Meny Stäng

Kutna Hora – silverstaden med skelettkyrkan

Den tjeckiska staden Kutna Hora ligger sju mil öster om Prag och är upptagen på UNESCO:s världsarvslista på grund av sin arkitektur. På medeltiden var staden centrum för en blomstrande silvergruvsindustri och idag är den känd för sina byggnader och kyrkor – inte minst den kyrka som är kreativt dekorerad med … tusentals människoben!

Från bergeN till Kutna Hora

Vi har nu förflyttat oss från bergen i norra Tjeckien till Kutna Hora (och faktiskt ännu lite längre, men vi ligger liiite efter på bloggen).

Karta över Tjeckien och Kutna Hora

Gamla stan i Kutna Hora

Vi parkerade husbilen nära Gamla stan i Kutna Hora och gav oss av på upptäcktsfärd. Vi har faktiskt varit här en gång förut, men det är åtta år sedan och den gången hade vi med oss två rastlösa 14-åringar. Vi hade alltså en hel del kvar att upptäcka! Vi började med att promenera runt i stadens mysiga kvarter och tog en lunch på den trevliga lilla restaurangen Harmonia.

Kutna Hora Tjeckien

Charmiga gator i Kutna Hora

Restaurang Kutna Hora

”Tortilla sandwich” med kyckling och blåmögelost samt en lokal tjeckisk öl = 70 kr/person

Kyrkan Santa Barbara

Mätta och belåtna promenerade vi till den minst sagt imponerande kyrkan Santa Barbara. Bygget av den här pampiga kyrkan påbörjades år 1388 och slutfördes inte förrän 1905.

Santa Barbara

Det tog många år att bli klar med den här pampiga kyrkan

Santa Barbara kyrka i Kutna Hora

Jag hann precis ta ett kort på kyrkans kortsida – en sekund senare kom ösregnet …

Här kommer ett 360-foto inifrån kyrkan. Snurra runt som du vill i fotot och se allt.

Skelettkyrkan i Sedlec

Även om Santa Barbara otvivelaktigt är den mest imponerande kyrkan i Kutna Hora är det kanske ändå den lilla skelettkyrkan i Sedlec som är den mest omtalade. Utanpå är detta lilla kapell ganska oansenligt, men inuti är det rikligt och konstfullt dekorerat med benknotor och döskallar från 40 000 människor.

När massor av människor samtidigt dog i digerdöden blev det akut brist på gravplatser på kyrkogården, och enligt legenden fick en blind munk i uppdrag att inreda kapellet med skelettdelar från dessa människor … Vi brydde oss inte om att gå in i kapellet igen eftersom vi såg alla benknotorna 2009, och fotade istället ett sött litet husvagnscafé strax utanför!

Kutna Hora

Skelettkyrkan i Sedlec – bild från vårt besök 2009

Kutna Hora

Café i husvagn

Ett litet husvagnscafé i Sedlec, ett stenkast från skelettkyrkan

© 2018 Reseblogg med massor av resmål och inspiration. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.