Meny Stäng

Vad händer på Krim?

Annons

Vad händer på Krim? Tycker du att det är svårt att hänga med? Politiska kriser är ju ofta komplexa och det är inte alltid så lätt att greppa sammanhangen. Jag hittade en amerikansk sida som ganska tydligt förklarar hur vissa saker hänger ihop i samband med oroligheterna på Krim. Här är en nedkortad version. Bilderna är från vår semester i Jalta på Krim sommaren 2010.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är Krim?

Krim blev en del av Ukraina 1954, och är en självstyrande region. Ungefär halva befolkningen är etniska ryssar, en fjärdedel är krimtatater (som blev deporterade av Stalin och avskyr Ryssland) och en fjärdedel är etniska ukrainare.

Varför vill Ryssland ha Krim?

Krim dominerar i rysk historia och är en källa till rysk stolthet. Här utspelades Krimkriget och Jalta var värd för de berömda samtalen mellan Roosevelt, Stalin och Churchill. Ännu viktigare är den ryska marinbasen i Sevastopol, som är nödvändig för Ryssland som global militär makt.

Varför vill Ukraina ha Krim?

Krim tillhör Ukraina, är ett hem för många ukrainare och är platsen dit ukrainare åker på semester. Vid Budapest memorandum 1994 gick Ukraina med på att ge upp sina kärnvapen och Ryssland lovade att respektera landets territoriella integritet – om de inte gör det nu signalerar Putin att alla avtal som undertecknats under Rysslands svaghetsperiod på 90-talet är ogiltiga.

Vad görs åt situationen?

Om Putin vill ta Krim finns det inte mycket Ukraina, USA eller Nato kan göra åt det. Ryssland har gott om militära resurser och om det blir en folkomröstning kan Putin sätta fingret på vågen för att få det att se legitimt ut.

Vad blir konsekvenserna?

Om Putin tar Krim leder det säkerligen till fördömanden och sanktioner, vilket kan påverka Rysslands ekonomi negativt. Ryssland kommer också förlora bandet med övriga Ukraina och så frön till konflikter med grannländer och minoriteter som kommer pågå i decennier.

Vad händer på Krim?
Vad händer på Krim? Det är inte helt enkelt att hänga med i alla svängar …

Källa: Forbes

Alla våra bästa tips om Ukraina. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev