Skribent: HELENA BERGSTRÖM
Tyska specialiteter, vad är det? Tysk mat varierar från region till region, och det finns många olika delikatesser och traditionella maträtter att prova på. Vi gör en virtuell kulinarisk resa genom Tyskland, och när gränserna öppnar igen är det dags att prova på riktigt!
Innehållsförteckning
Tyska specialiteter – vad tänker du på?
Vilka tyska specialiteter har du provat? Vad tänker du på när man pratar om tysk mat och dryck? Vi tänker nog framför allt på öl, vitt vin, sparris och korvar av olika slag. När vi rest längs den tyska kusten har vi också ätit väldigt god fisk. Ett tillfälle som vi minns är när vi serverades supergod gös och torsk på en mysig husbåtsrestaurang i Greifswald.



Tyska specialiteter – region för region
Många tyska specialiteter är specifika för en viss region. Här listar vi ett antal av Tysklands förbundsländer och deras specialiteter.
Schleswig-Holstein: Lübecker Marzipan
Rå marsipan är en delikatess som tillverkas av mandlar, socker och vatten. En gång i tiden var det bara kungar och andra mäktiga personer som hade tillgång till marsipan, men idag är det som tur var fritt fram för alla att köpa och smaka. I Lübeck finns gott om butiker som säljer marsipan. Här några intressanta fakta om marsipan från Lübeck:
- Lübecker marsipan måste bestå av minst 70 procent rå marsipan och högst 30 procent socker.
- Marsipanen från Lübeck produceras fortfarande till stor del för hand.
- På Café Niederegger kan man köpa marsipan, men också besöka ett marsipanmuseum.

Mecklenburg-Vorpommern: Havtorn
Havtorn är ett orangefärgat bär som växer på buskar vid kusten, bland annat i det tyska förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern. Bäret är rikt på näring och populärt som smaksättare i många olika produkter som te, juice, sylt, godis, vin och sprit. Intressant att veta om havtorn:
- Havtorn innehåller mer C-vitamin än citrusfrukter.
- Bäret används också i olika skönhetsprodukter.
- Man kan besöka en av Rügens plantager vid skörden mellan september och oktober.

Bremen: Kaffe
Att rosta kaffe är en tradition med långa anor i området runt floden Weser. Det första kaffestället här öppnade redan år 1673, och sedan dess har kaffeproduktionen bara ökat. Bremen anses idag som Tysklands kaffehuvudstad, så om det är någonstans du inte ska missa att ta en kaffe så är det förstås här! Intressant om kaffet från Bremen:
- Varannan kopp kaffe som dricks mellan Nordsjön och Alperna har sitt ursprung i Bremen.
- Processen att göra kaffe utan koffein har sitt ursprung i området runt floden Weser.

Berlin: Currywurst
Currywursten utgör en viktig del på Berlins matscen. Currywurst är en maträtt som görs av av skivad bratwurst tillsammans med en tomatsås och currypulver. För en riktigt autentisk upplevelse kan man gå till Konnopke’s Imbiss på Schönhauser Allee. Här serveras maträtten med fem olika starka currysåser från ”himmelsk” (mycket mild) till ”helvetisk” (superstark), precis som man har gjort ända sedan 1930. Värt att veta om currywurst:
- Över 800 miljoner currykorvar konsumeras i Tyskland varje år.
- Förr fanns till och med ett currywurstmuseum i Berlin, men detta stängde tyvärr 2018.

Sachsen-Anhalt: Harzer Käse
Harzer Käse (ost från Harz) är en mogen surmjölksost som tillverkas av komjölk. Osten är rik på protein, har en låg fetthalt och anses som mycket hälsosam. Här är några intressanta fakta om Harzer Käse:
- Harzer Käze tillverkades industriellt i Harz redan på 1700-talet.
- Kvalitetsmärket ”Typisch Harz” står för kvalitet från Harz-regionen.
- I Frankfurtområdet äter man en liknande ost, som kallas ”Handkäse”, ofta som en aptitretare eller snack med lite kummin på.

Thüringen: Thüringer Rostbratwurst
Thüringer Rostbratwurst är en medelfin bratwurst som tillverkas i Thüringen. Korven görs av fläskkött och smaksätts med mejram, kummin och vitlök. Bäst äts den tillsammans med lokalt producerad senap. Här är några intressanta fakta om Thüringer Rostbratwurst:
- Receptet för Thüringer Rostbratwurst är 600 år gammalt.
- Det exakta receptet är och förblir en hemlighet som endast korvmakarna i Thüringen känner till.
- Enligt EU-förordningen måste korven vara minst 15 cm lång.
- I Arnstadt finns ett bratwurstmuseum, med dokumentation om den populära korven från år 1404.

Hessen: Riesling
Riesling är den dominerande druvsorten i vinregionerna Rheingau och Bergstrasse i förbundslandet Hessen. Denna druvsort, som används för vita viner, kallas ibland för ”Kungen av tyska druvor”. Intressant att veta om Rieseling:
- Riesling har odlats i Tyskland i mer än 600 år.
- Rieselingdruvan kan användas för torra, halvtorra, söta och mousserande viner, och passar perfekt för dessertvin.
- Rieslingviner kan lagras länge med bibehållen smak och kvalitet.

Baden-Württemberg: Schwarzwaldtårta
Schwarzwälderkirschtorte (Schwarzwaldtårta) är en tårta som består av en fluffig chokladbotten med mellanlager av körsbär och är garnerad med körsbär och grädde. Det är oklart om tårtan skapades i Radolfzell 1915 eller i Tübingen på 1930-talet, men det är helt klart att den kommer från förbundslandet Baden-Württemberg. Här är några intressanta fakta om schwarzwaldtårta:
- Namnet på tårtan kan vara en hänvisning till de traditionella kläder som kvinnor bär i Schwarzwald: svart klänning (choklad), vit blus (grädde) och en så kallade Bollenhut, en damhatt med röda bollar (körsbär).
- Den 28 mars är Schwarzwladtårtans dag.


Bayern: Weisswurst
Weisswurst (vitkorv) är en bayersk korv som är gjord på kalv- eller fläskkött, och smaksatt med lök och persilja. Korven serveras gärna tillsammans med en god bayersk öl, kanske i en traditionell ”beer garden”. I München hittar du för övrigt också världens äldsta bryggeri, Weihenstephaner från 1040. Här är några intressanta fakta om weisswurst:
- Weisswurst med brezel (kringla), söt senap och öl är en traditionell frukost i Bayern.
- Man äter inte skinnet på en weisswurst.
- Entusiasterna suger ut korven ur skinnet. Det är bara oinvigda som använder kniv och gaffel.
- Det är en gammal tradition att man måste äta weisswurst före klockan 12.

Att göra hemma: Tyska delikatesser efter säsong
Just nu kan man ju inte resa utomlands, men i väntan på att gränserna ska öppnas kan man förstås ställa sig i köket och laga till några tyska specialiteter! Här hittar du fyra maträtter som du kan göra själv hemma, ett för varje årstid:
- Sommar: Spargel Teller (sparristallrik) från Niedersachsen
- Höst: Semmelknödel (brödklimp) från Bayern
- Vinter: Christstollen (julbak) från Sachsen
- Vår: Birnentorte (päronaj) från Brandenburg

Slottet Rastatt i Tyskland – barockslott från 1700-talet
Slottet Rastatt är ett mäktigt tyskt barockslott från tidigt 1700-tal. En gång i tiden uppfördes det…
Sverige i Tyskland – 12 platser med svensk koppling
Det finns mer av Sverige i Tyskland än vad man kanske anar. Faktum är att man…
Från Kiel till Göteborg – bästa färjan mellan Sverige och Tyskland
Då var det dags att ta färjan från Kiel till Göteborg, efter två månaders husbilsresa i…
Att göra i Bamberg – 14 tips till en härlig tysk pärla
Vad kan man se och göra i Bamberg i Tyskland? Denna fina och härliga tyska stad, vars…
Kröslin marina i Tyskland – seglingsresans avskedsfest
Till slut var det dags att segla in i Kröslin marina, eller Kröslin Baltic Sea Resort…
Örnnästet – Hitlers 50-årspresent bland bergen
Vi har besökt Örnnästet, eller Kehlsteinhaus som huset egentligen heter på tyska. Det här extremt högt…
Att göra i Miltenberg – 11 tips till en pärla vid floden Main
Vad kan man göra i Miltenberg i Tyskland? Denna stad ligger fantastiskt vackert vid floden Main…
Elbphilharmonie i Hamburg – konserthus och landmärke
Elbphilharmonie i Hamburg är ett konserthus, men också ett landmärke. I år fyller konserthuset 5 år,…
Semestervägar i norra Tyskland – 6 fina temavägar
Det finns gott om semestervägar i norra Tyskland. När gränserna öppnar igen blir det kanske enklast…
Herrenhausen trädgårdar i Hannover – fantastisk prakt
Herrenhausen trädgårdar i Hannover bjuder på en fantastiskt trädgårdsupplevelse. Boka av en heldag för slott, parker,…
6 pittoreska städer i Tyskland – längs semestervägarna
Om du gillar pittoreska städer är Tyskland helt rätt ställe för dig. I Tyskland finns massor…
Karneval i Tyskland – en färgsprakande fest
Att göra i Magdeburg – 12 tips till Ottostaden i Tyskland
Vad kan man göra i Magdeburg i Tyskland? Denna stad, som ibland kallas ”Ottostaden” har en…
Semestra med barn eller barnbarn i Tyskland
Funderar du på att semestra med barn eller barnbarn i Tyskland? Landet bjuder på allt från…
Ingolstadt i Tyskland – på besök hos en svensk bloggare
Ingolstadt är en stad i delstaten Bayern i Tyskland. Vi åkte hit för att träffa Linnea,…
Steinau an der Strasse – med Bröderna Grimms hus
Steinau an der Strasse är en liten tysk stad som framför allt är känd för att…
Med husbil i vackra Moseldalen i Tyskland
Nu har vi rullat vidare med husbilen till vackra Moseldalen i Tyskland. Vi är långsamt på…
Att göra i Sachsen-Anhalt – 9 härliga upplevelser i Tyskland
Vad kan man se och göra i Sachsen-Anhalt? Detta tyska förbundsland bjuder på allt från pittoreska…
Från camping Güster Till Ostsee camping, norra Tyskland
Husbilsresan ”Strandkorgsutmaningen” i Tyskland fortsätter och vi har nu tagit oss från camping Güster vid Am…
Allt om sparris i Tyskland – Festivaler, vägar och recept
Sparris i Tyskland – det är långt mer än bara en grönsak. När sparrissäsongen kommer igång…
Att göra i Würzburg – 12 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Würzburg i Tyskland? Denna vackra och historiska stad är en riktig pärla,…
Att göra i Quedlinburg – 12 tips till en söt korsvirkesstad
Vad kan man göra i Quedlinburg i Tyskland? Denna stad är upptagen på Unescos världsarvslista för…
Kloster Neuzelle i östra Tyskland – makalös barockarkitektur
Vi har nu besökt kloster Neuzelle i östra Tyskland. Man behöver inte vara intresserad av kyrkor…
Att göra i Wernigerode – 12 tips till en tysk pärla
Vad kan man göra i Wernigerode i Tyskland? Denna stad är en fantastiskt fin liten pärla…
Passionsspelen i Oberammergau – tradition från 1633
Passionsspelen i Oberammergau i Tyskland är en fem timmar lång och mäktig dramatisering av Jesus lidande,…
Fakta om Tyskland – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Tyskland och Tyskland som är det näst största landet i Europa med hela 82…
4 tyska temavägar vi drömmer om
Tyska temavägar bjuder på färdiga rutter längs bildsköna landskap, där sevärdheterna ofta ligger på rad. Vinväg,…
Miniatur Wunderland – världens största modelljärnväg
Miniatur Wunderland i Hamburg visar upp världens största modelljärnväg. Förbered dig på våning efter våning med…
Schwerins slott – sagoslott i norra Tyskland
Schwerins slott är ett vackert sagoslott med tinnar och torn, som du hittar i norra Tyskland….
Presenter i Tyskland – 12 måsten att ta med hem
Vad ska man leta efter om man vill shoppa presenter i Tyskland? Vi presenterar 12 tips…

Översta bilden i inlägget: Volksfest Wasen Bierzelt © Stuttgart Marketing GmbH (SMG) / Jean-Claude Winkler
Lena - gott för själen säger:
Ja, herregud, alla dessa tyska korvar 🙂 Den där currywurst’en testa jag i Berlin. Rätten såg inte så ”kul” ut, men var faktiskt riktigt god.
Kram Lena
09 maj 2020 — 8:58
Marias memoarer säger:
Riesling har man ju druckit, och ätit diverse korvar i Bayern. Även currywurst. Kan även rekommendera Flammkuchen och Spätzle ? Snabbmatskedjan Nordsee som fokuserar på fisk (t.ex fish n chips, laxrätter och sushi) är ett roligare alternativ till typ McDonalds.
09 maj 2020 — 9:32
Helena säger:
Tack för tips Maria! Flammkuchen ser gott ut (googlade)! Spätzle har vi provat och håller med, riktigt gott! Intressant med snabbmatskedjan!
09 maj 2020 — 19:56
Helena säger:
Lena, currywursten har vi aldrig testat. Men det ska vi förstås göra så fort vi får tillfälle! 🙂
09 maj 2020 — 19:54
Lena i Wales säger:
Jag älskar Tyskland som mat- och dryckesland.
Ibland tycker jag att de har oförtjänt dåligt rykte. De har så mycket god mat och dryck.
Det enda jag inte gillar är de enormt stora portionerna som man oftast får.
Marzipan från Lubeck har jag ätit i massor, tyvärr. Liksom Niedereggers bakelser, mums.
Currywurst mit kartoffelsalat är min absoluta favorit och har ätit massor av portioner på flera olika ställen. Så gott!
Rieslingvin är aldrig fel. Inte sparris heller.
Surkålen och grönkålen står också på min topplista av god mat från Tyskland.
Trevligt reportage och trevlig helg!
09 maj 2020 — 9:38
Helena säger:
Kul att du gillade reportaget Lena! Håller med, Tyskland har mycket mer god mat att bjuda på än vad många kanske tror. Currywurst måste vi prova! Önskar en fortsatt fin helg!
09 maj 2020 — 19:57
BP säger:
Älskar man korvar som min man gör så är Lidl ett hett tips. När dom har Bayern-veckor finns det alla olika sorters korvar och knödlar att hitta där. Det som förvånar mig att Bayern inte är mest känd för sina grillade fläsklägg med surkål, men Weisswurst går nog lika bra. Den korven är den enda min man inte äter;-)
09 maj 2020 — 20:28
Helena säger:
Tack för tipset om Lidl! Hemma handlar vi aldrig på Lidl, men när vi reser med husbilen i Europa gillar vi Lidl, brukar hitta mycket bra där 🙂
10 maj 2020 — 6:01
Ruth i Virginia säger:
Har inte ätit mycket i Tyskland men tysk mat på andra platser.
Thuringerwurst kunde man förr köpa i deliaffärer, men inte nu.
Min dotter, som var i Tyskland som militär, har gjort Schwartz-
waldertorte flera ggr; ganska jobbigt men gott!
Gott skratt åt den långa korven i den lilla bullen. 🙂
Riesling är ett vin som rekommenderas till juldagens kalkon.
En aning sött för min smak då.
09 maj 2020 — 20:38
Helena säger:
Imponerande att göra Schwartswaldtårta! Jag har ätit några gånger, men då har den varit köpt på konditori. Intressant att riesling rekommenderas till kalkonen!
10 maj 2020 — 6:02
Lisa säger:
Tysk rödkål är väldigt gott
Labskaus ( lapskojs) med stekt ägg gurka och en rollmopps är väldigt populärt vid kusten norra Tyskland men min favorit är nog Reibekuchen
( rårakor) och sen när vi kommer till dryck Rumtopf men med den får man vara lite försiktig eftersom alkoholhalten är hög.
09 maj 2020 — 20:46
Helena säger:
När jag hade en tysk kompis på besök när jag var ung fick hon se pyttipanna på restaurang, och då sa hon att ”det ser ut som labskaus”. Sedan dess tänker jag på pyttipanna och lapskojs som liknande rätter 😉 Tack för tipset om rårakorna och den där drycken, det får vi prova vid tillfälle!
10 maj 2020 — 6:04
sussie säger:
Jisses vad hungrig jag blev och sugen på att åka till Tyskland. Normalt äter jag inte korv men där vräker jag i mig olika sorter. Har provat allt du nämner och gillat allt.
Tack för att du delar med dig, alltid roligt att läsa här.
10 maj 2020 — 1:22
Helena säger:
Vad kul att du provat så mycket tysk mat! Vi har en del kvar att prova, när gränserna öppnar igen!
10 maj 2020 — 6:06