Meny Stäng

Vinterweekend i Åbo – julstämning och julmarknader

Vi har haft en härlig vinterweekend i Åbo, fylld av julstämning och julmarknader, kombinerat med museibesök och god mat. Riktigt mysigt att göra en sådan här kortare vinterresa i december!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Till Åbo med Finnsirius

Vi reste till Åbo (eller till Nådendal strax utanför Åbo, för att vara exakt) med Finnlines nya superkryssare Finnsirius. Det här fartyget är fantastiskt fint, med mycket snygg design, flera bra restauranger och ett fantastiskt spa. Du kan läsa mer om fartyget och vår kryssning nedan:

Finnsirius Finnlines

Vinterweekend i Åbo – med julstämning

Vi gjorde denna resa både för att njuta av kryssningen och för att uppleva Åbo i vinterskrud, tillsammans med Peters bror Micke och hans fru Nilla. Vi kom fram till Nådendal tidigt på morgonen, och eftersom vi hade bil med oss tog det bara 20 minuter att köra till Åbo.

Vi parkerade vid hotellet (Scandic Hamburger Börs, som har ett utmärkt läge) och började med en kaffe. Sedan var det dags att ge oss ut på stan, för att uppleva vår vinterweekend i Åbo.

Vinterweekend i Åbo

Åbo är en väldigt trevlig stad, med en lång historia. Det är fint att promenera längs med Aura å, och det finns gott om museer, caféer och restauranger.

Vinterweekend i Åbo

Vi spanade bland annat in Åbo domkyrka, som invigdes redan år 1300 och där Karin Månsdotter, som var gift med Erik XIV och var drottning av Sverige 4 juli–29 september 1568, ligger begravd. Just nu fanns en fin julgran uppställd framför kyrkan.

Vinterweekend i Åbo

Julmarknad i Åbo – Gamla Stortorgets julmarknad

I Åbo arrangeras två olika julmarknader, och vi började med att utforska Gamla Stortorgets julmarknad. Denna marknad håller öppet på lördagar och söndagar, under fyra helger före jul.

Vinterweekend i Åbo

Detta är en traditionell julmarknad där du hittar sånt som hantverk, juldekorationer, presenter och lokala delikatesser.

Vinterweekend i Åbo

I vårt sällskap fyndades det bland annat raggsockor. Vi passade också på att avnjuta en mugg med varm glögg, vilket inte var fel i kylan.

Vinterweekend i Åbo

Museibesök – Aboa Vetus och Ars Nova

När man strosat ute i vinterkylan ett tag är det trevligt att bryta av med en inomhusaktivitet. Vi valde då att kika in på Aboa Vetus och Ars Nova, som är ett museum för arkeologi och samtidskonst. På bottenvåningen kan man se utgrävningar från den medeltida staden Åbo, vilket både är intressant och fascinerande.

Aboa vetus
Aboa vetus

Lunch på Tintå

En annan höjdpunkt under en sådan här resa är ju att njuta av god mat. Vid lunchtid slank vi in på Tintå, som ligger mysigt längs den västra åstranden. Detta är bland annat ett ställe för den som gillar vin – det finns över hundra vinsorter – men det finns också en meny med annat att äta, såsom gourmetpizzor och andra spännande rätter, med inspiration från olika delar av världen.

WIFI.se
Tintå

Pizzorna har intressanta smakkombinationer såsom getost, jordgubb och pistage eller prosciutto och fikon. Mycket gott var det!

Gourmetpizza på Tintå

Julmarknad i Åbo – Salutorgets jultorg

Efter lunch var det dags att besöka julmarknad nummer två, det vill säga Salutorgets jultorg. Denna julmarknad håller öppet varje dag, från slutet av november till och med den 22 december.

Vinterweekend i Åbo - Salutorgets jultorg

På den här julmarknaden hittar du också hantverk och presenter, men framför allt finns ett stort fokus på mat, så det kanske hade varit bättre att komma hit hungrig.

Marknaden är arrangerad runt en gratis karusell, och här finns en lång rad olika matvagnar, där man kan testa allt från finska julkakor till schweizisk raclette och asiatiska specialiteter. Det vi gillade extra mycket här är att de satt upp små glashus, så man kan äta i en mysig miljö, sittandes på fällar, skyddad från den yrande snön.

En öl på bryggerirestaurangen Koulu

I Åbo ligger den mysiga bryggerirestaurangen Koulu, vilket betyder ”skolan” på svenska. Restaurangen ligger också mycket riktigt i en gammal skola, och miljön bjuder på allt från klassrum till gamla skolbänkar. Dessutom finns det massor av öl- och cidersorter, samt ett stort utbud av whiskey. Här blev det ett trevligt stopp!

bryggerirestaurangen Koulu

Boende på Scandic Hamburger Börs

Vi bodde en natt på hotell i Åbo, på Scandic Hamburger Börs som ligger precis vid Nya Salutorget. Detta hotell är både snyggt och trevligt, och framför allt har det ett perfekt läge för att utforska Åbo. Här finns också en stor restaurang, en härlig takbar samt bastu och gym.

Vinterweekend i Åbo

Vi fick ett rum med härlig utsikt över Nya Salutorget. Vi var också nöjda med rummet i övrigt: bekväma sängar, skön dusch och bra badrumsbelysning, som automatiskt tänds, lite svagt, när man tassar upp på natten.

Middag på restaurang Más

Efter en lång dag på stan valde vi att äta middag på hotellet. Vi bokade bord på hotellrestaurangen Más, och möttes sedan av mitt (Helenas) namn vid vårt bokade bord.

Helena

Restaurangen har fokus på tapas och vi valde att först beställa in ett mindre antal, och sedan komplettera med lite fler när man vet hur mycket mer man vill ha. En bra strategi har vi kommit på! Det blev bland annat heta räkor, kryddiga köttbullar, starka korvar, halloumi och allt möjligt annat. Gott!

Frukost på Scandic Hamburger Börs

Efter en natts välbehövlig vila var vi tillbaka i hotellets restaurang – nu för att äta frukost! Här hittade vi allt från croissanter och karelska piroger till frukt och yoghurt med granola. Efter detta var vi redo att rulla vidare!

En härlig vinterweekend i Åbo

Så, en kort men härlig vinterweekend i Åbo var till ända. Eller nåja, vi hade ju fortfarande hemresan med Finnsirius att se fram emot.

Kort och gott kan vi säga att vi verkligen uppskattade detta mysiga lilla avbrott i vardagen. Gillar du också kortare resor och kryssningar? Har du besökt Åbo, under sommar eller vinter?

Vinterweekend i Åbo
Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev