Här presenterar vi ställplatser i Tyskland – våra personliga erfarenheter av ställplatser, campingar och andra ställen att övernatta på. Platserna presenteras från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där – observera att uppgifter och priser gäller för det angivna året.

Camping och ställplatser I Tyskland

I Tyskland finns massor av ställplatser och campingplatser. Fricamping är endast tillåten om markägaren lämnat sitt tillstånd. Fricamping är tillåten om markägaren lämnat tillstånd. Om inget annat skyltas är det tillåtet att övernatta i husbil som parkerat på väg, gata eller p-plats.

Lübeck (Sportpark Hülshorst)

Beskrivning: Husbilsplats på grusplan. Service: El, toaletter, vatten och tömning av grå- och svartvatten. I en anläggning intill finns restauranger och bowling (som var så populär så vi inte fick nån bana). Hitta hit: An Der Hülshorst 11. (2009)

Lanke, Berlin (Hotell Seeschloss)

Berlin

Beskrivning: Parkering på grus, vid en sjö, utanför ett litet hotell. Hotellet tog inte betalt, men välkomnar att man kommer in på middag eller frukost. Service: Restaurang. Hitta hit: Am Obersee 6. (2011) Mer: Genom Polen och Tyskland

Leipzig (Camping Am Kulkwitzer See)

Leipzig

Beskrivning: En ganska ordinär tysk camping, med badplats. Service: Servicehus med toaletter och duschar m.m. Hitta hit: Seestraße 1, 04207 Leipzig. (2009) MerHemsida

Mannstockheim, Würstburg (Wohnmobilhafen Mannstockheim)

Mainstockheim

Beskrivning: En stor ställplats med fint och lugnt läge vid en liten å. Service: El (16 amp), vatten och tömning av grå- och svartvatten. Pris: 7 euro/dygn. Hitta hit: Ligger i Mainstockheim, öster om Würstburg, Str/Am Fährhafen, Jochen Stulier. (2015)

Erlangen, Nürnberg (Camping Rangau)

Erlangen

Beskrivning: En fin camping i Erlangen, utanför Nürnberg med badsjö, småbåtar att hyra och flera mysiga restauranger vid vattnet. Service: Servicehus med toaletter och duschar, restauranger m.m. Hitta hit: Campingstrasse 44, Erlangen, N49.63163°   E10.94762°.(2009)  MerHemsida, Autobahn genom Tyskland

Greding, Nürnberg (Camping Bauer-Keller)

Ställplatser i Tyskland: Nurnberg

Beskrivning: En enkel husbilscamping, där husbilarna står i täta rader. Bara för att stanna över natten. Service: Servicehus med toaletter och betalduschar, restaurang m.m. Hitta hit: Kraftsbucher Strasse 1. (2011)

Kinding, Nürnberg (Camping Kratzmühle)

Camping Kratzmuhle

Beskrivning: Enormt stor camping där många säsongscampar, men också med flera platser på grus för dem som stannar en natt eller två. Service: Servicehus, el, tömningsstation med sopsortering och WiFi (en enhet ingår i priset). Pris: 18 euro/dygn under lågsäsong med ACSI-rabatt. Hitta hit: Mühlweg 2, N49°0’12” E11°27’7” (2015)

Weyarn, München (Camping Seehamer See)

Munchen

Beskrivning: En enkel camping vid en sjö, en bit söder om Munchen (på vägen mot Salzburg). Service: Fint servicehus med toaletter och duschar (mot betalning), en restaurang, försäljning av bröd. Hitta hit: Hauptstrasse 32, 836 29 Grosseham/Weyarn. (2011) MerHemsida

Läs mer