Meny Stäng

Svininfluensan – vågar man resa?

Annons

DN publicerade idag ett omfattande reportage om svininfluensan. Reportaget handlade framför allt om vem som ska stå för notan när Sverige planerar att massvaccinera befolkningen. Är det staten eller landstinget eller ska befolkningen få bekosta en viss del själv?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vaccin mot svininfluensan

Vaccinet beräknas finnas tillgängligt först i slutet av september, vilket är ganska intressant eftersom man förväntar sig den största smittspridningen vid skolstart i augusti!? Nu är det kanske så att man inte lyckas få fram vaccinet tidigare, men är det då verkligen kostnadseffektivt att vaccinera? D.v.s. hur farlig är den här influensan egentligen?

“Mild influensa”

Enligt Smittskyddsinstitutet är detta en “mild influensa”, men den bör ändå tas på allvar, eftersom den har en ny genetisk sammansättning och troligtvis ingen är immun. Samtidigt har ett mindre antal unga fått allvarliga symptom, vilket naturligvis är skrämmande.

Hittills har 602 fall rapporterats i Sverige, varav de flesta fått en “mild influensa”. Inte så mycket att hetsa upp sig över kan man tycka. Och till stor del har man ju den känslan. Förmodligen är det här en våg som främst drar med sig en allmän känsla av skräck, och snart glömmer vi den precis som vi glömde fågelinfluensan eller sars eller mjältbrand, och allt annat vi tillfälligt varit rädda för. Så förmodligen: lugn i stormen!

Vågar man resa utomlands?

Samtidigt har jag mött många som undrar om de vågar åka utomlands. Kanske blir man smittad där? UD avråder för närvarande inte för utlandsresor på grund av svininfluensan, vilket innebär att risken inte anses överhängande.

Med andra ord är det förmodligen inga problem. Men varje gång man reser gör man förstås en egen riskbedömning, och det finns aldrig någonsin några garantier. Vill du veta lite mer om svininfluensans utbredning i världen kan du ju kika på de här kartan, från European Centre for Disease Prevention and Control.

world_map_big11

Prenumerera på vårt nyhetsbrev