Här presenterar vi våra restips för Italien – våra personliga tips på sevärdheter, upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där.

VARFÖR RESA TILL Italien?

  1. Sol och bad – I Italien finns massor av kuster med fina stränder, och dessutom kan man bada i Gardasjön och Iseosjön.
  2. Charmiga städer – Det finns många små charmiga städer med vackra hus och trevliga uteserveringar.
  3. Historiska sevärdheter – Landet kryllar av allt från kyrkor till amfiteatrar och ruiner från romartiden.
  4. Vin – Italienarna kan sitt vin och det finns många olika vinområden där man kan besöka vingårdar, prova vin och handla prisvärda viner.
  5. Antipasti och aperitivo – Det bästa med italiensk mat, enligt oss, är de kalla förrätterna samt ”aperitivo”, dvs en öl/drink med goda tilltugg.

Bergamo

Bergamo

I Bergamo finns Citta Bassa, den låga staden och Citta Alta, den höga staden. Ta gärna linbana upp till utsikten från den höga staden!  (2011)

Gardasjön

Gardasjön

Gardajön är fin att bada i och runt om finns mysiga byar. Vi tyckte att sjön var vackrast i norr, men det var varmare i söder.  (2009, 2011)

Lago d’Iseo

Iseosjön

Iseosjön ligger öster om Gardasjön och är nästan ännu vackrare. Här finns flera campingar, men under högsäsong kan det vara fullbokat. (2011)

Valpolicella

Valpolicella

Om du tycker om vin måste du besöka vindistrikten i Valpolicella! Knacka på bland gårdarna eller gör som italienarna och handla i en cantina. (2009, 2011, 2015)

Verona

Verona

Verona är en charmig och vacker stad, även om shoppingen mest är dyr. Missa inte att se den fina amfiteatern! (2011, 2015)

Lignano Sabbiadoro, Adriatiska havet

Sabbiadoro

I Sabbiadoro utanför Lignano finns långa sandstränder samt restauranger och möjligheter att hyra allehanda vattenfarkoster.  (2009, 2011)

Camping Jesolo International, Jesolo

Jesolo International

Jesolo International är inte bara en camping, utan en upplevelse. I det (ganska saftiga) priset ingår allt från språkkurser till läkare. (2011)

Venedig

Venedig

Venedig är förstås fullt av turister och maten är dyr och tråkig, men den här fascinerande staden är ändå värd att besöka! (2005, 2009, 2011)

Milano

Milano

Vi fastnade inte riktigt för Milano, men det är intressant att se den pampiga katedralen och Vittorio Emanuele-gallerian. (2011)

Sardinien

Sardinien Cala Gonone

Sardinien är en fantastiskt vacker ö med dramatiska berg och vita paradisstränder där man kan bada i turkost vatten.  (2015)

Apulien

Apulien

Apulien (italienska: Puglia) är klacken längst ner i Italien. Denna del av landet är mycket populär för semester bland italienarna själva. (2015)

Otranto, Apulien

Otranto

Otranto är en mysig semesterort i Apulien. Här mysiga kvarter, badstrand, ett kastell och en ”döskallekyrka”. (2015)

Tropea, Kalabrien

Tropea

Vackra Tropea i Kalabrien ligger på en höjd med fantastisk utsikt över havet och här hittar man shopping, restauranger och bad.  (2015)

Sicilien

Trapani

På Sicilien finns många vackra och historiskt intressanta städer. Självklart finns det också goda möjligheter till sol och bad. (2015)

Läs mer