut med 320 resenärer ombord. “Det är frustrerande att de järnvägssystem som redan finns inte utvecklas och samordnas bättre, trots att konsumenterna verkligen efterfrågar tågresor till Europa”, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. Dagens Nyheter vill gå i bräschen för framtidens resande. Under 2020 kommer utbudet att utökas med 6–9 Europaresor på olika teman. 

järnväg

Missade du förra resenyheterna? Läs Höstens resmål och favoritmat på semestern

Prenumerera på vårt nyhetsbrev