Här presenterar vi våra restips för Albanien – våra personliga tips på sevärdheter, upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där.

VARFÖR RESA TILL Albanien?

  1. Vackra stränder – Det finns en lång kust och stränderna är mycket vackra. En del är besökta av turister och andra är nästan folktomma.
  2. Svindlande berg – På sina håll finns höga berg. Vägarna letar sig ibland runt bergen och det är ibland svindlande vackert.
  3. En genuin känsla – Det är ganska nyligen som turister börjat komma till landet, vilket gör att det känns genuint och lite exotiskt att resa runt.
  4. Vänligt bemötande – Allt är inte perfekt organiserat, men alla gör allt för att hjälpa till och dessutom är många bra på engelska.
  5. Extremt låga priser – Albanien är nog det allra billigaste landet i Europa, och det är ofta så billigt att man inte tror att det är sant.

Shkodersjön (Norra Albanien)

Shkoder

Naturen runt Shkodersjön är fantastisk med dramatiskt höga berg. Här finns en fin camping med hög standard, och man kan göra utflykter eller besöka staden Shkoder. (2015)

Ohridsjön (Östra Albanien)

Ohrid

Ohridsjön är en stor och vacker sjö som ligger mellan Albanien och Makedonien. Längs sjön på den albanska sidan ligger många små serveringar med solstolar och ett flertal campingar. (2015)

Orikum/Radhima (Kusten)

havet i Albanien

Både i Orikum och Radhima finns fina stränder med solstolar, barer och restauranger. I  Radhima finns en fin och modern ställplats, men det såg ut att finnas fler restauranger i Orikum. (2015)

Bergsvägen mellan Himara och Orikum

bergsväg i Albanien

Bergsvägen mellan Himara och Orikum bjuder på fascinerande körning. Lutningen är ibland kraftig och hårnålskurvorna kan vara tvära, men stora bussar kör här och utsikten är grym! (2015)

Livadhi beach, Himara (Kusten)

livadhi

Livadhi beach är en fin strand, på ett litet ställe som håller på att utveckla turismen. Här finns fem campingar, några enstaka små hotell och ett litet antal restauranger och barer. (2105)

Bunec beach, Piqeras (Kusten)

beach

Bunec beach är en vacker strand med djupt och kristallklart vatten. Stranden ligger strax söder om Piqeras och det finns skylt vid vägen. (2015)

Källan ”Blue eye” (Södra Albanien)

blue eye

Källan Syri i Kalter (Blue eye) är ett naturfenomen inte långt från Saranda – en starkt blågrön källa som är minst 50 meter djup. Man kan bada i det 12,7-gradiga vattnet eller bara njuta av den fantastiska naturen. (2015)

Saranda (Kusten, Södra Albanien)

Saranda

Saranda är en trevlig och vacker semesterstad vid den albanska kusten. Detta är den mest turistiga staden i Albanien och här finns gott om hotell, restauranger och butiker. (2015)

Ksamil (Kusten, Södra Albanien)

ksamil

Ksamil är en fin turistort i den södra delen av landet. Överallt ligger restauranger och man kan hyra båtar för att åka ut bland de omgivande öarna. (2015)

Butrint (Södra Albanien)

butrint

Butrint är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien. Staden var bebyggd i 3000 år och de äldsta lämningarna är från 800 f.Kr. (2015)

Vågar man resa i Albanien?

Läs mer