Meny Stäng

Färjan Gdansk – Nynäshamn

Alla resor har ett slut, tyvärr. Denna gången avslutades vår husbilsresa i Europa med att vi tog färjan från Gdansk till Nynäshamn. Ganska skönt att vila upp sig på en båt den sista sträckan och slippa köra hela vägen upp genom Sverige. Färjan var en gammal Gotlandsfärja som Polferries nödtorftigt målat över med ny färg. Tavlorna föreställande raukar och gotländska fyrar hängde dock kvar på hytterna …

Sista anhalten på resan: Gdansk

Vår sista anhalt på resan, efter besöket i Krakow och saltgruvan i Wieliczka,  blev Gdansk i Polen. När vi ställde in GPS:en i Krakow visade den på 12 timmars resa. Peter körde tre timmar på kvällen i ena dagen, och dagen efter körde han resterande 9 timmar. Det är inte alltid enkelt att köra på de polska vägarna. Ibland liknar asfalten mest ett lapptäcke av olika bitar samtidigt som det går djupa spår efter tung trafik.

Vägkanterna är ojämna, dikesrenarna djupa och stora träd kan stå alldeles intill vägarna. Sedan måste man förstås räkna med långtradare även på småvägar genom byar, otaliga traktorer samt trafikljus, människor och cyklar på ställen där man minst skulle kunna ana det. Samtidigt har nya fina vägar dragits på flera sträckor och överallt ser man nya vägbyggen som är på gång. Så vägarna kommer definitivt att bli bättre!

Camping Stogi

Vi fick en av de sista lediga platserna på Stogi camping i Gdansk och eftersom det varit fint väder idag har vi spenderat hela dan på stranden. De säger att stranden i Sopot är längre och ännu finare, men även här i Gdansk finns en fin sandstrand, fullt av folk samt matställen och glassbarer. Igår kväll gick vi in på en konsert och ett disco i ett tält vid stranden för ett inträde på 12 kr. Helt ok, eller hur?

Om bara vädret är fint måste Gdansk och Sopot vara ett utmärkt (och billigt) semestermål för svenskar på sommaren. En 50 cl öl på krogen kostar motsvarande ca 14 kr och maten är billig, frikostig och oftast god. Nu ska vi duscha av oss sanden efter dagen på stranden. Sedan ska vi ta spårvagnen in till Gdansk centrum för att äta middag.

Gdansk strand

Färja från Gdansk till Nynäshamn

Det var förstås en hel del polacker och svenskar på färjan men, förvånande nog, mest ukrainare. De hade radat upp sig med ett 40-tal skåpbilar, med 6-10 personer i varje. Vad de skulle göra i Sverige vet vi inte, plocka bär kanske?

Vi åt en god middag i restaurangen, samtidigt med ett mindre antal andra svenska sällskap. Ukrainarna och polackerna åt matsäck på däck eller satt ute vid grillkiosken och tog en öl och en korv för 16 zloty. Stämningen var ganska god där ute (men desto ödsligare i baren), så vi hamnade också där lite senare på kvällen.

Vi anlände till Nynäshamn mitt på dan idag och nu har vi packat ur husbilen och kommit hem. Vi avslutar den här resan med en bild på färjan och en bild på en annan häftig båt vi såg i hamnen i Gdansk. Men självklart kommer vi fortsätta att blogga under sommaren och hösten. Det känns inte kul att parkera husbilen så vi har redan planerat för en hel del turer!

Piratskepp
Turistfartyg i Gdansk

Prenumerera på vårt nyhetsbrev