Meny Stäng

Adršpach rocks – Tjeckiens coola berg

Vi gav oss av för att leta upp de coola bergsformationer i Tjeckien som heter Adršpach, men det var inte helt lätt att ta sig fram. Vi körde utan problem från Polen och över bergskedjan Sudeterna in i Tjeckien, men den väg som skulle leda oss till Adršpach var avstängd. Killarna som renoverade vägen lyfte ett varnande finger och viftade bort oss. Hur skulle vi nu komma fram? Det blev en lååång omväg, men vi kan säga att det helt klart var värt omvägen. Waow, detta måste vara de coolaste bergsformationer vi sett!

Speciella bergsformationer i Tjeckien

Adršpach Rocks, eller Adršpach-Teplice Rocks, är väldigt speciella bergsformationer i Tjeckien som ligger i en triangel mellan byarna Teplice nad Metují, Adršpach och Čáp Peak, ovanför byn Skály i norra Tjeckien. En gång i tiden befann sig de här bergen på havets botten, vilket bidrar till att de fått de speciella former de har idag.

Adrspach

Välkommen in i berget genom den lilla tunneln!

Adrspach rocks Tjeckien

Gångvägarna går nedanför, mellan och genom bergen

Fantasifulla namn

De speciella bergsformationerna kittlar fantasin, och har säkert bidragit till bergens olika namn. Här kan du till exempel se berg med namn som ”Borgmästaren och Borgmästarinnan”, ”Örnnästet” och ”Djävulsbron”.

Tjeckien Adrspach

Ser det inte nästan ut som människor som står där …?

Brant … och trångt

Vandringen runt området är mestadels bekväm och ganska enkel, men på slutet följde en hel del branta trappor … Bra för flåset alltså! Vi tog oss också igenom den absolut smalaste trappa jag gått igenom någonsin. Det gällde att dra in magen om man säger så … och att inte ha för stor ryggsäck.

Stenformationer Tjeckien

Det SKA gå!

Att besöka Adršpach

Om man vill besöka bergen i Adršpach tar man sig helt enkelt till … Adršpach. Utanför området finns en stor bevakad parkering och alldeles intill ligger entrén där man köper biljetter. Eftersom detta är Tjeckien är ingenting dyrt. Vi fick betala 28 kr per person för att gå in, och om du dessutom vill ta med din hund får du betala fyra kronor extra …

Man får en karta som visar de olika vandringslederna, och förutom bergsformationer kan man se vackra sjöar och (vissa tider på året) ett vattenfall. På en av sjöarna kan man dessutom ta en båttur. Bra att veta är att det varken finns mat eller dryck inne på området, men precis utanför entrén finns några enkla matställen.

Adrspach Tjeckien

En av sjöarna på området

Här kommer ett 360-foto med Nikon Key Mission. Klicka på ikonen längst ner till höger för att få stor skärm, och snurra sedan runt med musen eller snurra din padda eller telefon runt om dig i den här coola miljön. Om du har 360-glasögon kan du få en ännu häftigare upplevelse!

Camping … och Lite mer om priserna

Det finns en camping alldeles intill Adršpach rocks, men vi bestämde oss för att ta oss lite längre och förflyttade oss till en camping som heter Cesky Raj. Problemet när vi kom hit var att vi inte hunnit växla till oss tjeckiska pengar, och campingägaren kunde inte ta kort. ”Har ni kanske euro?” frågade han på perfekt engelska.

20 euro? Det räcker till campingavgiften, el och 6 öl

Peter funderade och kom på att han faktiskt hade en 20-eurosedel. Det blir utmärkt, tyckte campingägaren. ”Det räcker till campingavgiften, el och 6 öl.” Vi börjar förstå varför till och med polackerna tycker att det är billigt i Tjeckien!

Camping Cesky Raj

FREEDOM står fint på Camping Cesky Raj

© 2018 Reseblogg med massor av resmål och inspiration. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.