Meny Stäng

Att plocka vongole-musslor

Igår såg vi ett helt gäng människor plocka vongole-musslor (eller vad de här musslorna heter?) här på Sardinien, och då blev vi också sugna på att prova! På den lilla udden där vi står (Punta S’Aliga, söder om Portovesme) finns en yttre strand, som är fin att bada i, och en inre strand, med stillastående grunt vatten fyllt att sjögräs – här trivs musslorna tydligen.

Utrustning för mussel-plockning

Vi utrustade oss med badkläder, solglasögon, solhattar, badskor och varsin avskuren plastflaska att samla i och så vadade vi ut. Oj, vad kul! På tre timmar fick vi ihop ca 8 kilo musslor!

I början var det lite svårt att hitta musslorna, men så fort vi fattade var de finns (lite längre ut) var det jättelätt. Så nu är det billigt att leva: Gratis boende och gratis mat! Dagens meny? Lunch: Vongole-musslor med bröd och ost. Middag: Vongole-musslor med linguine-pasta.

Förmiddagens skörd av Vongole-musslor - på eftermiddagen plockade vi lika många till!
Förmiddagens skörd av Vongole-musslor – på eftermiddagen plockade vi lika många till!

Att tänka på när man ska plocka musslor

Oavsett vilken sorts musslor man ska plocka bör man ta reda på två saker:1) Att det inte finns någon tillfällig varning om giftigt vatten som förgiftat musslorna och 2) Om det krävs någon licens för musselplockning. När det gäller nummer 1 antar vi bara att allt är ok eftersom vi sett flera andra plocka musslor.

När det gäller nummer 2 har vi egentligen ingen aning. Jag har försökt googla och hittat att man ofta får plocka för husbehov, men att man behöver licens om man ska använda musslorna till försäljning. Vad som gäller för Italien och Sardinien har jag inte hittat – men vi såg många privatpersoner som plockade så vi hoppas att det är ok!

Såhär gör man för att plocka vongole-musslor

Först måste man hitta ett ställe där det finns vongole-musslor – de finns bland annat här på Sardinien och verkar trivas i grunt varmt havsvatten med sjögräs. Musslorna ligger grunt i sanden eller bland sjögräset. Det är bara att vada omkring tills man hittar ett ”ställe”. Helt plötsligt finns det massor – och då är det bara att sätta sig och plocka!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev