Här presenterar vi våra restips för Tjeckien – våra personliga tips på sevärdheter, upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan samt information om väder.

Varför resa till Tjeckien?

  1. Slott och kyrkor – Det finns gott om historiska byggnader, vackra slott och intressanta kyrkor.
  2. Spännande historia – Oavsett om du är intresserad av medeltid, adliga släkter, andra världskriget eller kommunismen hittar du det här.
  3. Mat, öl och vitt vin – I Tjeckien finns både lokal och internationell matkultur, och naturligtvis gott öl. Dessutom finns stora vinregioner där man framställer vitt vin.
  4. Grön natur – Den tjeckiska landsbygden är överraskande grön och det är otroligt fint att ta sig runt i landet med till exempel bil eller husbil.
  5. Låga priser – Du får mycket för pengarna oavsett om det gäller shopping, boende eller restaurangbesök.

Vädret just nu

booked.net

ADRŠPACH ROCKS, Sudeterna (Norra Tjeckien)

Adrspach rocks - coola bergsformationer i Tjeckien

Adršpach Rocks är väldigt speciella bergsformationer i Tjeckien. Här kan man vandra runt en dag och fascineras av naturens fantasifullhet. (2017)

Slottet Liblice (Norr om Prag)

Liblice

Tjeckien, Liblice

Det vackra slottet Liblice ligger ca 45 minuter norr om Prag, med bil. Slottet är både hotell och restaurang och här kan man även njuta av ett modernt spa med bubbelpool, bastu och massage. (2016)

Prag

Prag, Tjeckien

Tjeckien, Prag

Prag är en vacker stad med många sevärdheter, som Karlsbron, Pragborgen och det astrologiska klocktornet. Du kan också åka upp i det höga TV-tornet. (2009, 2016)

Kutna Hora (Öster om Prag)

Kutna Hora

Tjeckien, Kutna Hora

Den här medeltidsstaden ligger en dryg timmes bilresa från Prag och är verkligen värd att se. Här finns massor av fascinerande byggnader och kyrkor, inte minst ”Skelettkyrkan” i Sedlec. (2009, 2017)

SLOTTET KONOPIŠTĚ (Söder om Prag)

Skogsslottet Konopiště

Tjeckien, Konopiste

Fyra mil söder om Prag ligger det vackra och hemlighetsfulla skogsslottet Konopiště, med rosenträdgård, hjortar och påfåglar. (2017)

Ostrava (Östra Tjeckien)

Ostrava

Tjeckien, Ostrava

Ostrava är en gammal gruv- och industriort i östra Tjeckien. Idag kan du besöka gruvmuseet Landek Park eller uppleva den coola musikfestivalen ”Colours of Ostrava” som hålls varje år i juli. (2016)

Festivalen ”Colours of Ostrava”

Colours of Ostrava

Tjeckien, Ostrava

Colours of Ostrava är en musikfestival som hålls i Ostrava varje år i juli i ett gammalt industriområde. Den coolaste festivalmiljö vi någonsin upplevt! (2016)

Štramberk (Östra Tjeckien)

Stramberk

Tjeckien, Stramberk

Štramberk är en mysig liten by i östra Tjeckien, ca 40 min med bil från Ostrava. Här finns en liten borg, lokalproducerat öl och en grotta där man hittat spår av neandertalare. (2016)

Olomouc (Östra Tjeckien)

Olomouc

Tjeckien, Olomouc

I den fina staden Olomouc hittar du charmiga gränder, imponerande kyrkor, en kolonn som är med på UNESCO:s världsarvslista och dessutom en riktigt bra restaurang. (2016)

Punkva caves i Blansko (Norr om BRNO)

Punkva caves

Tjeckien, Punka caves, Blansko

Grottorna i Punkva är fyllda av stalagtiter och stalagmiter, men det häftigaste är ändå det gröna området mitt i – och båtturen på den underjordiska floden. (2017)

Brno

Cabbage market Brno

Tjeckien, Brno

I Brno kan man beundra de vackra husen i Art Noveau-stil, äta god mat och besöka intressanta sevärdheter som Villa Tugendhat, labyrinterna under Kålmarknaden eller kommunisternas gamla skyddsrum. (2016)

Český Krumlov (Södra Tjeckien)

Cesky Krumlov Czech republic

Tjeckien, Cesky Krumlov

Český Krumlov i södra Tjeckien är en riktig sagostad med ett stort slott, en flod som omger den inre delen av staden och massor av charmiga gränder. (2017)

Velke Bilovice (Söder om BRno)

Vingård

Tjeckien, Velke Bilovice

Velke Bilovice är en vinregion i södra Tjeckien där det framför allt produceras vitt vin. Här finns gott om både små och stora vinproducenter och det är lätt att stanna för en vinprovning. (2016, 2017)

Mikulov (Söder om Brno)

Peter i Mikulov (ibakgrunden syns slottet)

Tjeckien, Mikulov

Mikulov är en charmig by i södra Tjeckien. Här finns också slottet Mikulov, och i närheten både Chateau Lednice och vinregionen Velke Bilovice. (2016, 2017)

Chateau Lednice (Söder om Brno)

Chateau Lednice

Tjeckien, Chateau Lednice

Det neogotiska slottet Lednice, som en gång i tiden ägdes av familjen Liechtenstein, är helt fantastiskt. Man kan få en guidad tur inuti slottet, vandra runt i trädgården och besöka det enorma växthuset. (2016, 2017)

Väder i Tjeckien (Prag)

Tjeckien Prag

BRA ATT VETA

  • Valuta? Tjeckiska korunas (CZK)
  • Prisläge? Billigt (billigare än Sverige)
  • Språk? Tjeckiska (en del pratar engelska)
  • Se upp med? Vägkvalitén på vissa sträckor kan vara dålig (även om den på andra sträckor kan vara utmärkt).
  • Tänka på? Det är ganska vanligt att vägar är avspärrade utan information om vilken väg man kan ta istället. Beräkna gärna lite längre tid för körsträckan än vad du skulle göra i vanliga fall.
Helena och Peter Bergström, FREEDOMtravel

Helena och Peter Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer