Meny Stäng

Polska vägar och camping vid bergen

Annons

Nu har vi kört från Swinoujscie i norra Polen och ända ner till bergen i den södra delen av landet. Så hur är det att köra på polska vägar egentligen? Och vad kan man vänta sig av en camping vid foten av de höga bergen i södra Polen?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Polska vägar

De nya moderna polska motorvägarna är minst lika fina som motorvägar i Sverige eller Tyskland eller var som helst. Men sedan finns det gamla vägar också … sådana som är lappade och lagade och där husbilen skumpar framåt och det är omöjligt att komma upp i hastighetsbegränsningen.

Krakowresor

En del vägar är charmigt kringliga och krokiga, andra stupar med 11 procents lutning uppåt och ytterligare andra består av kullersten. Man vet helt enkelt aldrig vad som kommer härnäst.

Karta över resväg i Polen
Från Dobiegniew till Sudeterna

Grönt och lummigt

Det som vi reagerar mest på är ändå hur grönt och vackert det är att köra i det här landet! I inget annat land har vi sett så intensivt grön och tät lövskog, och grönskan verkar sträcka sig över hela landet. En annan fascinerande sak är dessa alléer. De varar inte bara en liten kort sträcka någonstans – mil efter mil kör man genom dessa välplanterade rader av gröna träd.

Polska vägar
Ibland står träden så nära vägen att de måste märkas

Polska byar och städer

Vi kör igenom otaliga byar och städer. Mestadels byar faktiskt, sådana där som man kör in i och sedan ut ur igen efter bara någon minut. Ibland kommer vi förbi någon större stad med oinspirerande betonghus i kommunistanda. Andra gånger åker vi igenom någon riktigt mysig liten stad med vackra husfasader.

Polsk stad
En liten polsk stad som vi kör igenom

Camping vid bergen

Till slut kom vi fram till bergskedjan Sudeterna och camping Wisniowa Polana. Här är riktigt fint med en stor pool och en liten bar. Det man kan göra här är bland annat att ta buss de tre kilometerna till bergskedjans fot, ta linbana en bit upp och därefter fortsätta genom att klättra.

Karpaterna
Framme vid bergskedjan Sudeterna i södra Polen!

Här mötte vi förresten 29 (!) danska husbilar. Vi blev nyfikna och fick veta att de kommer från en dansk campingförening. De står här i elva dagar medan de har bussutflykter till olika sevärdheter som produktion av julkulor (!), städer och bergsnatur. Vi stannade här en natt, och nu har vi fortsatt över gränsen in i Tjeckien!

Camping Karpaterna
29 danska husbilar på camping Wisniowa (den 30:e fick avbryta p.g.a. sjukdom)
Reseplanering
Vad vi gör på kvällarna? Reseplanering är ett jobb som kräver koncentration!
Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev