Meny Stäng

Turkisk mat – 20 maträtter och delikatesser i Turkiet

Turkisk mat bjuder på härliga medelhavssmaker och ett stort urval av maträtter. Här kan du bland annat njuta av goda meze-rätter och en hel del smarriga sötsaker. I denna artikel presenterar vi tips på turkisk mat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är typiskt för turkisk mat?

Det turkiska köket växte fram under den osmanska tiden, och har därför stora likheter med det iranska köket. Turkisk mat är bland annat känd för kebab och auberginerätter samt för alla de läckra små förrätter som kallas meze. Maten innehåller en hel del kryddor såsom vitlök, spiskummin, chili, mynta och olika örter.

Turkisk mat

Viktiga ingredienser i turkisk mat

Många turkiska maträtter innehåller kött i form av nötkött, lamm eller kyckling. Fläskkött äts huvudsakligen inte alls, eftersom de flesta i Turkiet är muslimer.

Man använder mycket grönsaker, såsom lök, oliver, tomat, paprika, aubergine och zucchini. Andra viktiga ingredienser är bröd, ris, fisk, smördeg, ost, yoghurt och frukt.

frukt

Turkisk mat: tjugo maträtter och delikatesser i Turkiet

Här har vi samlat 20 exempel på turkisk mat i form av maträtter och delikatesser. Håll till godo!

1. Turkisk frukost

Enligt vår guide i Istanbul är det i Turkiet vanligt att äta bröd, oliver, ost, gurka och tomat till frukost, och om man har tid lagar man gärna också ägg. På restauranger i Turkiet kan man beställa turkiskt frukost, kahvalti, som innehåller detta men oftast mer, såsom till exempel korv, röror och torkad frukt. Ofta serveras allt i olika små skålar, och ser väldigt frestande ut.

Om du äter frukost på hotell i Turkiet är det vanligtvis en frukostbuffé som dukas fram, som innehåller både turkiska och internationella frukosträtter.

oliver
Oliver på frukostbuffé i Istanbul

2. Simit

Simit är ett turkiskt bröd som liknar en bagel, men som är lite större, lite krispigare och är täckt med sesamfrön. Dessa köps ofta i små stånd på gatan, som street food, och är riktigt goda.

Turkisk mat - simit

3. Meze – turkiska förrätter

När man äter på restaurang i Turkiet är det vanligt att inleda måltiden med meze, det vill säga små turkiska förrätter, som gärna är många och ofta ställs ut över hela bordet, så att sällskapet kan dela.

Meze-rätterna består ofta av olika sorters röror, oliver och bröd, men det kan också vara ost, sallader, inlagda sardiner, bönor, vinbladsdolmar, friterade ostrullar, turkiska minipizzor och mycket annat. Detta är något av det bästa med turkisk mat enligt oss!

4. Hummus, babaganoush och andra röror

Röror av olika slag ingår nästan alltid i turkisk meze, men eftersom de är så vanliga och viktiga så förtjänar de en egen rubrik. En av de vanligaste rörorna är hummus, det vill säga kikärtsröra. Andra vanliga röror inkluderar babaganoush (aubergineröra), yoghurtröra och ezme (tomatröra).

WIFI.se

5. Lahmacun

Lahmacun är en liten turkisk köttfärspizza, med tunn botten. Även denna rätt kan serveras bland meze-rätterna, och om man vill kan man äta den som en rulle fylld med grönsaker.

Turkisk mat - lahmacun

6. Pide

Pide är en öppen båtformad pirog som ofta fylls med lammfärs. Pirogen kan också fyllas med exempelvis ost, som på bilden nedan.

Turkisk mat - pide

7. Mücver

Mücver är en biff eller råraka som görs på zucchini, och som kan serveras bland meze-rätterna. Vi serverades många varianter av zucchinibiffar under vår senaste resa till Istanbul och dessa var alla mycket goda.

Turkisk mat

8. Manti

Manti är en slags dumplings, det vill säga små degknyten, som lagas i flera länder, till exempel på Balkan, i Armenien och i Uzbekistan. I Turkiet serveras de gärna tillsammans med en yoghurtsås.

Turkisk mat - manti

9. Çiğ Köfte 

Çiğ Köfte är en slags rå köttbulle som framför allt serveras i Turkiet, men också finns i en del grannländer såsom Syrien. Rätten kan göras av antingen nötfärs eller lammfärs.

Turkisk mat

10. Köfte

Köfte är en vanlig turkisk maträtt och kan beskrivas som köttbullar, som kan göras i olika storlek och form. Köttbullarna görs oftast av nötfärs eller lammfärs, men det finns också varianter som görs av kycklingfärs eller vegetariska ingredienser, såsom kikärtor, bondbönor eller linser.

Turkisk mat - köfte

11. Kebab

Kebab är oerhört populärt i Turkiet och betyder egentligen ”grillad”. Det finns massor av sorters kebab och det som heter ”döner kebab” är det som vi oftast kallar kebab i Sverige. Här är några sorters kebab att prova i Turkiet:

  • Döner kebab – pressat kött som roteras och grillas, och som man skär remsor av
  • Iskender kebab – skivat kebabkött som toppas med varm tomatsås, fårsmör och yoghurt
  • Shish kebab – bitar av helt eller malet kött som marineras och grillas på små grillspett
Turkisk mat - kebab

12. Hünkârbeğendi

Hünkârbeğendi är en aubergine- och kötträtt som härstammar från det ottomanska köket. En köttgryta, som görs på lamm eller nötkött, serveras tillsammans med auberginepuré. Vi åt detta under vår senaste resa till Istanbul, och det var en av de bästa huvudrätterna under resan. Mycket god turkisk mat!

Turkisk mat

13. Dürum

Dürüm är en turkiskt wrap som vanligen fylls med typiska kebabingredienser. Vi åt dürüm med lammfärs på det populära street food-stället Dürümzade i Istanbul. Mycket gott! Vegetariska varianter av dürüm kan också förekomma, med till exempel ost och grönsaker.

Turkisk mat

14. Fisksandwich

På många ställen i bland annat Istanbul kan man stanna och köpa en fisksandwich, som en slags street food. En vanlig fyllning verkar vara makrill. Vi provade en sandwich med lax, tarama (röra med fiskrom), rödlök och sallad. Perfekt för att fylla på med lite energi medan man promenerar på gatorna!

fisksandwich

15. Färsk fisk

Färsk fisk finns det gott om i Turkiet, åtminstone om du befinner dig nära havet. På marknader och restauranger såg vi massor av fisk och skaldjur, bland annat blåfisk, långfenad tonfisk (vit tonfisk), lax, seabream, seabass, makrill, bläckfisk, blåmusslor, rom och romröran ”tarama”.

färsk fisk

På restaurangerna serveras ibland hel fisk och ibland filé, ofta tillsammans med endast citron och lite sallad.

grillad fisk

16. Grillad majs och kastanjer

En sak som man kan prova när man går runt på gatorna i Turkiet är grillad majs och grillade kastanjer. Det finns bland annat många stånd runt Hagia Sofia i Istanbul, men också på många andra ställen. Vi har testat kastanjerna, och de är riktigt goda.

Turkisk mat - majs och kastanjer

17. Baklava

En delikatess som du inte vill missa är baklava. Detta söta bakverk är vanligt i flera länder kring Mellanöstern och på Balkan. Kanske är det extra populärt i Turkiet och faktum är att det anses ha sitt ursprung i de kejserliga köken i Osmanska riket. Bakverket görs av bland annat filodeg och nötter och är mycket sött.

baklava

18. Turkish Delight

En annan sötsak som du inte vill missa i Turkiet är Turkish Delight. Detta är en slags söt marmeladkonfekt som bland annat brukar innehålla pistagenötter, och är väldigt söta och goda.

turkish delight

19. Halva

Halva är ytterligare en slags konfektyr som kan vara intressant att prova. Bakverket innehåller bland annat tahini, det vill säga sesampasta, och kan fås i många länder i västra Asien, Mellanöstern och Balkan.

halva

20 Färsk och torkad frukt

Det finns gott om både färsk och torkad frukt i Turkiet. Lite beroende på årstid kan du frossa i härliga frukter såsom citrusfrukter, kvitten, körsbär, plommon, aprikoser, dadlar, fikon och vindruvor. Det finns också gott om torkade frukter och bär, och vid vår senaste resa testade vi bland annat torkade mullbär.

Turkisk mat på restauranger i Turkiet

Vill du prova turkisk mat på en trevlig lokal restaurang? I nedan reportage hittar du tips om både food tour och restauranger i Istanbul samt om restauranger i Kappadokien.

Peter på restaurang

Kombinera turkisk mat med dryck

Vad ska man dricka till maten då, eller i andra sammanhang? Om du gillar vin kan du passa på att prova turkiskt vin. Det finns också gott om goda juicer, gjorda på olika färska frukter. De mest kända dryckerna är kanske ändå det turkiska kaffet och det turkiska teet.

Turkiskt kaffe

Turkiskt kaffe har en lång tradition i Turkiet och serveringen var förr i världen, i palatsen i det Osmanska riket, förknippade med speciella ceremonier. Fortfarande idag görs kaffet på ett speciellt sätt, och den starka drycken serveras i små koppar, där en relativt stor del av drycken utgörs av sumpen. Kaffet kan serveras med eller utan socker och detta väljer man innan drycken serveras, eftersom socker inte ska tillsättas i efterhand.

Turkiskt te

Turkiskt te är också en omtyckt dryck i Turkiet. Det turkiska teet serveras traditionellt i ett tulpanformat glas, och kan inmundigas alla tider på dygnet.

turkiskt te

Mer att se och göra i Turkiet

När du besöker Turkiet är det härligt att njuta av turkisk mat, men det finns förstås också mycket annat att se och göra. Vi kan varmt rekommendera att upptäcka Istanbul och Kappadokien. Nedan hittar du massor av reportage med inspiration.

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev