Meny Stäng

Recept på uer – och några andra fiskar från veckan

Annons

Idag bjuder vi på ett recept på uer. Om du följt vår blogg ett tag har du knappast missat att vi gillar fisk. Vi gillar faktiskt fisk så mycket att vi äter fisk till middag nästan varje dag. Enformigt? Eller kanske dyrt? Nej, inte om du frågar oss.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fisk alla dagar i veckan

För det mesta äter vi fisk alla dagar i veckan. Det finns undantag förstås. Sommarens husbilsresa i Europa var ett enda stort undantag, men när vi är hemma i husbåten, då blir det oftast fisk. 

Det känns av någon anledning helt rätt att äta fisk när man bor i båt, och när vi rensat klart kastar Peter gärna ut skinn och ben i vattnet så att andra fiskar ska få mat. Det händer faktiskt att han sitter och väntar och tittar när fiskarna kommer till kalaset …

Husbåt kök

Peter handlar för det mesta i butiken Matvärlden, där de har en fin fiskdisk med prisvärd fisk. Han köper nästan alltid större bitar fisk, delar upp i portionsstora bitar och fryser in. Då behöver det faktiskt inte bli alltför dyrt.

Enformigt då? Nejdå, man kan ju variera mellan gratänger, fiskfärsbiffar, fisksoppa och fisk med goda tillbehör. Den senaste tiden har det bland annat blivit snabbstekt färsk tonfisk och lax här hemma. Och så förstås den där röda annorlunda fisken, så att vi kan bjuda på recept på uer!

tonfisk
Tonfisk rullad i sesamfrön med klyftpotatis, aioli och sallad med äpple och vindruvor
Lax med potatisgratäng
Lax med (färdigköpt) potatisgratäng och kokt broccoli

Recept på uer

Nyligen provade vi en fisk som vi aldrig ätit förut, nämligen uer, eller större kungsfisk som den här röda fisken tydligen också kan heta. Uer är en fisk i familjen drakhuvudfiskar och simmar bland annat i Nordatlanten. Det är sällan man hör om någon som tillagar uer, även om vi relativt nyligen såg smörstekt uer med gräslökssås på bloggen Steve reflekterar. Och då blev vi nyfikna förstås!

Så här gör du

Nu har vi också testat uer! Peter valde att tillaga den ungefär som han brukar laga seabream. Han tog ut inälvorna och fyllde fisken med timjan samt skivor av lime och citron. Han skar sedan långa jack i skinnet och droppade över olivolja. Fisken fick grillas på gallret i ugnen, ca tio minuter på varje sida i 200-220 graders värme. Vi serverade med ris och citrussås.

Ingredienser

 • Färsk uer
 • Lime och/eller citron
 • Olivolja
 • Ris
Recept på uer
Den röda uern stirrar på oss från skärbrädan

Citrussås

Citrussåssen görs enkelt genom att blanda en burk crème fraiche med hackad timjan, rivet skal av citron eller lime, pressad saft från citron eller lime, olivolja, lite honung samt salt, peppar. Mängderna? Vi går helt på känsla!

Ingredienser till såsen

 • Crème fraiche
 • Citron eller lime
 • Olivolja
 • Timjan (färsk eller torkad)
 • Honong
 • Salt
 • Peppar
recept på uer

Firren var riktigt god kan vi meddela, och fast och fin i köttet! Vilken är din favoritfiskrätt? Har du provat uer någon gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev