Meny Stäng

Albanien

Här presenterar vi våra restips för Albanien – våra personliga tips på sevärdheter, upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan samt information om väder.

VARFÖR RESA TILL Albanien?

 1. Vackra stränder – Det finns en lång kust och stränderna är mycket vackra. En del är besökta av turister och andra är nästan folktomma.
 2. Svindlande berg – På sina håll finns höga berg. Vägarna letar sig ibland runt bergen och det är ibland svindlande vackert.
 3. En genuin känsla – Det är ganska nyligen som turister börjat komma till landet, vilket gör att det känns genuint och lite exotiskt att resa runt.
 4. Vänligt bemötande – Allt är inte perfekt organiserat, men alla gör allt för att hjälpa till och dessutom är många bra på engelska.
 5. Extremt låga priser – Albanien är nog det allra billigaste landet i Europa, och det är ofta så billigt att man inte tror att det är sant.

Vädret just nu

booked.net

Shkodersjön (Norra Albanien)

Shkoder

Shkoder

Naturen runt Shkodersjön är fantastisk med dramatiskt höga berg. Här finns en fin camping med hög standard, och man kan göra utflykter eller besöka staden Shkoder. (2015)

Ohridsjön (Östra Albanien)

Ohrid

Ohrid

Ohridsjön är en stor och vacker sjö som ligger mellan Albanien och Makedonien. Längs sjön på den albanska sidan ligger många små serveringar med solstolar och ett flertal campingar. (2015)

Orikum/Radhima (Kusten)

havet i Albanien

Orikum

Både i Orikum och Radhima finns fina stränder med solstolar, barer och restauranger. I  Radhima finns en fin och modern ställplats, men det såg ut att finnas fler restauranger i Orikum. (2015)

Bergsvägen mellan Himara och Orikum

bergsväg i Albanien

Himara

Bergsvägen mellan Himara och Orikum bjuder på fascinerande körning. Lutningen är ibland kraftig och hårnålskurvorna kan vara tvära, men stora bussar kör här och utsikten är grym! (2015)

Livadhi beach, Himara (Kusten)

livadhi

Livadhi

Livadhi beach är en fin strand, på ett litet ställe som håller på att utveckla turismen. Här finns fem campingar, några enstaka små hotell och ett litet antal restauranger och barer. (2105)

Bunec beach, Piqeras (Kusten)

beach

Bunec

Bunec beach är en vacker strand med djupt och kristallklart vatten. Stranden ligger strax söder om Piqeras och det finns skylt vid vägen. (2015)

Källan ”Blue eye” (Södra Albanien)

blue eye

Blue eye

Källan Syri i Kalter (Blue eye) är ett naturfenomen inte långt från Saranda – en starkt blågrön källa som är minst 50 meter djup. Man kan bada i det 12,7-gradiga vattnet eller bara njuta av den fantastiska naturen. (2015)

Saranda (Kusten, Södra Albanien)

Saranda

Saranda

Saranda är en trevlig och vacker semesterstad vid den albanska kusten. Detta är den mest turistiga staden i Albanien och här finns gott om hotell, restauranger och butiker. (2015)

Ksamil (Kusten, Södra Albanien)

ksamil

K-Samil

Ksamil är en fin turistort i den södra delen av landet. Överallt ligger restauranger och man kan hyra båtar för att åka ut bland de omgivande öarna. (2015)

Butrint (Södra Albanien)

butrint

Butrint

Butrint är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien. Staden var bebyggd i 3000 år och de äldsta lämningarna är från 800 f.Kr. (2015)

Väder i Albanien

Albanien

BRA ATT VETA

 • Valuta? Lek (ALL)
 • Prisläge? Billigt (mycket billigare än Sverige)
 • Språk? Albanska (många pratar också engelska, italienska eller andra språk)
 • Se upp med? Bilvägarna är relativt bra, men man kan när som helst möta en häst med vagn eller ett fruktstånd.
 • Tänka på? Utbudet i mataffärerna är relativt begränsat, men det är å andra sidan billigt att äta på restaurang.
Maten i Albanien

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer

5 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Ulrika säger:

  Hej!
  Vill börja med att säga att jag älskar er blogg! Så mycket matnyttig info och inspirerande bilder!
  Nu till min fråga – vi är en familj på 2 vuxna och 2 barn ( 11 & 14 år) som är inne på att utforska lite av Albanien till sommaren. Vi planerar att flyga ner efter midsommar och stanna två veckor. Vi vill gärna ha en fast punkt och sedan göra dagsturer och kanske någon övernattning på annan plats. Jag håller på att leta hus att hyra, vilket vi brukar göra när vi är ute på våra resor. Frågan är Saranda eller Ksamil? Vi vill ha sol och bad men är samtidigt lite rädda för att det är FÖR turistigt och trångt…..
  Kan ni ge oss något råd?
  Stort tack på förhand!
  Hälsningar Ulrika

  • Helena säger:

   Hej Ulrika! Tack så mycket för din fina kommentar om vår blogg! Det värmer att höra! Jag skickar ett mejl till dig för att svara så gott jag kan.

 2. Annika Kiiskilä säger:

  Funderar också på Albanien… saranda och hotellet delfini … är det livligt kring hotellet disco, pub

  • Helena säger:

   Hej Annika! Vi har varit i Saranda på dagtid. Då är det trevligt och ganska livligt. Vi har inte bott just i Saranda, så kan inte svara på hur det är där på kvällstid.

 3. Ebba säger:

  Hej! Vilken fantastisk blogg du har och äntligen hittat någon som kanske kan ge mig lite info om Albanien/saranda. Vi åker i slutet av juli och behöver tips på hotell/apartments samt vart man ska bo om man vill ha sol&bad och möjlighet till utflykter/aktiviteter:) om du orkar och har lust vill du sända mig ett mail? Kram!

Kommentera

© 2018 FREEDOMtravel Reseblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.

IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.