Meny Stäng

Resebokningar till Asien i virustider och strategi för elflyg

Annons

Tänker svenskarna annorlunda om resor till Asien nu när Coronaviruset härjar? Det har Ticket kollat på i sin bokningsstatistik. Veckans nyheter handlar också om Swedavias nya strategi för elflyg … och om en massa annat så klart!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Förändringar i resebokningar till Asien

Trots stor medial uppmärksamhet kring coronaviruset i Kina ökade antalet resebokningar under januari med 9 procent, jämfört med januari 2019. De första dagarna i februari skiftade dock efterfrågan från Kina och näraliggande länder till andra resmål, enligt ny statistik från Ticket.

Bokningarna till Thailand sjönk med 22 procent och avbokningarna ökade från 2 till 4 procent. Efterfrågan har istället ökat på Mexiko, Filippinerna, Langkawi i Malaysia och Bali i Indonesien samt till resmål vid Medelhavet.

Vid stranden Langkawi
Langkawi i Malaysia

Vinnarna i Grand Travel Award 2020

I förra veckan var det dags för det årliga resebranscheventet ”Grand Travel Award”. Under eventet ges utmärkelser i flera olika kategorier. Här är några av pristagarna. Du kan läsa mer, och hittar samtliga pristagare på Travel News.

 • Ekoturismpriset: Treehotels, Harads
 • Hållbarhetspriset: Clarion Hotel Sign
 • Bästa enskilda hotell i Sverige: Haymarket i Stockholm
 • Bästa rederi: Birka Cruises
 • Bästa kryssning: Royal Caribbean International
 • Transport inrikes: SJ
 • Bästa flygbolag Europa: SAS
 • Bästa flygbolag interkontinentalt: Qatar Airways
 • Bästa researrangör: Ving
 • Bästa specialist researrangör: Swanson’s Travel
Haymarket by Scandic i Stockholm

SJ samordnar rabatter för medföljande barn

Den 18 februari samordnas rabatten för medföljande barn på InterCity-tåg och Snabbtåg. Medföljande barn (till och med 15 år) har nu 85 procent rabatt på både InterCity-tåg och Snabbtåg. Priset för barn blir rörligt, precis som för den vuxna, och beror på hur tidigt biljetten köps och hur stor efterfrågan är.

Den nya prissättningen för medföljande barn gäller för bokningar som görs från och med 18 februari. Ensamresande barn och ungdomar reser fortfarande med femton procents rabatt upp till och med 25 års ålder.

tåg

Swedavia lanserar strategi för elflyg

Swedavia har beslutat om en strategi för elflyg med målsättningen att Swedavias samtliga tio flygplatser ska kunna hantera elflyg och att en första kommersiell elflygslinje kan tas i bruk kring 2025. På Åre Östersund Airport planeras för att en testarena för elflyg ska driftsättas under hösten 2020.

För närvarande planeras för uppställningsplatser, laddinfrastruktur och elförsörjning till flygplatsen samt att säkra nödvändiga tillstånd. Testflygningarna av elflyg och drönare kommer att genomföras i luftrummet mellan Åre Östersund och Röros flygplats i Norge.

Swedavia äger, driver och utvecklar tio flygplatser i Sverige, foto: Swedavia

Romantiska resmål på Alla hjärtans dag 2020

I samband med Alla Hjärtans Dag 14 februari kom flera pressmeddelanden med fokus på resor och romantik. Här är en sammanfattning:

 • Mest populära resmålen på Alla Hjärtans Dag enligt Ticket: Bangkok, Gran Canaria, Phuket, Amsterdam, London, Paris, Teneriffa, Istanbul, Krabi och Lissabon.
 • Hit vill svenskarna på romantisk semester enligt Emirates Sifo-undersökning: Maldiverna, Nya Zeeland, Seychellerna, Mauritius och Australien.
 • Fem flörtiga resmål enligt Momondo: Paris, Lofoten, Amsterdam, Venedig och Prag.
Italien, Venedig, Rialtobron

Så påverkar tekniken vårt resande 2020

Ett nytt decennium är här och med det kommer nya trender och innovationer inom resebranschen. Amadeus har förutspått årets stora tekniktrender inom resande. Här är fem trender:

 1. Röststyrning revolutionerar resebranschen – Röstassistenter finns redan i mobilen, och är på framfart i resebranschen.
 2. Superarrappar allt mer populära – Appar som inkluderar flera appar i ett växer sig starkare.
 3. Virtuellt resande växer sig starkare – Virtual Reality (VR) kommer användas mer för marknadsföring.
 4. Tekniken avgörande för att behålla lojala resenärer – Resebranschen kommer behöva investera i teknik.
 5. Mänsklig kontakt fortsatt viktig – Trots alla tekniska framsteg föredrar kunder mänsklig kontakt.
VR

Veckans reflektion

Det ska verkligen bli spännande att följa utvecklingen kring elflyg. Man undrar ju hur fort det kommer gå? Vilka utmaningar kommer man möta på vägen? Flygen behöver ju, på något sätt, utvecklas i en mer hållbar riktning.

Missade du förra resenyheterna? Läs Uppblåsbara förtält och flytande spahotell

Prenumerera på vårt nyhetsbrev