Meny Stäng

Sveriges finaste badstränder, Coolcation och “Non Silent Retreat”

Annons

Det är sommar och sol (nåja, regn kanske!!?), men det är också måndag. Det innebär resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka var det många pressmeddelanden i omlopp, och vi har gjort vårt bästa för att presentera ett intressant urval.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Starkt bokningsläge på Sveriges campingplatser

Branschorganisationen SCR Svensk Campings årliga bokningsundersökning indikerar att branschen har goda förutsättningar för ett rekordår 2024. Nästan åtta av tio medlemsföretag uppger att bokningsläget är bättre eller lika bra i år jämfört med förra året. Fjolårets 16,6 miljoner gästnätter ser nu ut att kunna överträffas.

Foto: Karin Wimark / Svensk Camping SCR

Sveriges finaste badstränder korade

Du behöver inte åka utomlands för att bada på en paradisstrand. I Sverige finns det gott om vackra stränder, med finkornig sand och klart vatten. Klassiska Tylösand har nu blivit utsedd till Sveriges finaste badstrand i en omröstning gjord av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter i samarbete med Kantar Sifo. Finaste badstränderna i Sverige enligt omröstningen:

 1. Tylösand (Halland)
 2. Sandhammaren (Skåne)
 3. Sudersand (Gotland)
 4. Skrea strand (Halland)
 5. Skanör/Falsterbo (Skåne)
 6. Tofta strand (Gotland)
 7. Mellbystrand (Halland)
 8. Åhus strand (Skåne)
 9. Havsbadet i Lysekil (Bohuslän)
 10. Böda sand (Öland)

Halmstad först i världen med “Non Silent Retreat”

I takt med att den psykiska ohälsan ökar har det blivit populärt med så kallade “silent retreat”. Därför lanserar nu Destination Halmstad världens första Non Silent Retreat. I stället för reflektion i tysthet, bygger Halmstads version på roliga upplevelser. Under sommaren råder Gyllene Tider-feber i Halmstad. Filmen om bandet har världspremiär och utställningen The Gyllene Tider Experience har öppnat. Non Silent Retreat inkluderar olika aktiviteter för besökare i Halmstad:

 1. Ljudet av ett annat hjärta. Kanske hittar du kärleken eller nya vänner bland Lilla Torgs uteserveringar.
 2. Juni, Juli, Augusti. Från jord direkt till bord, med besök på lokala gårdsbutiker.
 3. Tylö sun. Skratt och skrik från tusentals badgäster på after beachen på stranden i Tylösand.
 4. Det hjärta som brinner. 100 procent välbehag på nya restaurangen Fyr.
 5. Sommartider. Andas in, andas ut på nyöppnade Feldts på Skolberget.
 6. Gå & fiska! Flirta loss på nattklubben Palladium.
 7. (Hon vill ha) puls. Finn din inre urkraft och ta en löptur längs Prins Bertils stig.
Prins Bertils stig. Foto: Joakim Lindström

Coolcation-trenden: Svenskarna väljer aktiv semester i Sverige

”Coolcation” är den senaste resetrenden där resenärer väljer resmål för att undkomma extrem värme under sommaren. När svenskarna får välja mellan en aktiv eller lugn sommarsemester föredrar de aktiv, enligt en undersökning från Skistar. När de får välja mellan sommarsemester i Sverige eller utomlands väljer de Sverige, vilket styrker att trenden coolcation finns även bland oss svenskar. Hela 34 procent av svenskarna föredrar en aktiv semester i Sverige jämfört med en lugn semester utomlands (17 procent).

Klätterpark Åre. Foto: Skistar

Detta gäller på svenska rastplatser

Trafikverket har cirka 270 rastplatser runt om i Sverige. Standarden kan variera, men samtliga rastplatser är anpassade för personer med funktionsnedsättning, utrustade med toaletter, informationstavlor, sittplatser med bord och soptunnor. Husvagns- och husbilsbranschens riksförbund ger svar på ett antal frågor i ett pressmedelande:

Hur länge får jag stå med husvagn eller husbil på rastplatsen?

På rastplatser med skyltade P-platser får du stå i högst 24 timmar.

Får jag sätta upp ett tält?

Absolut! Bara du inte stör andra eller överskrider tidsbegränsningen.

Finns det möjlighet att tömma latrinkassetten?

Ja, men inte på samtliga. Vilka som har tömning kan du se på Trafikverkets webbsida.

Är det samma sak med gråvatten?

Nej, gråvatten får inte tömmas alls eftersom det inte får hamna i dagvattenbrunnar eller latrintömningen.

Är det okej att grilla på en rastplats?

Om det finns en iordningsställd grillplats är det helt okej – dock inte när det råder skärpt eldningsförbud. Se till att det är släckt ordentligt innan du lämnar platsen.

Är rastplatserna utrustade med laddstolpar?

Inte i nuläget, men Regeringskansliet analyserar de rättsliga möjligheterna att ge Trafikverket förutsättningar att bygga ut med laddstolpar.

Herrbeta rastplats. Foto: Kerstin Ericsson / Trafikverket

Hit reser vi i sommar – 270 000 Norwegianresenärer åker till Spanien

Sommaren är här och många har påbörjat sin semester. Med närmare 500 avgångar per dag till över 120 destinationer erbjuder Norwegian ett stort och brett utbud. Efterfrågan till Spanien är stor och bara i juli erbjuder Norwegian 270 000 flygstolar till spanska resmål. Även storstäder som London, Rom, Köpenhamn och Berlin lockar i sommar. Norwegian har listat de tio populäraste utländska resmålen från Sverige den här sommaren:

 1. London
 2. Malaga
 3. Alicante
 4. Barcelona
 5. Nice
 6. Palma
 7. Helsingfors
 8. Rom
 9. Köpenhamn
 10. Berlin
Alicante. Foto: Norwegian

Virala semestrar – sökningar på trendiga TikTok-hotell ökar

I en undersökning från Hotels.com uppger en av fyra (26 %) svenskar att TikTok har påverkat deras resebeslut. Föga förvånande använder den yngre generationer plattformen i störst utsträckning, och hela 58 % av Generation Z (18–24 år) säger att deras val av resmål påverkats av innehåll på TikTok, följt av 36 % av Millennials (25–34 år). Hotels.com har sett en ökning i antalet sökningar på hotell som trendat på TikTok under våren:

 1. Finest Punta Cana by The Excellence Collection, Punta Cana, Dominikanska Republiken (90 % ökning)
 2. White Pebble Suites, Milos, Grekland (34 % ökning)
 3. Hotel ROC Illetas & SPA, Mallorca, Spanien (50 % ökning)
 4. Stella Island Luxury Resort & Spa – Adults Only, Kreta, Grekland (12 % ökning)
 5. The Madrid EDITION, Madrid, Spanien
Finest Punta Cana by The Excellence Collection. Foto: Hotels.com

Veckans reflektion

Alltså, vi gillar konceptet med “Non Silent Retreat”. Gyllene Tider ger ju så härliga vibbar! I övrigt: Vi förstår att man gillar fantastiska Sverige samtidigt som vi förstår att man tröttnar när det regnar hela tiden …

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Detta oroar inför semestern – och mest hashtaggade platserna i Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev