Meny Stäng

Fiskgratäng – hemma eller i husbilen

Annons

För några dagar sedan skrev vi om fiskrätter med goda tillbehör och då var det flera som tyckte att vi skulle skriva om fiskgratänger också. Vi gillar verkligen fiskgratäng – det är ju så gott och enkelt – så vi tänkte passa på att skriva om några favoriter. Samtidigt hoppas vi att du vill dela med dig av dina bästa fiskgratäng-recept!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fiskgratäng i husbilen?

Om man har ugn i husbilen (vilket vi har) funkar det utmärkt att laga fiskgratäng. Ugnen tar kanske lite längre tid än hemma, men om man bara kommer ihåg att sätta på den i tid går det bra. Fiskgratäng är dessutom smidigt när man har ett litet kök. Man lägger ner det mesta man ska äta i en form och gömmer undan den i ugnen. Sedan kan man i lugn och ro koka ris eller potatis.

Enkla fiskgratänger

Fiskgratäng är bra eftersom det är så enkelt att laga. Vi använder ofta torsk eller kolja. Du lägger helt enkelt en bit skinnfri fiskfilé i en ugnsform, strör över eventuella ytterligare ingredienser (t.ex. räkor, kräftstjärtar eller stekt svamp) och avslutar med att hälla över matlagningsgrädde som du blandat med valfri smaksättning. Här är några förslag på smaksättningar:

  • Koncentrerad apelsinjuice
  • Räkor och dill
  • Sambal oelek
  • Champinjoner och mosad ädelost

Eventuellt kan du strö lite ost över på slutet. Sedan är det bara att ställa in i ugnen på ca 220 grader i ca 20 minuter. Här är några smaksättningar som vi gillar. Hur brukar du smaksätta dina fiskgratänger?

Fiskgratäng med sambal oelek
Fiskgratäng med sambal oelek – serverad med kokt potatis och lättkokt broccoli

Favoritgratäng med lax

På senare tid har vi börjat laga en riktigt god gratäng med lax. Du lägger en bit skinnfri laxfilé i en ugnsform och strör över kräftstjärtar. Sedan blandar du matlagningsgrädde med dill, rikligt med hummerost på tub, en liten skvätt hummerfond och lite salt och peppar, och häller över. Till sist strör du över lite västerbottenost och ställer in i ugnen (ca 220 grader i 25 minuter). Servera gärna med kokt potatis och broccoli. Eller kanske med ris och sockerärter.

Fiskgratäng med lax
Sist hade vi ingen grädde hemma, så såsen blev lite tjockare med crème fraiche …

Prenumerera på vårt nyhetsbrev