Meny Stäng

Upplev Kroatien med bil

Annons

Om du vill uppleva Kroatien gör du det absolut bäst med bil. Om du bara flyger ner och stannar på en och samma ort missar du de hissnande utsikterna från vägarna och möjligheten att se flera platser i det här fantastiska landet. Vi tycker att det är toppen att resa med husbil. Om du flyger ner kan du istället hyra bil i Kroatien för att resa runt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hur är vägarna i Kroatien?

Under den här resan har vi hittills kört kustvägen från Dubrovnik i söder till Omis, högst upp på Makarska rivieran. Vi har också tagit oss ut på och kört tvärs över den fina och långsmala ön Hvar. För några år sedan körde vi runt Istrien under sommarsemestern.

Vår upplevelse är att de flesta vägarna i Kroatien är mycket bra och håller en hög standard. Det är dessutom tydligt skyltat och finns gott om ställen där man kan köra av vägen och pausa. Vissa mindre vägar kan säkert vara sämre – på ön Hvar var vägarna slingriga och hade branta kanter.

De stora vägarna i Kroatien håller utmärkt kvalitet
De stora vägarna i Kroatien håller utmärkt standard

Vad ska man tänka på i trafiken?

Liksom i de flesta länder i Europa är det förbjudet att prata i mobiltelefon medan man kör. I rondeller är det bilar som ska köra in i rondellen som har företräde, istället för tvärtom. Så har det varit i flera länder på Balkan, vilket Peter tycker känns bakvänt och ovant …

En annan oväntad regel är att barn under 12 år inte får åka i bilens framsäte. Försök också undvika att parkera fel eftersom det är vanligt att man låser bilhjulen tills dess att p-boten är betald! Här hittar du fler trafikregler och tips för att hyra bil i Kroatien.

På väg in i Dubrovnik
På väg in i Dubrovnik

Hyra bil i Kroatien

Vi har ingen egen erfarenhet av att hyra bil i Kroatien, men vi har förstått att det ska vara relativt billigt. För att hyra bil måste du vara minst 18 år och haft körkort i minst 1 år. Om du är under 25 år får du oftast betala en extra kostnad och många hyrbilsbolag har en äldre åldersgräns på 70 år.

Bro strax utanför Dubrovnik, Kroatien
Bro strax utanför Dubrovnik, Kroatien
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev