Meny Stäng

Lissabon – bland spårvagnar och kullerstensgator

Idag har vi strosat runt hela dagen i Lissabon, tillsammans med våra bloggvänner Åsa, Sverker, Frida och Jonna (som du kan läsa mer om på bloggen Bortugal). Lissabon är en charmig stad med ljusa och pastellfärgade hus, som är slitna och vackra på samma gång. Det här är verkligen en charmig huvudstad, som vi direkt blev förtjusta i.

Huvudstad med dramatisk historia

Lissabon har varit huvudstad i Portugal sedan 1256, och var under lång tid en mycket viktig stad i Europa. Under den tid få portugiserna ägnade sig åt upptäcktsresor och kolonisering var Portugal Europas allra största och viktigaste handelsstad.

Den här starka positionen förlorade staden under den spanska ockupationen (1580-1640), men staden blomstrade ändå. I varje fall fram till en förödande jordbävning 1755, då två tredjedelar av staden lades i ruiner och 20-30 000 människor omkom. Jordbävningen, tillsammans med Brasiliens självständighet i början av 1800-talet, ledde till en period av ekonomiskt förfall och det var först i början på 1900-talet som staden började återhämta sig. Idag är detta en riktigt charmig och vacker huvudstad!

Lissabon

Lissabon är en charmig stad

Lissabon byggdes på sju kullar

Man brukar säga att Lissabon är byggt på sju kullar, vilket gör att staden på sina håll har mycket branta gator. Ibland är gatorna till och med för branta för motorfordon, och staden har därför tre bergbanor och en hiss. Att staden är så brant gör också att det finns flera riktigt bra utsiktspunkter.

Lissabon

Vid en av utsiktspunkterna i Lissabon

Lissabon Portugal

Här ser man även ut över havet och ett stort kryssningsfartyg

Charmiga gränder

Överallt ser man snirkliga små balkonger översållade med krukväxter, tvätt som hänger på tork i långa rader och graffiti, som ibland är konstnärlig och kreativ, men desto oftare rent klotter.

Eftersom det är jul- och nyårshelg är stan dessutom fylld av tomtar och röda flaggor med Jesusbarn. Kullerstensgatorna lutar brant uppåt och neråt och de små fullbelagda spårvagnarna stretar på i branterna. Vi har haft en solig och fin dag i Lissabon och kunde njuta både av lunch på en trevlig uteservering och kaffe och glass i en grön park. Detta är en huvudstad vi verkligen gillar!

Portugal Lissabon

Lissabon Portugal

© 2018 FREEDOMtravel Reseblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.

IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.