Meny Stäng

Palais de la Bahia i Marrakech – besök i Bahia-palatset

Palais de la Bahia, eller Bahia-palatset som det kan kallas på svenska, är ett marockanskt palats från 1800-talet. Palatset ligger mitt i Marrakech och om du har några timmar över under din vistelse är det värt att kika på den vackra byggnaden.

Palais de la Bahia – ett vackert palats

I natt rullade en rejäl storm in och blåst och regn ryckte i hotellet medan vi sov. Under dagen har blåsten fortsatt, och vi fick hålla hårt i tallrikarna när vi åt lunch på en uteservering. Det kan tydligen storma här i Marocko!

Idag har vi passat på att besöka  det gamla och vackra palatset Palais de la Bahia (Bahia-palatset eller Bahia Palace) i Marrakech. Det var inte långt att ta sig dit från vårt centrala lilla hotell, men att hitta rätt bland alla trånga myllrande gränder och ta sig fram mellan moppar, kärror, åsnor, hästar, tiggare och försäljare var en utmaning …

Till slut kom vi fram vi fram till det vackra palatset och kunde kliva in på innergården, som är inramad av pelare och dekorerad med gröna växter. Faktum är att ”Bahia” betyder just ”vacker”.

Marrakech
Palais de la Bahia

Bahia-palatsets historia

Bahia-palatset byggdes i slutet av 1800-talet och tog sex år att färdigställa. Palatset uppfördes åt visiren Ba Ahmed Ben Moussa, som var storvisir åt sultanen. Visiren behövde ett stort hus åt sig själv, sina fyra fruar och sina 24 konkubiner.

Rummen i Palais de la Bahia ligger runt om innergården och är vackert utsmyckade med pelare, mosaik och målningar. Det finns däremot ingen inredning, så man får föreställa sig hur det kan ha sett ut en gång i tiden. Palatset innehåller:

  • ett rum för affärer
  • fyra rum för visirens fruar
  • ett område för konkubinerna, med 12 rum och matrum
  • en skola för Abus barn, som också användes som moské
  • Abus egna rum
bahia-palatset i Marocko
Bahia-palatset i Marrakech

Mer att se och göra i Marrakech

När du är på plats i Marrakech och har sett Palais de la Bahia finns det också mycket annat att se och göra. Missa till exempel inte den fina trädgården Jardin Majorelle, där Yves Saint Laurent bodde under en period.

Du får förstås inte heller missa att strosa på torget Djema el Fna eller att trängas i gränderna på souken (marknaden). Vill du göra utflykter kan du till exempel prova fyrhjuling eller göra en utflykt till Atlasbergen, för att uppleva bergslandskapet och lära om berberkultur.

Fakta om Palais de la Bahia i Marrakech

  • Namn: Palais de la Bahia (franska), Bahia Palace (engelska) och Bahia-palatset (svenska)
  • Adress: Avenue Imam El Ghazali, Marrakech
  • Öppettider: Måndag – söndag kl. 9:00 – 18:00 (undantag kan eventuellt förekomma)
  • Pris: Gratis
  • Läs mer: Du hittar mer information på palatsets webbsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev