Vad kan man göra i Istanbul i Turkiet? Istanbul är en vibrerande och spännande storstad, fylld av historia, kultur och god mat. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Istanbul.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Istanbul i Turkiet

Istanbul har en spännande historia. En gång i tiden hette staden Konstantinopel, och vikingarna kallade den Miklagård. Idag är det en intressant stad att besöka, oavsett om du vill se historiska sevärdheter, shoppa eller bara njuta av intensivt folkliv och god mat.

Vi har besökt Istanbul två gånger, båda gångerna på pressresor tillsammans med kunniga guider. Här delar vi nu med oss av våra bästa tips på upplevelser och sevärdheter i Istanbul.

Att göra i Istanbul

Istanbul ligger i Turkiet, vid Bosporen och Marmarasjön, på gränsen mellan Europa och Asien.

Vad kan man göra i Istanbul?

Vad kan man då se och göra i Istanbul? Jo, allt möjligt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa längs Istiklal Avenue

Istiklal Avenue (İstiklal Caddesi) är en 1,4 kilometer lång gågata, och en av Istanbuls allra mest kända gator. Längs den här gatan ligger massor av butiker som säljer sånt som kläder, skor, accessoarer och parfym.

Här hittar du också ”turkish delights” och små gatustånd som säljer bröd, majs och kastanjer. Ett tips är att ibland också rikta blicken uppåt mot toppen av husen, för att upptäcka gatans vackra byggnader. Missa heller inte att spana in de charmiga spårvagnarna.

2. Upptäck mysiga gränder på kvällen

Istanbul är en spännande stad att upptäcka alla tider på dygnet. På kvällarna kan du hitta massor av charmiga och mysiga gränder, med restauranger, caféer och barer.

Att göra i Istanbul

3. Spana in Taksimtorget och Taksimmoskén

Taksimtorget är ett känt torg i centrala Istanbul, där du bland annat hittar Republikmonumentet. Det 11 meter höga monumentet porträtterar grundarna av den turkiska republiken, det vill säga Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü och Fevzi Çakmak.

Strax intill torget ligger Taksimmoskén, som stod klar 2021 och rymmer 3000 personer.

Att göra i Istanbul - Taksimmoskén

4. Kika in i kyrkan St. Anthony av Padua

Kyrkan St. Anthony av Padua är den största katolska kyrkan i Istanbul och ligger på Istiklal Avenue. Den ursprungliga kyrkan uppfördes år 1725, men revs senare och ersattes av den nuvarande byggnaden på samma plats. Den kyrka som står här idag byggdes mellan 1906 och 1912 i venetiansk nygotisk stil.

Att göra i Istanbul - St. Anthony av Padua

5. Shoppa i Grand Bazaar

Grand Bazaar i Istanbul anses ofta vara en av världens första shoppingcentrum. Detta historiska inomhuscentrum har anor från 1400-talet och bjuder på en labyrint av shoppinggator. Grand Bazaar innehåller över 60 gångar med mer än 4000 butiker, där du hittar sånt som som smycken, äkta guld, keramik, väskor, sjalar, handvävda mattor, lampor, prydnadssaker och olika sorters hantverk.

Att göra i Istanbul - Grand Bazaar i Istanbul

6. Fynda i små charmiga “passager”

Om du gillar att shoppa kan du också hitta flera charmiga “passager”, fyllda av traditionella produkter. Vi kikade bland annat in i “Avrupa Pasaji” (Passage d’Europe).

Att göra i Istanbul - shoppa

7. Handla i kryddbasaren

Om du gillar kryddor och godsaker ska du inte missa kryddbasaren (Misir Carsisi), som är en av stadens största basarer. Här hittar du ett överflöd av kryddor, men också torkad frukt, sötsaker och en del hantverk. Vi handlade saffran här, i butik nummer 51, av de trevliga och hjälpsamma killarna som vi kom att kalla “Spice Boys”.

8. Se utsikten från Galatatornet

Galatatornet (Galata Kulesi) är ett torn, som ursprungligen byggdes som ett vakttorn. Tornet uppfördes år 1438 och var då den högsta byggnaden i Konstantinopel.

Att göra i Istanbul - Galatatornet

Idag kan man besöka tornet som turist. Inuti tornet finns några utställningar, och man kan också gå ner i gångar under tornet. Framför allt har man en fantastiskt fin utsikt från toppen.

9. Besök Hagia Sofia

En sak som du inte vill missa att göra i Istanbul är att besöka Hagia Sofia. Denna helgedom är en mäktig och imponerande historisk byggnad, med nästan 1500 år på nacken.

Hagia Sofia

När byggnaden uppfördes var det som en ortodox kyrka. Senare blev Hagia Sofia en moské, för att därefter bli ett museum. Idag är detta återigen en aktiv moské, men turister är fortfarande välkomna och det är mycket intressant att göra ett besök här. Observera att man måste klä sig respektfullt i moskéer och att kvinnor måste täcka sitt hår.

Hagia Sofia

10. Upplev Hagia Sophia History Museum

Om du vill lära dig mer om Hagia Sofia är ett tips att besöka Hagia Sophia Museum. Detta är en audiovisuell upplevelse som tar dig från rum till rum, medan bild och ljud berättar om den dramatiska historien. Riktigt fascinerande och läckert! Dessutom finns en mer traditionell del av museet, där du kan se olika föremål. Ett förslag är att besöka detta museum först, innan du kliver in i helgedomen, för att få en ännu större upplevelse.

11. Upptäck Ephesus Experience Museum

Det finns ytterligare ett nytt upplevelsemuseum i Istanbul som heter Ephesus Experience Museum. Detta museum berättar om den antika staden Efesos, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Museet bjuder på en uppslukande upplevelse med modern visualiserande teknik. Vi har inte hunnit besöka detta ännu, men det verkar riktigt läckert.

12. Beundra Blå Moskén

Blå moskén är en stor moské som uppfördes mellan 1606 och 1616 av den osmanske sultanen Ahmed I. Moskén heter egentligen ultan Ahmed-moskén (Sultan Ahmet Camii), och har fått sitt smeknamn av keramikplattor med blå detaljer.

Att göra i Istanbul - Blå moskén

13. Kliv ner i Yerebatan Cisterns

Yerebatan Cisterns, som också kan kallas Basilikacisternen eller “Det sjunkna palatset”. är en mycket välbevarad vattenreservoar i Istanbul. Reservoaren byggdes under den bysantinske kejsaren Justinianus I under 500-talet, för att ge vatten åt staden Konstantinopel (Istanbul), och ersatte då troligen en äldre reservoar. Idag kan du besöka cisternen som turist, och den fascinerande upplevelsen förhöjs av konst och ljus som skiftar i färg. Att komma hit är något du inte vill missa att göra i Istanbul!

Att göra i Istanbul - Yerebatan Cisterns

14. Kika in i moskén Nuruosmaniye

Nuruosmaniye-moskén (Nuruosmaniye Camii) är en osmansk moské från 1700-talet som ligger i distriktet Fatih.

Att göra i Istanbul
Att göra i Istanbul

15. Fascineras av Topkapipalatset

En av de saker som vi inte hann med att göra i Istanbul, men som vi skulle vilja göra vid ett nytt besök, var att se palatsen. Topkapipalatset (Topkapı Sarayı) var de osmanska sultanernas residens och administrativa centrum från 1465 till 1853. Idag visas palatset upp för turister.

Topkapipalatset

16. Upplev Dolmabahçepalatset

Dolmabahçepalatset (Dolmabahçe Sarayı) ersatte Topkapipalatset och tjänade som administrativt centrum för det osmanska riket från 1856 till 1923. Den enorma byggnaden har en 600 meter lång fasad och är utrustad med 285 sovrum, 43 salar, 68 badrum och 6 turkiska bad. Idag fungerar palatset som museum.

Dolmabahçepalatset

17. Se det vackra Beylerbeyipalatset

Ytterligare ett palats i Istanbul är det vackra Beylerbeyipalatset. Detta palats, som uppfördes mellan 1861 och 1865, ligger på den asiatiska sidan av Istanbul, strax norr om Bosporenbron.

Att göra i Istanbul - beylerbeyipalatset

Under den osmanska tiden användes detta palats som ett sommarboende för sultanen och hans familj, samt som gästhus för besökande utländska dignitärer. Som turist är man välkommen både att strosa i trädgården och att se de pampiga rummen, men det är inte tillåtet att fotografera inomhus.

18. Häng vid Galataport

Galataport är ett stort komplex vid vattnet, på den europeiska sidan av Istanbul, som bjuder på både shopping och ett stort utbud av restauranger och caféer.

Att göra i Istanbul - Galataport

19. Se konst på Istanbul Museum of Modern Art

Om du gillar konst ska du inte missa Istanbul Museum of Modern Art. Detta nya museum ligger inhyst i en riktigt cool byggnad, som bland annat är utrustad med pooler för fåglar på taket.

Utställningarna som visas varierar och vi gillade en del av konsten mycket, medan vi gillade annat mindre, så som det ska vara på ett konstmuseum. När vi var här kunde man bland annat gå in i ett rum som ständigt ändrade färg och mönster, styrt av aktuella väderleksrapporter …

20. Gör en båttur på Bosporen

En sak som kan vara spännande att göra i Istanbul är att göra en båttur på Bosporen. Massor av båtar trafikerar vattnet och du kan göra en båtresa till den asiatiska sidan, eller så kan du göra olika typer av kryssningar, eller båtturer till olika öar.

21. Upptäck den asiatiska sidan av Istanbul

En del av Istanbul ligger i Europa och en del ligger i Asien. Genom att göra en 20 minuters resa med färja, eller genom att passera över en bro, tar du dig från en världsdel till en annan. Den asiatiska delen av Istanbul bjuder på ett intensivt gatuliv med shopping, restauranger och en härligt avslappnad stämning.

Att göra i Istanbul - asiatiska sidan

22. Åk båt till Maiden’s Tower

Maiden’s Tower, som kan heta Leandertornet eller Jungfrutornet på svenska, är ett torn som ligger på en liten ö i Bosporen. Namnet Jungfrutornet kommer från en legend som berättar om en sultan, som via en spådam fick höra att hans dotter skulle dö av ett ormbett.

För att skydda dottern lät han henne bo i detta torn, och mat serverades via båtleveranser. När det kom vindruvor i korgar sträckte sig dottern efter en klase, och blev då biten av en orm som gömde sig under druvorna, och dog. Idag arrangeras båtturer till ön, för turister.

Att göra i Istanbul - Maiden's Tower

23. Testa hamam

Att gå på hamam är en gammal turkisk tradition. Proceduren kan se lite olika ut, men brukar inkludera ångbastu och tvagning, i form av scrub och peeling. För det mesta kan man också boka någon form av massage.

Hamam

Det finns många olika ställen där man kan testa hamam, och vi gjorde detta på Çatma Mescit. Här togs vi omhand alldeles utmärkt av personalen – kvinnorna i en separat avdelning och männen i en annan.

24. Smaka turkisk mat

Turkisk mat kan vara helt fantastiskt. Vi har ätit på flera olika restauranger i Istanbul, och på alla ställen har vi fått mycket god mat. Det vi kanske gillar allra mest är att det är vanligt att inleda en måltid med många små rätter, såsom oliver, röror, sardiner och liknande. gott!

25. Följ med på en Food Tour

Om du gillar mat är det riktigt spännande att hänga med på en Food Tour i Istanbul, till exempel bland all street food. Under en sådan här tur kan du, tillsammans med en guide, få uppleva allt från fisk och kebab till turkiskt kaffe och turkiska sötsaker.

Mer att göra i Istanbul för dig som gillar kultur och historia

Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Istanbul? Här hittar du några fler förslag för dig som gillar kultur och historia.

 • Chora-kyrkan/Kariye-moskén är en medeltida grekisk-ortodox kyrkobyggnad, som varit museum, men nu är stängd för besökare.
 • Galatabron är en historisk bro som korsar Gyllene hornet och förenar Istanbuls gamla stadskärna med de norra stadsdelarna. 
 • Istanbul Archaeological Museums är en grupp av arkeologiska museer som ligger i Eminönü-kvarteret.
 • Pera Palace Hotel är känt för att Agatha Christie brukade bo i rum 411. Här finns också landets första hiss, som installerades 1892.
 • Suleymaniyemoskén är stadens största moské, uppförd 1550–1557 på order av sultan Süleyman I. (Süleymaniye, Prof. Sıddık Sami Onar Cd.)1
Den kända och vackra hissen på Pera Hotel

Mer att göra i Istanbul för dig som gillar natur

Föredrar du att vara i naturen? Eller uppskattar du kanske en park eller en båttur? Här är några fler tips på saker att göra i Istanbul, som kanske passar för dig.

 • Çamlıca Hill bjuder på panoramautsikt över den södra delen av Bosporen och mynningen av Gyllene hornet.
 • Emirgan Park är en historisk stadspark belägen vid Emirgan-kvarteret. (Reşitpaşa, Emirgan Sk.)
 • Gulhane park är en historisk stadspark i Eminönü-distriktet. (Cankurtaran, Kennedy Cd.)
 • Prinsöarna är nio öar i Marmarasjön som fått namn efter de prinsar som förvisades hit under bysantinsk tid.
tulpaner

Mer att göra i Istanbul för dig som gillar shopping och mat

Gillar du shopping och mat? Då hittar du ytterligare några tips på saker att uppleva och göra i Istanbul här.

 • Eminönü är ett hamnområde som sjuder av aktivitet. Här hittar du bland annat kryddbasaren.
 • Frukt- och matstånd med bland annat stora persikor, plommon och valnötter.
 • Street food – testa till exempel simit (turkisk bagel) samt grillade kastanjer och majs.
 • Turkiskt kaffe och turkiskt te hör till att prova.
Att göra i Istanbul - shoppa

Mer att göra i Istanbul med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Istanbul här.

 • Miniatürk är en miniatyrpark vid den nordöstra stranden av Gyllene hornet. (Örnektepe, İmrahor Cd. No:7)
 • Rahmi M. Koç Museum är ett privat museum om transport, industri och kommunikation. (Piri Paşa, Hasköy Cd. No:5)
 • Turkiska godsaker finns det gott om, såsom turkish delights, baklava, rostade kastanjer och annat.
Att göra i Istanbul

Var kan man bo i Istanbul?

Det finns förstås många olika hotell att välja mellan i Istanbul. Vi har bott på två olika hotell, vilka båda är väldigt fina och har bra läge. Den första gången bodde vi på The Marmara Pera, som är både trevligt och har ett utmärkt läge. Frukosten är god och på taket finns både grym utsikt och en läcker pool.

Vid vårt andra besök bodde vi på Galata Istanbul Hotel MGallery. Det här hotellet är också mycket trevligt, har fina rum, bra frukost och utmärkt läge.

Att göra i Istanbul – på film

Här kan du se två inspirerande kortfilmer från vår första resa till Istanbul.

Mer att göra i närheten

Det finns mycket att se och uppleva i Turkiet, och vi kan rekommendera ett besök i fantastiska Kappadokien, dit du kan ta dig med flyg, buss eller bil från Istanbul.

Våra bästa tips om semester i Turkiet. Klicka här.

Ännu mer att se och göra i Istanbul?

Har du besökt Istanbul? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Istanbul?

Fakta om Istanbul

 • Land: Turkiet
 • Folkmängd: Cirka 16 miljoner (2020)
 • Läge: Staden ligger vid Bosporen och Marmarasjön, på gränsen mellan Europa och Asien.
 • Namnet: På latin heter staden Constantinopolis och på äldre svenska Miklagård samt Konstantinopel. En förklaring till dagens namn är att det kan härledas av grekiskans “eis ten pólin” (i staden). En annan förklaring är att namnet är en turkisk förvrängning av Konstantinopolis.

Bra att veta

 • Språk: Turkiska
 • Tidsskillnad: 2 h
 • Valuta: Turkisk lira (TL)
 • Prisnivå: Låg (Enligt Forex semesterindex från 2022 ligger Turkiet på index 23, jämfört med Sverige på 100.)
 • Läs mer: Du hittar mer info på GoIstanbulTurkiye.

Resa till Istanbul

 • Flyg: Många flygbolag flyger till Istanbul, till exempel Turkish Airlines, Pegasus och SAS.
 • Bil: Från Rostock i Tyskland är det 24 timmars körtid till Istanbul.

Historia i Istanbul

 • Yngre stenålder: Rester av boplatser och gravar har hittats från denna 6400-5800 före Kristus.
 • Antikens Byzantion: År 667 före Kristus grundlades staden Byzantion (Bysans) av grekiska bosättare från Megara. Staden straffades år 196 efter Kristus av kejsaren Septimus Severus och förde därefter en tynande tillvaro, men staden omskapades sedan till en mäktig och praktfull stad av Konstantin den store.
 • Bysantinsk tid: När det romerska riket föll samman förblev Konstantinopel huvudstad i det bysantinska riket (Östrom). Staden fick sin glansperiod under kejsar Justinianus I. Under 600-talet utsattes den för angrepp av många olika folkslag och med tiden antogs väringar (nordbor) i livgardet. På 1200-talet skadades staden under det “latinska korståget”.
 • Osmansk tid: På 1300-talet erövrade osmanerna stora delar av det bysantinska riket och 1453 föll Konstantinopel för osmanernas invasion.
 • Turkiet: 1918–1923 var Konstantinopel ockuperat av ententemakterna, men vid Lausannefreden (1923) erkändes staden som turkisk. Då sultanatet upphävdes 1922 flydde sultan Mehmet VI, och året därpå blev Ankara Turkiets huvudstad. Staden fick officiellt namnet Istanbul år 1926.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev