Här presenterar vi våra restips för Polen – våra personliga tips på sevärdheter, upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där.

Varför resa till Polen?

  1. Vackra städer – Bland annat Gdansk och Krakow är mycket fina städer att upptäcka.
  2. Intressanta sevärdheter – Det finns gott om intressanta sevärdheter, allt från borgar och gruvor till minnen från andra världskriget.
  3. Långa sandstränder – Längs Östersjökusten finns fantastiskt fina sandstränder. Sopot är mest känt, men det finns fina stränder överallt.
  4. Bra mat – Maten i Polen är inte exklusiv, men man kan få rustik och god husmanskost som smakar hemlagat.
  5. Låga priser – I många fall är priserna bara hälften jämfört med Sverige.

ŁEBA (Östersjöskusten)

Leba Polen strand

I Łeba (uttalas Weba) hittar du långa vita sandstränder, massor av restauranger som serverar färsk fisk och dessutom en nationalpark alldeles intill. (2017)

Landtungan Hel (Östersjökusten)

Polen Hel

Missa inte landtungan Hel om du besöker Polen på sommaren! Hel är en 3 mil lång smal strandremsa med sandstrand på båda sidor. (2010, 2012, 2014)

Rewa (Östersjökusten)

Rewa

Rewa har fantastiska sandstränder som framför allt passar för vindsurfing och kite-surfing, och flera restauranger och hotell. (2014, 2016)

Mechelinki (Östersjökusten)

Mechelinki

Det här har varit en obetydlig liten fiskeby, men efter att de fått EU-bidrag har de byggt en fin pir, och det kommer fler och fler restauranger. (2014, 2016)

Gdynia (Ötersjökusten)

Gdynia

Gdynia är en trevlig stad vid den polska kusten med många restauranger, en fin småbåtshamn och en populär sandstrand mitt i stan. (2016)

Sopot (Östersjökusten)

Grand hotel Sopot

Polens mest kända och mest exklusiva badort. En lång sandstrand och en lång strandpromenad. (2010, 2012, 2016)

Gdansk (Östersjökusten)

gdansk

Gdansk är en vacker stad med fin arkitektur, mysiga uteserveringar och fina sandstränder. (2010, 2012, 2014, 2016)

Krynica Morska, landtunga (Östersjökusten)

Strand Polen

Krynica Morska är den största orten på den landtunga som sträcker sig mot Kaliningrad. Här finns fina sandstränder, semesterkänsla och några campingar. (2017)

Dziwnow (Östersjökusten)

dziwnow

Vi hamnade i Dziwnow av misstag, och upptäckte en trevlig liten semesterort med badstrand, restauranger, krimskrams-försäljning och diverse lekgrejor för barnen. (2010)

Malbork (Norra Polen)

malbork

I Malbork ligger Polens största och mest berömda borg, och den är väl värd ett besök – ett intressant restips för Polen! (2014)

Swinoujcsie (Östersjökusten)

Swonoujscie Polen

Swinoujscie är en semesterpärla vid Östersjökusten med en fantastisk sandstrand, fina promenadstråk och livligt nattliv. (2017)

Masuriska sjöarna (Nordöstra Polen)

Mikolajki Masuriska sjöarna

De Masuriska sjöarna består av 3000 sjöar i nordöstra Polen. Här hittar du båtturer i kanalerna, restauranger, campingar och riktig semesterkänsla. (2017)

SLOTTET MIERZECIN (Västra Polen)

Mierzecin Palac

Slottet Mierzecin, om ligger i Dobiegniew, erbjuder bland annat hotellvistelse, SPA och hästridning. Här finns också en vacker park och en av Polens största vinodlingar. (2017)

Nationalparken Bialowieza (östra Polen)

I östra Polen finns en nationalpark med Europas enda återstående urskog, där skogens konung är visenten. (2017)

Warszawa

Kulturpalatet i Warszawa

Warszawa är en spännande och varierad stad med allt från en charmig ”Gamla stan” till ett område med skyskrapor.  (2016)

Palatset Kozlowka (östra Polen)

Kazlowka castle

Palatset Kozlowka är ett mycket vackert slott där man kan få guidade visningar, och här finns också en konstutställning. (2017)

Slottet Baranow Sandomierski (Sydöstra Polen)

Slottet Baranow Sandomierski är ett vackert slott, där man kan få guidade visningar. Här finns också en restaurang. (2017)

Krakow

Krakow Wawel

Krakow är en fin stad, där man shoppa, sitta på mysiga uteserveringar eller besöka borgen Wavel. (2009, 2017)

Saltgruvan i Wielizcka (Krakow)

saltgruvan krakow

Från Krakow kan man göra ett besök i saltgruvan i Wielizcka. Gruvan är imponerande med fantastiska kyrkorum uthuggna i salt på 135 m djup.  (2009)

Zakopane (Karpaterna)

Zakopane

Zakopane är framför allt känt för skidåkning, men man kan också åka hit på sommaren och vandra. Den lilla staden är fylld av turister och försäljning. (2017)

 

 

Soluppgång i Polen

Läs mer