Här presenterar vi ställplatser i Italien – våra personliga erfarenheter av ställplatser, campingar och andra ställen att övernatta på. Platserna presenteras från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där – observera att uppgifter och priser gäller för det angivna året.

Camping och ställplatser I Italien

Det finns gott om campingplatser runt om i landet. Fricamping är tillåten på privat mark om markägaren gett tillstånd och ofta även på allmän mark, dock ej i nationalparker. Övernattning i husbil parkerad på väg, gata eller p-plats är tillåten.

Lignano/Sabbiadoro (Adriatiska havet)

Camping Sabbiadoro

Sabbiadoro

Beskrivning: En enorm camping med långa rader av campingfordon och massor av människor. En mindre pool finns och det är nära till den stora sandstranden. Service: Otaliga servicehus och stor campingbutik. Pris: Minns inte. Hitta hit: Via Sabbiadoro 8. HemsidaCamping Sabbiadoro (2011)

Venedig (Adriatiska havet)

Camping Rialto

Venedig

Beskrivning: En enkel camping strax utanför Venedig. Lokala bussar går till Venedig strax utanför campingen. Campingen erbjuder  information om bussar och bussbiljetter. Service: Servicehus med toaletter och duschar, tömning av latrin och gråvatten, tvättmaskiner, WiFi. Pris: Minns inte. Hitta hit: Via Orlanda. (2011)

Gardasjön: Riva del Garda

Area di Sosta per Camper

Riva del Garda

Beskrivning: En enkel husbilscamping/ställplats där man får stå max 48 timmar. Mycket nära till vattnet och även till centrum. Service: Några få toaletter och duschar, lite ”nödmat” i receptionen och enligt uppgift WiFi (som inte funkade när vi var där). Pris: Minns inte. Hitta hit: Längst norrut vid Gardasjön, Via Brione, Comune di Riva del Garda. (2011)

Gardasjön: Bardolino

La Rocca Camping

Bardolino

Beskrivning: En enorm camping med strand, pooler, barnfamiljer och lekledare som sjunger monotona barnsånger. Bilden är från område i närheten. Service: Allt som brukar finnas på en camping inkl. butik och restauranger. Pris: Minns inte. Hitta hit: Östra sidan av Gardasjön, Loc. S.Pietro, 37011 Bardolino. HemsidaLa Rocca (2009)

Gardasjön: Moniga del Garda

Piantelle Camping

Moniga del Garda

Beskrivning: En stor fin camping med både strand och stor pool. Service: Servicehus med toaletter och duschar, internet i receptionen m.m. Pris: Minns inte. Hitta hit: via San Cassiano 1/A – 25080 Moniga del Garda (Brescia). HemsidaPiantelle camping (2011)

Gardasjön: Sirmione

Laguna Marina

Sirmione

Beskrivning: En enkel camping med ganska små platser och en fin pool. Service: Servicehus med toaletter och duschar, soptömning. Pris: Minns inte. Hitta hit: Via Cantarane 18, Glauco Patucelli. (2011)

Lago d’Iseo (Norra Italien)

fricamping

Lago d'Iseo

Beskrivning: Iseosjön är fantastiskt vacker och här finns flera små campingar, men under högsäsong är de väldigt fulla. Det finns platser här och var där det går att fricampa, se upp bara för skyltar som säger att det är förbjudet att parkera. Pris: Gratis. Service: Kanske en papperskorg och en butik om ni har tur. (2011)

Milano (Norra Italien)

Milanos citycamping

Milano

Beskrivning: En bra och relativt central camping i Milano. Härifrån kan man ta sig in till centrala stan med bussar och tunnelbana. Service: Servicehus med toaletter och duschar, vatten, latrintömning, tömning av gråvatten, möjlighet att tvätta bilen, tvättmaskiner, WiFi och liten bar/café. Hitta hit: Campeggio Citta di Milano, Via G Airaghi 61, 201 53 Milano. (2011)

Sardinien

Camping Car Palmasera

På Sardinien finns gott om ställen att övernatta med husbil. Läs mer om campingar och ställplatser på Sardinien.

Apulien: Taranto (Klacken)

San Bay camping

Camping Taranto

Beskrivning: Camping kombinerat med restaurang och diskotek på San Vito-udden strax söder om Taranto. Lite struligt med service och betalning när vi var där och mycket ungdomar. Service: Servicehus med toaletter och duschar (kostar extra), kaffeautomat, restaurang m.m. Pris: 28 euro/dygn inkl. husbilsservice i augusti (billigare utan husbilsservice) 2015. Hitta hit: Kör nästan längst ut på San Vito-udden (strax söder om Taranto) och följ skyltar mot campingen. Hemsida: Sun bay camping (2015)

Apulien: Otranto (Klacken)

Parcheggio Via Renis

Ställpatser i Italien: Otranto

Beskrivning: 24-timmars parkeringsplats för personbilar och husbilar, med gångavstånd till centrum i Otranto. Service: Bevakning och vatten. Pris: 6 euro/dygn 2015. Hitta hit: Via Renis. Kör till Otranto och följ skyltar. (2015)

Apulien (Klacken)

Fricamping Puglia

I Apulien (italienska: Puglia) finns ställplatser precis överallt (särskilt längs den sydostliga kusten), och mellan dessa fricampar italienarna överallt. Det finns alltså ingen anledning att nämna någon specifik plats. Vi stannade över natten på en parkeringsplats på den nordvästliga kusten (2 euro/dag). (2015)

Kalabrien: Tropea (Tån)

Parkeringsplats i centrum

Ställplatser i Italien: Tropea

Beskrivning: Parkeringsplats som är populär bland husbilar, med gångavstånd till centrum och strand. (Camping och ställplats med service finns i närheten om man hellre vill ha det.) Service: Ingen. Pris: Gratis. Hitta hit: Kör till Tropea och följ skyltarna mot campingen. Parkeringen ligger strax före staden, på vänster hand. (2015)

Sicilien

Von-Platen-Syrakusa

På Sicilien finns gott om ställen att övernatta med husbil. Läs mer om campingar och ställplatser på Sicilien.

Läs mer