Meny Stäng

Härlig skidåkning i Alperna

Annons

Igår fick vi uppleva vår absolut första dag med skidåkning i Alperna någonsin. Waow, vilken upplevelse! Vi har sett den fantastiska utsikten från en av topparna, blivit solbrända, fått träningsvärk, ätit gulaschsoppa och druckit öl i solen – och jag har utmanat min rädsla för att åka kabinlift!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En försiktig start

Vågar man kasta sig ut i Alpernas pister när man inte stått på ett par slalomskidor på åtta år? Jag åkte ganska mycket skidor när jag var yngre, men det är länge sedan, och Peter har nästan bara åkt korta trickskidor. Våra vänner Lennart och Beata har inte heller åkt på ett tag. Lennart har åkt en hel del förr – men Beata har knappt stått på ett par skidor alls!

Vi bestämde oss för att starta den första dagen i de allra närmaste backarna här i Neudorf i Reith. Från vårt hotell Pirchner Hof är det 800 meters promenad till det första liftsystemet, där det också finns en snäll familjebacke. När man vill ha topp-skidåkning ska man istället ta en buss 15 minuter till Alpbachtal – och det planerar vi att göra idag!

Kyrka Österrike
Fin promenad fram till liftsystemet
Barer Österrike
På vägen genom byn går man förbi flera barer – just denna med en, hmmm, välutrustad vakt

Långa och korta skidor

Hur gick det för den här lilla gruppen med ”halverfarna” skidåkare då? Jag och Lennart hyrde vanliga skidor, och Peter och Beata hyrde korta trickskidor – som går lite fortare att lära sig att åka på.

Om man verkligen vill lära sig att åka skidor ska man naturligtvis satsa på riktiga skidor, men om man bara har tre dagar på sig och vill hinna njuta lite också kan det vara en lösning. Annars är ju poängen med såna här korta skidor att man ska kunna göra olika lekfulla tricks i skidbacken.

Sedan startade vi helt enkelt med knappliften upp i familjebacken. Skön start för mig (som är nervös för sitt- och kabinliftar haha) och för Beata, som knappt åkt skidor förut.

Trickskidor
Mina skidor (till vänster) och Peters skidor (till höger)
Hyra skidor
Peter får hjälp att prova ut rätt storlek på pjäxor

Upp till toppen – med kabinlift

När vi åkt några uppvärmningsomgångar i familjebacken ville vi naturligtvis upp till toppen! I alla fall jag, Peter och Lennart – Beata valde att fortsätta öva i familjebacken. Jag är verkligen höjdrädd, men jag visste ju att det bara är att bita ihop. Jag kan inte påstå att jag gillar att åka en bit ovanför marken, men jag får erkänna att det både var bekvämt och enkelt att stiga på och av.

Och så var vi äntligen uppe på toppen då! Waow! Vi förstår verkligen varför folk tycker att Alperna är fantastiskt. Sol, underbar utsikt och en lång, lång backe utför i mjukt pistad snö. Både Peter och jag blev helt slut i benen, men bortsett från det var det helt fantastiskt.

Kabinlift
Jag är inte helt bekväm med höga höjder …
Äntligen uppe på toppen! Redo för härlig skidåkning i Alperna!
Äntligen uppe på toppen! Redo för härlig skidåkning i Alperna!
Österrike, Alpachtal

Skidåkning i Alperna och njutning i solen

Efter några åk i backarna förtjänar man förstås en öl och en gulaschsoppa i solen. Trots att det är kallt fryser man inte och det är fantastiskt att sitta ute på det här sättet. Vi måste säga att vi är väldigt nöjda med vår första dag med skidåkning i Alperna. Idag kommer vi ta bussen till de större liftsystemen och pisterna i Alpbachtal. Håll tummarna för oss!

Alperna Österrike
Inte fel med en öl i solen!
Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Delar av denna resa ingick i en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev