Meny Stäng

Läkarbesök på Filippinerna

Ofrivilligen har jag fått prova på detta med läkarbesök på Filippinerna. Det började med magsjukan from hell. Efter den första akuta fasen (ska bespara er detaljerna) övergick magsjukan i magkramper. När det inte ville gå över bestämde vi oss till slut för att hitta en läkare.

Att ta sig till Läkaren

Vi befinner oss i orten Sabang på ön Mindoro på Filippinerna. Hur och var skulle vi hitta en läkare här? Vi pratade med personalen på det lilla lägenhetshotellet där vi bor, och en städerska tog resolut på sig uppgiften att följa med oss till läkaren.

Vi började med att promenera på leriga vägar genom Sabang för att ta en jeepny (liten buss) genom regnskogen till Puerto Galera. Där bytte vi till en tricycle (moppe med sidovagn) som tog oss vidare till en läkarpraktik på landet.

Jeepnyn skakade kraftigt på vägarna genom regnskogen och när vi trängde oss ner i tricyclen blev det om möjligt ännu värre. I vanliga fall hade jag nog sett resan som ett spännande äventyr, men helt utan krafter och med en sprängande huvudvärk ville jag mest komma fram.

Jeepny
Resan startade med jeepny …
Tricycle
… och fortsatte med tricycle

En liten läkarpraktik på landet

När vi klev ur tricyclen stod vi framför ett litet lågt hus på landsbygden. Vi var framme, men läkaren var inte här. Kunde jag tänka mig att vänta några timmar? Huvudet sprängde och jag kände mig svimfärdig. Fanns det ingen annan läkare? Jodå, in i tricyclen igen bara!

Nästa gång vi stannade var det vid ett nytt litet hus på landet. Vi klev in i ett litet väntrum med en reception och här möttes vi av en glad och trevlig kvinnlig läkare. Läkaren var inte längre än ett barn, men kändes kunnig och ingav förtroende. Hon ställde massor av frågor, gav mig dropp och skrev ut en hel påse mediciner. Sedan var det bara att ta tricycle och jeepny tillbaka till hotellet …

Läkarpraktik Filippinerna

Hemma igen

Nu är vi hemma igen i vår lägenhet på hotellet i Sabang. Jag ligger i sängen och rör mig ingenstans, förutom möjligtvis till badrummet. Jag minns inte när jag åt någonting senast, men Peter har handlat Campbells svampsoppa, så det ska jag försöka mig på. Bra att ha ett eget kök!

Peter får tyvärr inte så mycket sällskap av mig. Han spenderar den mesta tiden just nu med att sitta på balkongen och läsa … Sjuk på resan är inte kul, men som tur är finns det oftast hjälp att få!

Filippinerna
Kök Filippinerna
Lägenhet med kök

Prenumerera på vårt nyhetsbrev