Här presenterar vi våra restips för Tjeckien – våra personliga tips på sevärdheter, upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där.

Varför resa till Tjeckien?

  1. Slott och kyrkor – Det finns gott om historiska byggnader, vackra slott och intressanta kyrkor.
  2. Spännande historia – Oavsett om du är intresserad av medeltid, adliga släkter, andra världskriget eller kommunismen hittar du det här.
  3. Mat, öl och vitt vin – I Tjeckien finns både lokal och internationell matkultur, och naturligtvis gott öl. Dessutom finns stora vinregioner där man framställer vitt vin.
  4. Grön natur – Den tjeckiska landsbygden är överraskande grön och det är otroligt fint att ta sig runt i landet med till exempel bil eller husbil.
  5. Låga priser – Du får mycket för pengarna oavsett om det gäller shopping, boende eller restaurangbesök.

Slottet Liblice

Liblice

Det vackra slottet Liblice ligger ca 45 minuter norr om Prag, med bil. Slottet är både hotell och restaurang och här kan man även njuta av ett modernt spa med bubbelpool, bastu och massage. (2016)

Kostelec nad Orlici

Kostelec nad Orlici

Naturen är vacker på den tjeckiska landsbygden och det finns många enkla och bra campingar. Till exempel campingen i Kostelec nad Orlici. (2009)

Prag

Prag, Tjeckien

Prag är en vacker stad med många sevärdheter, som Karlsbron, Pragborgen och det astrologiska klocktornet. Du kan också åka upp i det höga TV-tornet. (2009, 2016)

Kutna Hora

Kutna Hora

Den här medeltidsstaden ligger en dryg timmes bilresa från Prag och är verkligen värd att se. Här finns massor av fascinerande byggnader och kyrkor, inte minst ”Skelettkyrkan” i Sedlec. (2009)

Ostrava och ”Colours of Ostrava”

Ostrava

Ostrava är en gammal gruv- och industriort i östra Tjeckien. Idag kan du besöka gruvmuseet Landek Park eller uppleva den coola musikfestivalen ”Colours of Ostrava” som hålls varje år i juli. (2016)

Štramberk

Stramberk

Štramberk är en mysig liten by i östra Tjeckien, ca 40 min med bil från Ostrava. Här finns en liten borg, lokalproducerat öl och en grotta där man hittat spår av neandertalare. (2016)

Olomouc

Olomouc

I den fina staden Olomouc hittar du charmiga gränder, imponerande kyrkor, en kolonn som är med på UNESCO:s världsarvslista och dessutom en riktigt bra restaurang. (2016)

Brno

Cabbage market Brno

I Brno kan man beundra de vackra husen i Art Noveau-stil, äta god mat och besöka intressanta sevärdheter som Villa Tugendhat, labyrinterna under Kålmarknaden eller kommunisternas gamla skyddsrum. (2016)

Velke Bilovice

Vingård

Velke Bilovice är en vinregion i södra Tjeckien där det framför allt produceras vitt vin. Här finns gott om både små och stora vinproducenter och det är lätt att stanna för en vinprovning. (2016)

Mikulov

Peter i Mikulov (ibakgrunden syns slottet)

Mikulov är en charmig by i södra Tjeckien. Här finns också slottet Mikulov, och i närheten både Chateau Lednice och vinregionen Velke Bilovice. (2016)

Chateau Lednice

Chateau Lednice

Det neogotiska slottet Lednice, som en gång i tiden ägdes av familjen Liechtenstein, är helt fantastiskt. Man kan få en guidad tur inuti slottet, vandra runt i trädgården och besöka det enorma växthuset. (2016)

 

Lednice Tjeckien

Läs mer