Meny Stäng

Att göra i Örnsköldsvik – 15 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Örnsköldsvik? Denna stad, som ligger i Höga kusten, bjuder på allt från kultur och museer till härliga naturupplevelser. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Örnsköldsvik, eller Ö-vik som staden ofta kallas.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik passar fint att besöka i samband med att man upptäcker Höga kusten. Vi var här två gånger med husbilen i somras, först i början på sommaren när vi reste runt i Höga kusten, och sedan i slutet av sommaren när vi reste hemåt från vår Bottniska viken runt-resa.

Att göra i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik ligger i Höga kusten, cirka 110 kilometer söder om Umeå.

Vad kan man göra i Örnsköldsvik?

Vad kan man då göra i Örnsköldsvik? Det finns en del att se och upptäcka i den här staden, och inte minst runt omkring. Här är våra bästa tips på saker att göra i Örnsköldsvik samt i närområdet.

1. Upptäck centrala Örnsköldsvik

När man kommer till en ny stad är det alltid trevligt att upptäcka staden till fots, eller kanske med cykel. Örnsköldsvik ligger fint mellan de två stadsbergen Åsberget och Varvsberget, och från centrum har man också nära till hamnen och vattnet. I stan finns förstås möjlighet till shopping och du hittar också upplevelse- och spabadet Paradiset.

2. Spana in byggnaden Ting1

En av de byggnader som man först lägger märke till i Örnsköldsvik är Ting1. Huset har flera gånger korats till “Sveriges fulaste”. Vad man tycker är förstås upp till var och en, men den sticker ut i alla fall. Den speciella byggnaden innehåller bostadsrätter, påbyggda på det gamla tingshuset, och arkitekten är Gert Wingårdh.

Ting1

3. Kika in i Örnsköldsviks kyrka

Örnsköldsviks kyrka, som ligger på en höjd mitt i staden, är ritad av arkitekten Gustaf Améen och invigdes 1910. Invändigt renoverades kyrkan under åren 1953-1955. Här kan man bland annat se den ljusa kormålningen “Det stora gästabudet”, som är gjord i al seccoteknik av Sigurd Möller.

Att göra i Örnsköldsvik - kyrka

4. Strosa i Örnparken

I centrala Örnsköldsvik hittar du den fina parken Örnparken. Här finns bland annat den populära lekplatsen Cityleken samt några olika konstverk. Du kan till exempel spana in skulpturen “Gycklare” av Bror Marklund och skulpturen “Örnen”, uppförd efter en modell av Bruno Liljefors.

5. Besök Örnsköldsviks museum och konsthall

I ena änden av den avlånga Örnparken hittar du Örnsköldsviks museum och konsthall. Här visas olika utställningar, och när vi var här var det fokus på mopeder och konst med fågeltema. Det finns också en riktigt fin avdelning för barn, som inspirerar till lek och nyfikenhet. Dessutom finns ett café, och när vi var här uppmuntrade man besökarna att låna filtar för att sätta sig på gräsmattan. Trevligt!

6. Titta in på Hans Hedbergs museum

Konstnären, skulptören och keramikern Hans Hedberg föddes 1917 i Köpmanholmen, strax söder om Örnsköldsvik. Han studerade hos bland annat Otte Sköld och Isaac Grünewald och bosatte sig senare i Frankrike, där han frotterade sig med konstnärer som Matisse, Picasso och Chagall.

Hedberg är känd för sina svällande och färgstarka frukter, gärna i övernaturlig storlek. Vill du spana in dessa läckra frukter ska du ta dig till Hans Hadberg Museum i Arken, i inre hamnen.

7. Se en hockeymatch i Hägglunds arena

En sak som du inte vill missa att göra i Örnsköldsvik, om du är ett hockeyfan är ett spana in en hockeymatch Hägglunds Arena, som är MODO Hockeys hemmaarena. I arenan arrangeras dessutom konserter och andra evenemang.

Hägglunds arena

8. Promenera i Herrgårdsparken

Herrgårdsparken ligger vid kusten, strax söder om Örnsköldsvik. Parken har fått sitt namn efter den vackra herrgård som uppfördes under sågindustrins era på 1860-talet, vid Kärleksudden i Köpmanholmen. Idag är detta en natur- och konstpark, i en vacker miljö.

Att göra i Örnsköldsvik

Parken ingår som en del i “High Coast Art Valley”, som är ett konststråk i Höga kusten, och bjuder både på vacker natur och läckra konstverk. Dessutom hittar du “Barnens värld” här, där du kan spana efter troll och andra mystiska väsen.

9. Insup utsikten från Varvsberget

Varvsberget reser sig högt över Örnsköldsvik, och härifrån har man en svårslagen utsikt över staden, hamnområdet och vattnet. Här uppe kan man också fascineras över de hoppbackar som används av modiga backhoppare. Det går utmärkt att ta sig hela vägen upp med bil. På sommaren finns också möjlighet att ta Paradisliften upp till toppen och åka downhill nedför.

Att göra i Örnsköldsvik - Varvsberget

10. Beundra Själevads kyrka

Själevads kyrka, som ligger i Själevad strax utanför Örnsköldsviks stadskärna, har flera gånger utsetts till Sveriges vackraste kyrka. Den vita åttkantiga kyrkan invigdes 1880 och är uppförd i delvis nyklassicistisk stil, med kolonnprydda gavlar. Kyrkan påminner nästan lite om ett grekiskt tempel, och har dessutom ett vackert läge med utsikt över Moälvens dalgång.

Själevads kyrka
Själevads kyrka

11. Upplev Skuleskogens nationalpark

Skuleskogens nationalpark, som ligger strax söder om Örnsköldsvik, erbjuder många möjligheter till vandring i vacker och dramatisk natur, där man också kan lära sig om hur landhöjningen format landskapet. Nationalparken kan nås via tre entréer (Väst, Syd och Nord) och via dessa hittar man en rad olika populära vandringsleder.

Skuleskogens nationalpark

12. Ta dig upp på toppen av Skuleberget

En halvtimme söder om Örnsköldsvik med bil hittar du Skuleberget, som är ett populärt utflyktsmål. Man kan vandra upp till toppen, och under högsäsong finns också möjlighet att ta sig upp med lift. Väl uppe på toppen kan man njuta av en fantastisk utsikt, och ibland håller även toppstugans våffelcafé öppet.

Skuleberget

13. Fascineras av Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan är en cirka 200 meter lång, 30 meter djup och sju meter bred skreva som klyver Slåttdalsberget i två delar. Tidigare gick en vandringsled rakt igenom skrevan men nu får man, av säkerhetsskäl, vandra fram till skrevan och därefter runt den. Vyerna från toppen är magiska!

Slåttdalsskrevan

14. Vandra Höga kusten-leden

Höga kusten-leden är förmodligen den mest kända vandringsleden i Höga kusten, och den är också en av Sveriges tolv utvalda Signaturleder. Leden sträcker sig genom hela världsarvet, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. Den totala längden är 128 kilometer, uppdelat på 13 etapper.

Höga kusten

15. Gör en utflykt till Ulvön eller Trysunda

Det finns en lång rad fina öar längs kusten, och på somrarna kan man göra olika båtturer här. Du kan till exempel ta dig till Ulvön / Ulvöarna och till Trysunda med M/F Ulvön eller M/S Kusttrafik.

Höga kusten

Mer att göra i Örnsköldsvik för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Örnsköldsvik utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som gillar kultur och historia.

 • Brynge kulturområde bjuder på svensk industrihistoria, med såg- och kraftverksmiljö. (Brynge 139, Sidensjö)
 • High Coast Art Valley är ett kulturstråk med konstverk, från Ulvöarna upp längs Nätraälvens dalgång.
 • Strutsfarmen Gerdal driver en strutsfarm och en restaurang med struts på menyn. (Kasta 241, Överhörnäs)
Att göra i Örnsköldsvik

Mer att göra i Örnsköldsvik för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler förslag här, på saker att göra i Örnsköldsvik med omnejd.

 • Golf kan du spela på Veckefjärdens GC eller Örnsköldsviks Golfklubb Puttom.
 • Gula leden är en 6 kilometer lång stadsnära vandringsled.
 • Kajak eller SUP-bräda kan hyras vid Övik Marina eller i kayakomaten vid Strandkajen/Hägglunds arena.
 • Naturkompaniet är en 2000 kvm stora friluftsbutik med outlet och märkesprodukter med rabatter. (Brogatan 141, Själevad)
 • Skyttis är ett idrotts- och friluftsområde i centrala Örnsköldsvik, med vandringsleder, MTB-leder och skidspår.
 • Åsbacken bjuder på stadsnära alpin skidåkning med fyra nedfarter, släplift, skidskola och skiduthyrning.
Höga kusten

Mer att göra i Örnsköldsvik med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Örnsköldsvik här.

 • Akviator Park är en äventyrspark med höghöjdsbana. (Genesmon, Domsjö)
 • BaaZinga lekland är ett lekland i Arnäs Köpcenter. (Tegelbruksvägen 22, Arnäsvall)
 • Citylekparken är en välbesökt lekplats mellan Stora Torget och Örnsköldsviks museum & konsthall.
 • Källarbackens Saga är en sagostig med en uppbyggd sagomiljö. (Sidensjö)
 • Paradiset bad är ett upplevelsebad i centrala stan. (Lasarettsgatan 15)
Att göra i Örnsköldsvik

Var kan man bo i Örnsköldsvik, eller stå med husbilen?

I Örnsköldsvik finns många olika hotell och andra boendealternativ, såsom exempelvis Elite Plaza Hotel, First Hotel Statt och Scandic Örnsköldsvik. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns det också ett gäng olika alternativ i och runt Örnsköldsvik. Vi har stått på Ställplats Örnsköldsvik, som har ett bra läge nära stan, och på Skuleberget havscamping. Nedan ser du dessa och ytterligare några alternativ.

 • Gullviks havsbad och camping, Gullvik 140, Domsjö
 • Köpmanholmen ställplats, Köpmanholmen båtklubb
 • Salusands havsbad & camping, Salusand 105, Husum
 • Skuleberget havscamping, Veåsand 212, Docksta
 • Ställplats Örnsköldsvik, Varvskajen 1
Ställplats

Mer att se och göra i närheten av Örnsköldsvik

Med utgångspunkt i Örnsköldsvik kan du fortsätta söderut och upptäcka ännu mer av Höga kusten, såsom Mannaminne i Nordingrå, den charmiga staden Härnösand och den intressanta Hemsö fästning. Om du åker inåt landet kan du se de fascinerande hällristningarna vid Nämforsen och om du åker norrut kan du ta dig till den spännande universitetsstaden Umeå. Nedan hittar du ännu fler tips till Ångermanland.

Alla våra bästa tips om Ångermanland: Klicka på bilden

Fler tips på saker att göra i Örnsköldsvik?

Har du besökt Örnsköldsvik? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Örnsköldsvik? Berätta gärna!

Fakta om Örnsköldsvik

 • Landskap: Ångermanland
 • Län: Västernorrlands län
 • Folkmängd: Drygt 55 000 (2023)
 • Namnet: Staden har fått sitt namn efter landshövdingen Per Abraham Örnsköld (1762-1769) och är därmed en av få svenska städer som har namn efter en privatperson. Namnet förkortas ofta till Ö-vik.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Höga kustens webbplats.

Örnsköldsviks historia

 • Bronsåldern: Man har hittat mellan 7000 och 8000 gravrösen från denna tid.
 • 0-talet: En gård anlades i Gene, vilken är den nordligaste kända från denna tid.
 • 1700-talet: Kustbygden började blomstra tack vare att hamnarna blev viktiga under sågverksepoken.
 • 1842: Örnsköldsviks köping kom till, efter ett beslut av Kunglig Majestät.
 • 1894: Köpingen blev stad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev